Amikor reggel felébred és majd széthasad a feje, akkor valószínűleg migrénes rohama van. Ilyenkor még gondolni sem lehet a munkára, mivel a hasogató fejfájás gyakran rosszulléttel és zajérzékenységgel jár. Még akkor is, ha Ön nélkülözhetetlen a munkahelyén, ne habozzon felkeresni orvosát.

A kérdés ilyenkor az, hogy mikor kell beteget jelentenem? Csak akkor, amikor a sárga keresőképtelen állományba vételről szóló igazolást kézhez kaptam, vagy legkésőbb a munkaidő szokásos kezdete előtt kell tájékoztatnom a munkaadót betegségemről?

A lényegről röviden: Betegség bejelentése

Mikor kell beteget jelentenem?

Azt, hogy milyen határidőn belül kell bejelenteni betegségét, megtalálhatja munkaszerződésében. A bejelentés elmaradásakor vagy határidőn túl történő benyújtásakor figyelmezetetésre vagy legrosszabb esetben felmondásra számíthat.

Továbbra is megkapom fizetésemet betegség bejelentését követően?

Amennyiben helyesen jár el, munkaadója hat héten át távolléti díjat (Entgeltfortzahlung) fizet, bár Ön betegállományban van.

Mikor kell beteget jelenteni a munkajog szerint?

Ha elkerülhetetlen, hogy orvoshoz menj, felmerül a kérdés: Mikor kell munkáltaóját értesítenie arról, hogy nem fog munkába menni? Már akkor, amikor úton van az orvoshoz? Vagy csak akkor, ha már biztosan tudja, hogy meddig lesz keresőképtelen?

Ilyenkor segíthet egy pillantás a munkaszerződésre. Ebben a munkaviszony kezdetén megállapodtak arról, meddig kell a betegséget bejelenteni. Másképpen mondva megállapodástól függően úgy is lehet beteg, hogy azt nem kell keresőképtelenségi igazolás leadásával igazolnia. Ettől függetlenül természetesen közölnie kell a munkaadóval, hogy nem megy be, hiszen a kollégái számítanak Önre.

A távolléti díjról szóló törvény (Entgeltfortzahlungsgesetz) leírja, hogy milyen törvényi szabályokat kell a munkaadónak betartania. Tartalmazza a bejelentési- és bizonyítási kötelezettségek között, hogy a munkavállaló köteles elöljárójának illetve a személyzeti osztálynak rövid időn belül, késedelem nélkül bejelenteni a keresőképtelenséget illetve annak várható időtartamát. Amennyiben súlyos indokok alapján az orvosnak meg kell hosszabbítani ezt az időtartamot, az erről szóló igazolást is le kell adni a munkaadónak.

Van olyan, hogy csak három napnál hosszabb időre kell beteget jelenteni?

Nem egy munkavállaló mérgelődik, amikor meghallja, hogy egy barátja vagy ismerőse három napot anélkül lehet távol a munkahelytől, hogy beteget jelentene? Ez tényleg rendben van?

Akár egy napra is feltétlenül be kell jelenteni a betegséget, de nem kötelező orvoshoz menni – amennyiben a munkaszerződés ilyen rendelkezést tartalmaz. Különösen kisebb megfázásos betegségeknél, amik tavasszal és ősszel gyakoriak, elképzelhető, hogy a munkaadó könnyítést ad. Sokan ódzkodnak egy vagy néhány napra beteget jelenteni és továbbra is bejárnak. Legrosszabb esetben más kollegákat is megfertőznek, akik egymás után esnek ki a munkából nem sokkal ezután. A munkaadó ezzel semmit sem nyerne.

Kötelező betegség bejelentésekor a diagnózisról tájékoztatást adni?

A munkaadó könnyen gyanút foghat, ha egy alkalmazott feltűnően gyakran vagy akár mindig hétfőn és pénteken jelent beteget – azt feltételezheti, hogy szó sincs betegségről, a bejelentés pedig csak kitaláción alapul. Ennek ellenére a munkavállaló jogosult titokban tartani a betegség okát, mivel személyes ügyről van szó. A munkaadónak tilos ez ügyben tovább kérdezősködni és tájékoztatást követelni.

Felmondhatnak, ha egyáltalán nem jelenti be betegségét?

A munkaadóknak és munkavállalóknak jogaik és kötelezettségeik vannak, melyekről nem csak a munkaszerződés, hanem a törvények is rendelkeznek. Közéjük tartozik az is, hogy az alkalmazottak kötelesek haladék nélkül bejelenteni betegségüket. Amennyiben ennek nem tesznek eleget vagy csak későn, azt kockáztatják, hogy figyelmeztetésben részesülnek. A főnök ezzel arra figyelmeztet, hogy helytelenül járt el a munkavállaló és azt kéri, hogy a jövőben ez ne így legyen.

Ennek a figyelmeztetésnek mindenképp eleget kell tenni, ha nem szeretné állását elveszíteni, mivel aki figyelmen kívül hagy egy figyelmeztetést, és nem ért belőle, ismétlődés esetén jogszerűen elbocsátható. Ilyen esetben magatartásbeli okból történő rendes felmondás következik.

Tovabbi Információ

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü