Deutsche Autoversicherung – Német Autó Biztosítás – Telematika a gépjármű biztosításban

Kiknek éri meg ténylegesen a telematika alapú gépjármű-felelősségbiztosítás?

A telematika kifejezést a ’telekommunikáció’ és ’informatika’ szavakból alkották meg. A biztosítók a telematikát arra használják a gépjármű-felelősségbiztosításoknál, hogy felmérjék, kiértékeljék az ügyfél vezetési stílusát és árengedményekkel jutalmazzák a körültekintő vezetést.

Ehhez egy okostelefonos applikációra és egy csatlakozóra vagy érzékelőre van szükség, mely méri a sofőr viselkedését a forgalomban.  Az adatokat továbbküldik egy szolgáltatónak, aki a biztosítóval megosztja a pontszámunkat. Minél magasabb a pontszámunk, annál többet spórolhatunk.

Akár a sofőr maga is ellenőrizheti okostelefonja segítségével vezetési stílusát, hogy legközelebbi útján egy kicsivel még körültekintőbb lehessen. A telematikát kínáló szolgáltatók remélik, hogy ez biztonságosabb vezetési stílust, így pedig kevesebb balesetet eredményez. Hogy a sofőrök forgalmi helyzetekben való viselkedését valóban megváltoztatja-e a telematika kiértékelése, azt nem olyan könnyű alátámasztani.

A Pay-as-you-drive-modellel (fizess, amennyit vezetsz) ellentétben, melyeknél kizárólag a megtett kilométereket mérik, a Pay-how-you-drive-tarifákba (fizess, ahogy vezetsz; az ún. telematika alapú díjszabások) adatokat is beleszámítanak vezetési stílusodról.

Így értékeli ki vezetési stílusodat a telematika

Hogy pontosan mi befolyásolja vezetési stílusod értékelését, az biztosítónkként eltérhet. Az is a szolgáltatótól függ, hogy az összpontszám hány százalékát teszik ki az egyes faktorok.

A vezetési stílus mellett gyakran egyéb kritériumok is beleszámítanak, úgymint a vezetés időpontja vagy az, hogy autópályán vagy egy nagyvárosban hajtasz? Ezen faktorok negatívan befolyásolhatják pontszámodat anélkül, hogy ezen Te bármit is változtathass.

Az alábbiakban megtalálod a leggyakoribb kritériumokat, melyek alapján meghatároznak egy telematika alapú tarifát:

Hirtelen gyorsítás – aki gyakran ad kövér gázt, pontlevonással büntetik, mert agresszív sofőrnek számít. A technika persze általában különbséget tud tenni egy autópályán való előzéskor történő indokolt gyorsítás, illetve egy sötétsárgán átszáguldó nyaktörő manőver között.

Hirtelen fékezés – aki beletapos a fékbe, az gyakran nem figyelt kellően oda a forgalomra. Ez különösen gyakorta fordul elő lámpáknál, illetve a forgalomba való becsatlakozáskor. A biztosítás szempontjából fontos, hogy: így valószínűbbek a ráfutásos balesetek.

Sebesség – a túlzott sebesség több és súlyosabb balesethez vezet. Tartsd be a sebességkorlátozást, így a szolgáltató jobbnak értékeli vezetési módodat!

Kanyarodás – a gyorsan bevett kanyarok növelik a járműre ható centrifugális erőt. Legrosszabb esetben nem tudod bevenni a kanyart és a szalagkorlátnak ütközöl. A helyes úttartás – kanyargós utakon is – jót tesz pontszámodnak.

Telefonozás – aki aktívan használja mobilját vezetés közben, hogy például üzeneteket írjon, nem a forgalomra koncentrál. Mivel ezzel nő a balesetveszély, egyes szolgáltatók ezt a faktort kimondottan hátrányosnak értékelik. 

Éjszakai vezetés – sötétben rosszabbak a látási viszonyok, mely növeli a balesetveszélyt.

Útfajta – belterületen sokkal gyakoribb az ütközés, mint külterületen. Ezért pontszámodnak az a legjobb, ha főutakon és autópályán haladsz.

Az Allianz például ez alapján sorol be

JellemzőSúlyozás
Fékezés30 %
Gyorsítás20 %
Kanyarodás20 %
Időpont és helyszín20 %
Sebesség10 %

A biztonságos vezetéshez azonban a telematika-pontszámnál több kell

Amit a technika nem érzékel, nem is kerül be az értékelésbe: A nem megfelelő követési távolság vagy a piros lámpákon való áthaladás magas baleseti kockázattal jár, melyeket a telematika általában nem képes felmérni.

A biztosítók a súlyozás és a használt technológia alapján igen különböző eredményeket állapítanak meg ugyanahhoz a vezetési stílushoz. A biztonságos vezetés ezért nem jelent automatikusan magas kedvezményeket! Előfordulhat, hogy vezetési stílusodat kismértékben a telematikai kiértékeléshez kell igazítanod.

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Otto-Hahn-Str. 21

85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü