A lakás el van foglalva – valójában minden rendben lenne. Ha az ablakok jól záródnának, a csap nem csepegne vagy a falakat nem lennének nedvesek. Ez az útmutató leírja, hogy ezek hibák vagy sem, és hogyan lehet helyesen panaszt tenni bérlőként.

Aki új lakásba vagy házba költözik, és a károkat csak azután észleli, eleinte bosszankodik. Ha egy karcolás van a parkettán, akkor más irányba nézhet. De ha olyan sérülést vagy hibát észlel, mint például penész, hibás kábelek, hibásan működő fűtőrendszer vagy rosszul záró ablakok, akkor a helyzet komollyá válik.

A bérlők hibák esetén kapcsolatba lépnek a bérbeadóval. A törvény szerint ez utóbbi köteles a lakást szerződéses állapotban fenntartani.

Beköltözés a lakásba: A tulajdonosnak általában meg kell javítania a sérüléseket

A bérlőnek azonban óvatosnak kell lennie, ha beköltözik: A károsodást gondosan dokumentálni kell. Ha elfogadja a nyilvánvaló hibákat, akkor azokat később is el kell fogadnia. Ez vonatkozik például a parketta karcolására vagy a mosdó kis károsodására. Miután a bérlő elfogadta az új lakásában keletkezett károkat vagy hibákat, ez a bérbeadó által fizetendő szerződéses feltételnek minősül.

Rejtett lakáskárok: a bérbeadó felelőssége

A helyzet akkor más, ha a lakás hibái a lakás átadásakor el vannak rejtve, vagy csak a bérleti időszak alatt jelennek meg, például a falon lévő penész. A bérbeadónak orvosolnia kell az ilyen károkat. A bérlőnek azonban először ésszerű határidőt kell meghatároznia a hiba kijavítására. A bérlő csökkentheti a bérleti díjat a lakásértéket befolyásoló hibák esetén is. Az ilyen bérleti díjcsökkentés értéke a lakásban levő kártól függ.

Németországban él és lakást bérel?

Néhány egyszerű kérdés és elmondjuk mit kell figyelembe vennie…

Németországban él vagy bérel lakást?

Tovabbi információ

Elérhetőségek

Kevin Ressler

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü