Fizeti a gépjármű biztosító a károkat?

A helytelen tankolás során keletkezett károk költségét a gépjármű felelősségbiztosítás nem fedezi. Ezen kívül a részleges és teljes körű casco biztosítás sem fizeti a nem megfelelő üzemanyag tankolásából keletkezett károkat. Mi több, a szokásos igazságszolgáltatás értelmében a magán felelősségbiztosítás sem foglalja magában a helytelen tankolás következményeinek helyreállítását.

A nem megfelelő üzemanyaggal való tankolás költségeit (leszivattyúzás, javítások vagy a motoralkatrészek cseréje) maga az autótulajdonos fizeti. Egy védnöki levéllel azonban az ERGO Versicherung vállalja a nem megfelelő üzemanyag eltávolítását az érintett alkatrészekből 500 euróig terjedő összegben, például ha egy dízel gépkocsit benzinnel tankolt, vagy fordítva.

Az üzemelési károkat nem fizeti a biztosító

A helytelen tankolás üzemelési kárnak számít, amelyért a teljes körű casco biztosító nem vállal felelősséget. Ezért a biztosító nem felelős a károk elhárításának szabályozásáért (BGH-Urteil vom 25.6.2003; Az.: IV ZR 322/02).

Az üzemelési károk közé olyan károk sorolhatók, amelyek a gépjármű nem megfelelő használatából adódnak. Például, ha a hűtő teteje nem megfelelően van bereteszelve, és az az út során kinyílik, ezzel kárt téve az autóban, üzemelési kárról beszélhetünk. A bíróság a helytelen üzemanyaggal való tankolást is az üzemelési károk közé sorolja.

Ki fizet, ha nem megfelelően tankolja a szolgálati gépjárművet?

Az, hogy egy alkalmazott fizeti-e, és milyen mértékben fizeti a szolgálati vagy bérautó helytelen tankolásából származó károkat, függ a konkrét helyzettől, vagyis attól, hogy a jármű rendelkezett-e a helyes üzemanyag használatról szóló útmutatással, vagy attól, hogy a munkáltató értesítette-e alkalmazottját a helyes tankolásról.

A teljes kárösszeget csak abban az esetben fizeti az alkalmazott, ha szándékosan vagy gondatlanságból tankolt helytelenül vagy, mert esetleg ittas állapotban cselekedett így. Ezt azonban a munkaadónak bizonyítania kell.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü