gyermek felelossegbiztositas

Ha a szülők felelősségbiztosítást kötnek a családért, vagy ha egy meglévő egyedülálló felelősségbiztosítást családi felelősségbiztosítássá alakítanak át, a legtöbb szülő feltételezi, hogy természetesen minden gyermeket itt is automatikusan biztosítanak – miért kellene bármi másnak lennie gondol?

Elvileg ez is helyes.

A biztosítási feltételekben ez a következő lehet:

“A háztartásban a biztosítottnál lakó összes személy biztosított.”

Ez magában foglalja a gyerekeket is – nem?

Igen és nem.

Hacsak további részletezés vagy részletesebb leírás nem történik, CSAK olyan gyermekek biztosítottak, akik már képesek bűncselekményekre.

Mit jelent a bűncselekményre való képesség?

Az, hogy felelősségre vonható-e a tettéért, attól függ, hogy az érintett egyáltalán képes volt-e felmérni cselekedeteinek hatásait.

És itt van a kicsi, de finom különbség:

Németországban azt feltételezik, hogy a 7 évesnél fiatalabb gyermekek nem tehetők felelőssé cselekedeteikért, képtelennek minősülnek kínzásra. A közúti forgalomban bekövetkezett károk esetén ez a határérték 10 év alatt van (itt olvasható: BGB 828. §).

A bűncselekmény elkövetésének képtelensége

Egy konkrét példában ez azt jelentené, hogy ha például 4 éves kislányod eltöri a szomszéd laptopját, a felelősségbiztosító ellenőrzi, hogy alkalmazható-e a biztosítás. Azért, mert a gyermek még nem képes bűncselekményre, a biztosító nem vizsgálja tovább, hogy a gyermek hibás-e (mert a törvény szerint még nem lehet bűnös). Ezután a felelősségbiztosító ellenőrzi, hogy a szülők hibáztak-e. Ez akkor állhat fenn, ha a szülők megszegték a törvényben előírt felügyeleti kötelezettségüket.

Ha ezt nem sértették meg, akkor a károsultnak nincs jogi felelőssége a gyermekkel vagy a szülőkkel szemben. A károsult ezért nem kap a biztosítótól kártérítést.

Még akkor is, ha a törvény szerint minden rendben zajlott, az ilyen károk – különösen, ha nagyobbak – nagyon gyorsan elpusztíthatják a meglévő barátságot vagy szomszédságot. Természetesen, ha nem szeretné ezt, a saját zsebéből kell kifizesse a kárt. Szülőként mindig felelősnek érzi magát a gyermek cselekedeteiért – a törvénytől függetlenül.

Tovabbi Információ

Elérhetőség, cikk szerzője:

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü