Ha a gépkocsivezetők figyelembe veszik a következő pontokat a legmegfelelőbb gépkocsi biztosítójuknak keresése közben, nem éri őket durva meglepetés baleset esetén.

Ha a megfelelő gépjármű biztosítót keresi, figyeljen elsősorban a csomag ár- és szolgáltatás ajánlatára. „Sokan egyszerűen túl sokat fizetnek a régi biztosítási szolgáltatásokért, gyakran anélkül, hogy jobb kínálatban  részesülnének”- mondta Kevin Ressler biztosítási szakértő az ERGO biztosítótól. Mire kell tehát a gépkocsivezetőknek figyelniük, és mi egy gépjármű biztosított helyes magatartása?

Mikor lehetséges egy biztosítóváltás?

Azt, aki először köt biztosítást, természetesen nem köti dátum. Egyébként meg biztosítót váltani a váltás okának megnevezése nélkül csak a november 30-i határidővel lehet. Létezik azonban egy ún. különleges felmondási jog, amely abban az esetben lép érvénybe, ha a biztosítási járulékok összege megemelkedik, ha kár keletkezik, ha az autót eladják, vagy ha a biztosító megváltoztatja a kármentességi árengedmény vagy tarifarendszert. Erre hivatkozik Christian Ponzel, a Német Biztosítási Üzletág Szövetségének tagja (GDV).

Csak felelősségbiztosítást kössek vagy casco-t is?

Mely biztosításokra van egyáltalán szükség, és melyek azok, amelyek csak anyagi terhet jelentenek?

Kevin Ressler elmondása szerint, a gépjármű felelősségbiztosítás kötelező, a casco biztosítás pedig szabadon választható. Felelősségbiztosítás nélkül egy autót sem szabadna kiengedni a forgalomba. „ A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fedezi a balesetet szenvedett személy minden kárát a szerződésben megállapított biztosítási összeg keretén belül, amely biztosítótól függően 50 és 100 millió euró között lehet”- nyilatkozta Ressler. A casco biztosítás nem kötelező, függetlenül attól, hogy részleges vagy teljes körű casco biztosításról van-e szó. Ez a biztosítás a saját autójában okozott kárt fedezi. A részleges casco biztosítás érvényes égés, robbanás, lopás, természeti károk (jégeső, villám, árvíz) vagy vihar okozta károk és balesetek, görényrágás, ablak- vagy tükörüveg törés vagy égés esetén. „Ellenben, azokat a károkat, amelyeket mi okoztunk a saját autónkban, csak egy teljes körű casco biztosítás fedezheti”- mondta Kevin Ressler.

Fontos szolgáltatások

Minden esetben óvakodjon a „spórolni jó” mentalitástól. „Sok biztosítási szerződés azért olyan olcsó, mert hiányoznak belőle fontos szolgáltatások – ez az árháború következménye az elmúlt években”. Ilyen szolgáltatások például a következők: Szolgáltatás elmaradása gondatlanság miatt: „Ha a gépkocsivezető egy alkalommal figyelmetlen volt, és ezáltal balesetet okozott, a biztosítója korlátozhatja casco biztosításának szolgáltatásait”.- véli Ressler. Gyakran a biztosítók baleset vagy lopás esetén az autó új árát csak hat hónapig fedezik, ezért fontos lehet legalább egy 12 hónapos új érték kiegészítésGörényharapás által okozott károk fedezése: „Ügyfélbarát biztosítások a következmény károkat is fedezik, nemcsak a kirágott cső árát”- mondta Ressler.

Sok biztosító csak a szőrmés vadak által okozott károkat fedezi. Ressler azt tanácsolja, hogy foglalja bele az összes állatfajtát a szerződésbe egy vad által okozott károk című mellék cikkelybe. A Mallorca-záradék (Mallorca-Police) egy kölcsönautó külföldi használata esetén érvényes, és a gépjármű felelősségbiztosítás egy kisebb összegét egyenlíti ki. Egy pótdíj elleni árengedménnyel egy baleset „ingyen” van, anélkül, hogy a kármentességi besorolásban alsóbb fokozatra kerülne, amely által a költségek növekednének.

Ajánlott egy kiegészítő jogvédelmi biztosítás

Ressler szerint, aki nem érzi magát eléggé biztonságban a felelősség- és casco biztosítással, gondolkodjon el egy kiegészítő jogvédelmi biztosítás megkötésén. „Ez a közúti közlekedés minden résztvevőjének szól, nemcsak a gépkocsivezetőknek.”

Mindegy, hogy egy pénzbírságról szóló határozat fenyeget, hogy tisztázatlanok egy baleset utáni károk, vagy, hogy garancia, illetve szavatossági igényeket kell-e kielégíteni: „Az ügyet nyugodtan rábízhatjuk egy ügyvédre, anélkül, hogy magas költségekkel számolnunk kellene. Ő majd képviseli az érdekeinket.” A jogvédelmi biztosítás nemcsak a szokásos ügyvédi díjat fedezi, hanem az eljárás illetve referencia költségeit is.

Utazók biztosítása nem szükséges

Ezzel szemben, el lehet tekinteni az utazók biztosításától. Ugyanis a társutazók személyi kára már fedezve van a gépjármű felelősségbiztosítás által. Ressler meglátása szerint, amennyiben súlyos személyi kár keletkezik, és még több védelemre van szüksége, úgy a gépkocsivezetőnek, mint a társutazóknak el kell gondolkodnia egy rokkantsági nyugdíjbiztosítás vagy egy általános balesetbiztosítás megkötésén.

Mi a helyes eljárás baleset esetén?

Természetesen a legtökéletesebb biztosítási csomag mit sem ér, ha baleset esetén nem tudunk mihez kezdeni. Tehát ha baleset történik, jelöljük meg a baleset helyszínét, és hívjunk mentőt, ha személyi sérülés történt.

A biztosításhoz nagyon fontos a dokumentáció. „Kisebb baleseti károk esetén is érdemes a rendőrség segítségét kérni”, árulja el Kevin Ressler. Mindenképpen jegyezzük meg a balesetben résztvevő másik autó rendszámát, adjuk meg egymás címét, derítsük ki, hogy ki a másik fél biztosítója, és a lehetséges tanúk adatait is kérjük el. Mindezek mellett érdemes fotókat készíteni a baleset helyszínén.

„A legkézenfekvőbb eszköz az európai baleseti bejelentő, amelyet egyszerűen csak előhúzunk a fiókból”, jelentette ki Ressler.

Baleset után rögtön a biztosítás

Legvégül haladéktalanul közöljük a saját és egy harmadik utazó fél biztosítási adatait. Ezt többek között a gépjármű biztosítás központi hívószámán a gépjármű rendszámának és a tulajdonos nevének említésével tudhatja meg (0800/25 02 600 vagy www.zentralruf.de/anfrage).

Ha bármi kérdése van a gépjármű biztosítással kapcsolatban, Kevin Ressler ERGO biztosítási ügynökségének csapata a rendelkezésére áll. Kérdezzen bátran a lehetőségeiről, akár országának hivatalos nyelvén is.

Ha szeretné ingyen számolni a német autóbiztosítást akkor nézze meg az alábbi Kálkulatort:

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü