Minden csodálatos nyaralást elronthat egy baleset. Legyen az baloldali közlekedés vagy szerpentin, egy baleset akkor okozhat különösen nagy gondot ha hirtelen rádöbben arra, hogy fogalma sincs, mit kell tennie, ráadásul a nyelvet sem beszéli.

Mi a teendő külföldön történt baleset esetén?

Az EU-ban és szinte a világ minden országában kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni, mielőtt engedélyezik a gépjármű részvételét a közlekedésben. A fedező összegek külföldön (EU, EGT-államok, Svájc) általában alacsonyabbak, mint Németországban. Ahhoz, hogy ez a különbség kiegyenlíthető legyen, létrejött a Mallorca terv (Mallorca-Police). Egy bérautó kikölcsönzése során nagyobb fedező összeget is kérhet.

Ha külföldön szenvedett balesetet, és rendezni szeretné a károkat a balesetet okozó fél biztosítójával, megteheti azt otthonról is.

A kárrendezési megbízott tovább segít Önnek

Az Európai Unió minden államában minden biztosítónak van kárrendezési megbízottja. Tehát a biztosító köteles egy Németországban működő vagy tartózkodó képviseletet megnevezni. Ezáltal lehetővé válik a külföldi biztosító felé támasztott követelések otthonról történő érvényesítése.

A balesetet szenvedett biztosított úgy szólítja meg a biztosítót vagy a kárrendezési megbízottat, mintha az okozta volna a balesetet. Ez a szabály akkor kap különös jelentőséget, ha a balesetet okozó jármű adatai ismertek, a jármű vezetőjének kiléte azonban ismeretlen.

Ha Ön például Spanyolországban szenvedett balesetet, fordulhat közvetlenül a Németországban működő spanyol biztosító kirendeltséghez. Ahhoz, hogy megtudja, pontosan kihez kell fordulnia, hívja az autó biztosítók központi számát. Németországból

A kárrendezési megbízott rendezi a személyi és tárgyi károkat amennyiben

A kárrendezési megbízott összegyűjt minden olyan információt, amely szükséges a kár elhárításának folyamatához. Ennek az a feltétele, hogy a balesetet egy a társaságnál biztosított gépjármű okozta. Amennyiben a baleset az Európai Unión vagy az EGT-államok területén kívül történt, ez bizonyos előfeltételek mellett érvényes.

Ha a balesetet okozó fél biztosítója nem rendezi a károkat három hónapon belül, vagy a kárrendezési megbízott nem végzi jól a feladatát, forduljon az Entschädigungsstelle der Verkehrsopferhilfe szervezethez. Ugyanez érvényes abban az esetben, ha a károkat okozó személy vagy a biztosító ismeretlen.

Miért fontos a zöldkártya?

Ha külföldre utazik, javasoljuk, hogy vigye magával  az érvényes gépjármű felelősségbiztosításáról szóló zöld biztosítási kártyát, annak ellenére, hogy az Európai Unión belül már nem kötelező a használata, itt ugyanis az ún. rendszám egyezmény van érvényben.

A zöldkártya (Nemzetközi Biztosítási Kártya a Közúti Forgalomban)  jelentősen megkönnyítheti a kárrendezést. Egyszerűen mutassa meg a kártyát a helyszínen a rendőrségnek, és minden adatot megtalál benne ahhoz, hogy tudja, mit kell tennie autójával és biztosítójával kapcsolatban.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü