Gépjármű biztosítás Németországban- baleset külföldön

Gépjármű biztosítás Németországban- baleset külföldön

ÍGY KAPHAT SEGÍTSÉGET KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNT BALESET ESETÉN

 

Minden csodálatos nyaralást elronthat egy baleset. Legyen az baloldali közlekedés vagy szerpentin, egy baleset akkor okozhat különösen nagy gondot ha hirtelen rádöbben arra, hogy fogalma sincs, mit kell tennie, ráadásul a nyelvet sem beszéli.

Mi a teendő külföldön történt baleset esetén?

 Az EU-ban és szinte a világ minden országában kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni, mielőtt engedélyezik a gépjármű részvételét a közlekedésben. A fedező összegek külföldön (EU, EGT-államok, Svájc) általában alacsonyabbak, mint Németországban. Ahhoz, hogy ez a különbség kiegyenlíthető legyen, létrejött a Mallorca terv (Mallorca-Police). Egy bérautó kikölcsönzése során nagyobb fedező összeget is kérhet.

Ha külföldön szenvedett balesetet, és rendezni szeretné a károkat a balesetet okozó fél biztosítójával, megteheti azt otthonról is.

A kárrendezési megbízott tovább segít Önnek

 Az Európai Unió minden államában minden biztosítónak van kárrendezési megbízottja. Tehát a biztosító köteles egy Németországban működő vagy tartózkodó képviseletet megnevezni. Ezáltal lehetővé válik a külföldi biztosító felé támasztott követelések otthonról történő érvényesítése.

A balesetet szenvedett biztosított úgy szólítja meg a biztosítót vagy a kárrendezési megbízottat, mintha az okozta volna a balesetet. Ez a szabály akkor kap különös jelentőséget, ha a balesetet okozó jármű adatai ismertek, a jármű vezetőjének kiléte azonban ismeretlen.

Ha Ön például Spanyolországban szenvedett balesetet, fordulhat közvetlenül a Németországban működő spanyol biztosító kirendeltséghez. Ahhoz, hogy megtudja, pontosan kihez kell fordulnia, hívja az autó biztosítók központi számát. Németországból

  • hívhatja a 0800/25 026 00 ingyenes hívószámot,
  • külföldről a fizetésköteles +49 40/300 330 300 telefonszámot,
  • az internetről pedig letöltheti ezt a formanyomtatványt.

A kárrendezési megbízott rendezi a személyi és tárgyi károkat amennyiben

  • a baleset egy olyan uniós országban történt, ahol a kárt szenvedett fél nem rendelkezik lakhellyel, és
  • a balesetet egy olyan gépjármű okozta, amely egy uniós államban van biztosítva.

A kárrendezési megbízott összegyűjt minden olyan információt, amely szükséges a kár elhárításának folyamatához. Ennek az a feltétele, hogy a balesetet egy a társaságnál biztosított gépjármű okozta. Amennyiben a baleset az Európai Unión vagy az EGT-államok területén kívül történt, ez bizonyos előfeltételek mellett érvényes.

Ha a balesetet okozó fél biztosítója nem rendezi a károkat három hónapon belül, vagy a kárrendezési megbízott nem végzi jól a feladatát, forduljon az Entschädigungsstelle der Verkehrsopferhilfe szervezethez. Ugyanez érvényes abban az esetben, ha a károkat okozó személy vagy a biztosító ismeretlen.

 Miért fontos a zöldkártya?

Ha külföldre utazik, javasoljuk, hogy vigye magával  az érvényes gépjármű felelősségbiztosításáról szóló zöld biztosítási kártyát, annak ellenére, hogy az Európai Unión belül már nem kötelező a használata, itt ugyanis az ún. rendszám egyezmény van érvényben.

A zöldkártya (Nemzetközi Biztosítási Kártya a Közúti Forgalomban)  jelentősen megkönnyítheti a kárrendezést. Egyszerűen mutassa meg a kártyát a helyszínen a rendőrségnek, és minden adatot megtalál benne ahhoz, hogy tudja, mit kell tennie autójával és biztosítójával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.