Részleges vagy teljes Casco – mikor melyik éri meg?

Hogy számodra a részleges vagy teljes Casco biztosítás éri-e meg, az mindenekelőtt autód korától és értékétől függ.

Teljes Casco új és értékes autókra

Egy új gépjármű esetén a teljes Casco legtöbbször az első 3-5 évben éri meg. Ezt követően érdemes megfontolni a váltást részleges Cascora!

A teljes Casconál maradni azonban régebbi autóval is kifizetődő lehet! Hiszen a részleges Cascohoz nincs kármentességi kedvezmény – a teljes Cascohoz pedig van. Ez azt jelenti, hogy a teljes Casco, a részleges Cascoval ellentétben, minden évben kedvezőbb, amennyiben nem történik káresemény. Ezért a részleges és teljes Casco díjai a gépjármű típusától, lakhelytől és a kármentességi besorolástól (SF-Klasse) függően közel azonosak. A részleges és teljes Casco közötti döntéshez érdemes ajánlatokat összehasonlítani! Ennek bővebben gépjármű-felelősségbiztosítási tanácsadónkban olvashatsz utána.

Érdemes akkor is odafigyelned, ha az autót lízingeled vagy hitelre vásároltad. Ebben az esetben legtöbbször érdemes teljes Casco biztosítást kötnöd! Ilyenkor érdemes megfontolnod a vételár biztosítást, vagyis a GAP-ot!

Részleges Casco régebbi autóknál

A legtöbb esetben egy teljes Casco már nem kifizetődő, amikor az autó néhány év elteltével veszített az értékéből. Ilyenkor elegendő a részleges Casco biztosítás. Ha autódat ellopják, a részleges Casco a kocsi jelenlegi értékét fedezi. Mivel ez mindig csökken, nagyon régi autóknál a fennmaradó alacsony érték miatt még a részleges Casco díját is megspórolhatod. Az ilyen járművekhez elegendő a gépjármű-felelősségbiztosítás.

Hogyan spórolhatsz a Cascon?

Casco biztosításod díját mérsékelheted, amennyiben önrészt vállalsz. Rendszeresen elemezzük, mennyit lehet spórolni: ezt legutóbb 2020. augusztusi tanulmányunkban tettük meg. Részleges Casco esetén a 150 vagy 300 eurós önrészt ajánljuk. Vizsgálataink során a díjakat 150 eurós önrésszel átlagosan 18 százalékkal tudtuk csökkenteni, 300 euróssal pedig 25 százalékkal is!

Ha a teljes Casco mellett döntesz, a 300 eurós önrészt ajánljuk. Hogy mennyit spórolhatsz ezzel az önrésszel, az számokban nem kifejezhető. Hiszen számos biztosító nem kínál teljes Cascot önrész nélkül – az ajánlatok informatív összehasonlítására teljes Casco biztosítással, illetve anélkül ezért nincs lehetőség.

Az autó típusa és a lakhely is befolyásolják a díjakat

Casco biztosításod díja függ gépjárműved besorolásától is. Egy 3-as BMW után magasabb díjat kell fizetned, mint egy hasonló teljesítményű Audi A4-es után – noha mindkét kocsi középkategóriás. A besorolási osztály különböző statisztikák függvénye, mint például, hogy az adott modellt milyen gyakran lopják el.

A besorolási osztály mellett szerepe van a régiónak is, ahol be vagy jelentkezve – vagy simán az irányítószámodnak. Hiszen az egyes régiókban ritkábban vagy gyakrabban fordul elő ítéletidő vagy rongálás. Ezen statisztikákat a regionális besorolásnál veszik figyelembe.

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü