Így spórolhatnak a kezdő autóvezetők a gépjármű biztosítással

A kezdő autóvezetők fizetnek a legtöbb gépjármű biztosítási járulékot, ugyanis a biztosítási díjak az egyéni kárveszély szerint alakulnak, és ez a kezdő sofőrök esetében különösen nagy. Ön viszonylag még tapasztalatlan, rendszeresen rosszul értelmezi a közlekedési szabályokat, vagy gyakran vezet ittasan.

Ezt nem előítéletként mondjuk, ezek statisztikailag alátámasztható tények. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai alapján a 18 és 24 év közötti fiatalok okozzák a legtöbb olyan balesetet, amelyben személyi sérülés is történik gyorshajtás miatt. Ezzel ellentétben az ittas vezetés miatt történt balesetek száma csökkent. Míg 2015-ben ez a szám 1849 volt, 2016-ban már csak 1771 baleset történt.

A legfontosabb tudnivalók röviden

Hogyan járjon el?

Ha további kérdése van, Kevin Ressler biztosítási szakértő az ERGO Versicherung csapatától a rendelkezésére áll.

  1. tipp: Kössön a gépjárműjére második gépjármű biztosítást a szülein keresztül

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az, ha a szülei második gépjármű biztosítást kötnek az Ön autójára, és Önt jelölik meg az vezetőjeként. Ezt megteheti a nagyszülein vagy más rokonán keresztül is, azonban általában akkor olcsóbb a biztosítás, ha azt a szülők kötik meg. Az első autóra kötött biztosítás ezáltal nem drágul meg.

A biztosítók a második autót általában legalább a ½ kármentességi kategóriába sorolják (SF Klasse). Gyakran azonban még magasabb besorolást kapnak a második autók, a legjobb esetben ugyanazt, amellyel az első gépjármű rendelkezik.

  1. tipp: Használja a szülei szerződésében szereplő kármentességi besorolásokat

Minden kezdet nehéz, és a gépjármű biztosítások azért kerülnek sokba rögtön a jogosítvány megszerzése után, mert a tagdíj még magas. Idővel azonban olcsóbb lesz, ha kármentesen vezet.

Majd eljön a pillanat, amikor Ön is beszállhat a gépjármű biztosításba mint biztosított. Legjobb esetben átírathatja a szülei második autóra kötött szerződésében szereplő kármentességi árengedményt. Ez természetesen csak a kármentes évekre vonatkozik, amelyek a jogosítvány érvényességi idejének felelnek meg. Itt fontos, hogy a 0 és ½ kármentességi besorolások akadályait átugorja.

A magyarországi kármentes éveket is átírathatja a szüleitől. Ehhez a biztosítónak szüksége lesz egy előzetes biztosításról szóló elismervényre a szüleitől.

Fontos: először ellenőrizze, hogy biztosítója elfogadja-e a külföldi kármentességi árengedményt, ugyanis csak kevés németországi biztosító fogadja el azt.

Mi szívesen segítünk ebben. További információt itt olvashat:

  1. tipp: Használja a motorkerékpár vagy roller kármentességi besorolásait

Nemcsak egy autó kármentességi besorolásait írathatja át, hanem egy roller vagy motorkerékpárét is. Ebben az esetben a rollernek legalább 50 köbcentisnek kell lennie. Netán a szülei évekkel ezelőtt biztosítást kötöttek egy motorkerékpárra vagy hasonló járműre, melynek kedvezményéből most profitálhat.

A kármentességi besorolás átvétele lehetséges

A kármentességi besorolás átvétele nem lehetséges

Könnyű motorkerékpárok (50-125 cm³), motorkerékpárok, személygépkocsi, lakóautók

Kis motorkerékpárok (50 cm³-ig)

A kármentességi árengedményeket az autói között is kicserélheti. Az a tény, hogy motorkerékpárjával összegyűjtött néhány kármentességi évet, jó kiindulópontot jelent erre a cserére. A motorkerékpárokra vonatkozó kedvezmény lista nem olyan hosszú, mint az autók esetében, ugyanis csak a 20. kármentességi besorolásig terjed. Továbbá, a gépjármű felelősségbiztosításban szereplő 0. besorolás esetén a kedvezmény 90 százalékos. Ez az érték egy kármentes év után 50 százalékra csökken.

  1. tipp: Mondjon le a casco biztosításról nagyon régi autók esetén

Németországban a gépjármű felelősségbiztosítást a törvény írja elő, a casco biztosítás azonban szabadon választható. Csekély maradék értékkel rendelkező régi autók esetében egy teljes körű casco biztosítás megkötése fölöslegessé válik. Egy casco biztosítást csak akkor érdemes kötnie, ha autója 5 évnél fiatalabb. A részleges casco biztosítás esetében a következő három tényezőre kell odafigyelnie: autójának maradék értékére, a részleges casco biztosítás árára és arra, hogy anyagi nehézségbe sodorná-e az Önt, ha autóját ellopnák.

Hasonlítson össze ajánlatokat részleges és teljes körű casco biztosítással, és mérlegelje, hogy a kiegészítő költségek mennyire fedik gépjárművének maradék értékét. Ezen kívül vizsgálja meg, hogy választhat-e egy nagyobb értékű önrészt, ahhoz, hogy a díjak csökkenjenek. Egy aktuális ERGO felmérésben megállapítottuk, hogy egy 500 eurós önrész káresetenként jelentősen csökkenti a járulékok összegét. Ha a gépjármű maradék értéke jóval afölött az érték fölött van, amelyet kár esetén személyesen kellene kifizetnie, megéri Önnek részleges casco biztosítást kötnie.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü