Olvassa el ebben a cikkben, miért tilos rendszám nélkül vezetni, milyen büntetések fenyegetnek, és hogyan lehet jogszerűen elszállítani egy forgalomból kijelentett autót.

Szombat délután van, pont jó nap arra, hogy elhozza a frissen vásárolt használt autóját az eladótól. A járművet már a vásárlás előtt kijelentették és így vár Önre az udvaron, viszont hétvégén a jármű-nyilvántartási iroda zárva van – mit lehet ilyenkor tenni? Még akkor is, ha nagy a kísértés, hogy regisztráció és rendszám nélkül hazavigye a járművet – jobb, ha eltekint ettől. Németországban alapvetően tilos a forgalmi engedély nélküli vezetés, és magas bírságokat vonhat maga után. Cikkünkben elmagyarázzuk, hogy miért nem vezethet be nem jelentett autót, milyen következményei lehetnek, és milyen helyettesítő legális megoldások vannak.

Németországban minden gépjármű esetében kötelező a forgalmi engedélyeztetés

Németországban törvény alapján minden járművet szerint nyilvántartásba kell vetetnie a tulajdonosának. A rendszám használatának kötelezettségét a járművek forgalmi engedélyeztetési rendelete (Fahrzeug-Zulassungsverordnung – FZV) szabályozza. Aki autót vásárol és azt vezetni szeretné, annak azt regisztrálnia kell az állandó lakóhelye (Hauptwohnsitz) szerint illetékes jármű-nyilvántartó hatóságnál (Kfz-Zulassungsbehörde).

Rendszámtábla hozzárendelése

Forgalomba engedélyezési igazolás (Zulassungsbescheinigung) kiállítása

Külső azonosítás a rendszámtáblán bélyegzőnyomat formájában

Amennyiben a jármű rendszámtáblájáról a bélyegző hiányzik és Ön mégis használja akkor ez engedélyeztetés nélküli vezetésnek minősül. Érvényes járműnyilvántartási engedély nélkül idehaza járművek nem vehetnek részt a közúti forgalomban. Az autók mellett ez vonatkozik a motorkerékpárokra, teherautókra, lakókocsikra és más gépjárművekre is.

Ezeken kívül vannak bizonyos fajta gépjárművek, amelyeket nem kell engedélyeztetni. Ez vonatkozik például néhány építőipari gépre, amelyek csak nagyon lassan képesek haladni.

Mi az oka, hogy tilos a forgalmi engedély nélküli vezetés

A jogalkotó véleménye szerint még a gépjármű forgalomba lépése is kockázatot jelent a köz számára. Az engedélyezési eljárás részeként a hatóság azt biztosíthatja, hogy az összes vonatkozó szabályt betartják.

A nyilvántartó hatóság különösen azt ellenőrzi, hogy a járműre megkötötték-e a közúti forgalomban való részvételhez kötelezően előírt gépjármű-felelősségbiztosítást. Ez kötelező, mert a típustól, a tömegtől és a sebességtől függően a jármű által balesetben okozott pénzügyi kár gyorsan elérheti a több ezer eurót.

Nem regisztrált jármű esetében minden valószínűség szerint nem biztosított a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási védelem sem. Enélkül az a személy, aki súlyos balesetet okozott, anyagilag alig képes megtéríteni a felmerült károkat.

Meg kellene térítenie a járműben okozott anyagi kár költségeit, valamint a rakományt, a személyi sérülést, az ezekből eredő költségeket és az esetleges bírósági költséget. Nem sokan tudnak saját zsebből kifizetni ekkora költséget, és emiatt a baleset áldozatai magukra lennének hagyva a kárukkal.

A szabálysértés lehetséges következményei

Mivel más úthasználók közvetetten potenciálisan veszélybe kerülhetnek, az engedély nélküli vezetés közutakon szabálysértésnek, és a felelősségbiztosítás nélküli vezetés bűncselekménynek minősül.

A jogsértéstől függően a vezetést ezért pénzbírsággal, vagy pénzbírsággal és szabadságvesztéssel büntethetik. A büntetés pontos mértékét többek között annak megítélése határozza meg, hogy a felelős személy gondatlanul vagy szándékosan járt-e el.

Ezek a lehetséges büntetések szabálysértéskor
Vezetés forgalmi engedély nélkül  70 euró büntetés1 büntetőpont
Rendszámtábla nélküli vezetés  60 euró büntetés
Gondatlanságból elkövetett, biztosítási védelem nélküli vezetés  6 hónapig terjedő szabadságvesztésPénzbüntetés
Szándékosan elkövetett biztosítási védelem nélküli vezetés  1 évig terjedő szabadságvesztés180 napi díjtételig (Tagessatz) terjedő pénzbüntetésJogosítvány ideiglenes vagy végleges bevonása

Tovabbi Informácío:

Kevin Ressler

biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü