A legfontosabb tények röviden

Így kell eljárnod

A gyerekek sok örömet okoznak, de sok pénzbe is kerülnek. A szülők az adóbevallásukon keresztül visszaigényelhetik a költségek egy részét, mivel az állam támogatja a gyermekes családokat és az egyedülálló szülőket. Az egyik legfontosabb támogatási eszköz a családi pótlék. Emellett a szülők számos adókedvezményt is igénybe vehetnek. Az egyetlen dolog, amit meg kell tenniük, hogy adóbevallást nyújtanak be. Ha gondosan kitöltöd a gyermekmellékletet, akkor máris megtetted a legfontosabb lépést.

1

Családi pótlék vagy gyermekadókedvezmény?

Gyermeked után kaphatsz családi pótlékot vagy gyermekadókedvezményt. Egyes adófizetők számára a gyermekadókedvezmény további adóelőnyt jelent. Ha minden gyermeked után kitöltöd az adóbevallást a gyermekmelléklettel együtt, akkor az adóhivatal automatikusan a számodra legkedvezőbb lehetőséget („Günstigerprüfung”) alkalmazza.

Gyermeked születésétől kezdve jogosult vagy családi pótlékra. A kifizetés havonta történik.

Gyermekbónusz a koronavírus miatt 2020-tól

A koronavírus-világjárvány miatt a Családtámogatási Hivatal 2020 őszén egyszeri 300 eurós gyermekbónuszt fizetett ki a gyermektámogatásra jogosultaknak. Ezt az összeget minden olyan gyermek után kifizették, aki 2020-ban legalább egy hónapig jogosult volt gyermekkedvezményre. Ez vonatkozik azokra a gyermekekre is, akik például év közben fejezték be tanulmányaikat, vagy csak az év végén születtek. Szintén 2021-ben egyszeri 150 eurós gyermekbónuszt fizettek gyermekenként, 2022-ben pedig 100 eurót.

Családi pótlék csak kérelemre

Minden szülőnek kérvényeznie kell a családi pótlékot, mivel számos kedvezmény, például az adójog területén, a családi pótlékra való jogosultságtól függ. Az adóhivatal csak akkor tudja, hogy jogosult vagy-e családi pótlékra, ha kérelmezted azt.

A családi pótlékot a Szövetségi Munkaügyi Hivatal családtámogatási hivatalánál kell igényelni. A kérelemhez szükség van a gyermek és a gyermekkedvezményben részesülő szülő adóazonosító jelére. A családi pótlékkal kapcsolatos útmutatónkban elmagyarázzuk, hogy mire kell még figyelned a gyermektámogatás igénylésekor.

A szülők nemcsak biológiai utódaik után, hanem a nevelt és örökbefogadott gyermekek után is kapnak családi pótlékot és gyermekadókedvezményt. Ennek előfeltétele, hogy a gyermeknek a nevelőszülőknél legyen a családi központja (EStG 32. § és EStG 63. §).

Gyermekpótlék az alacsony jövedelműek számára

Ha alacsony jövedelemmel rendelkezel, a családi pótlék kiegészítéseként gyermekpótlékot igényelhetsz a családtámogatási hivatalnál. A lehető legmagasabb gyermekpótlék 2019 júliusától havi 185 euró, 2021-től akár 205 euró, 2022. január 1-jétől pedig akár 209 euró. Ezen kívül 2022. július 1. óta havi 20 euró azonnali pótlék jár, így a gyermek után járó pótlék maximális összege 229 eurót tesz ki.

A 3. segélycsomag szerint a maximális összeg 2023. január 1-jétől 250 euróra emelkedik.

A gyermekpótlék iránti kérelemben fel kell tüntetned a gyermek adószámát.

Gyermekadókedvezmény

A legtöbb szülő számára a családi pótlék folyósítása többet ér, mint a gyermekadókedvezmény. Az adóbevallás benyújtásakor az adóhivatal automatikusan ellenőrzi, hogy melyik a számodra kedvezőbb megoldás. Ha a gyermekadókedvezmény kedvezőbb számodra, az adóhivatal a megállapítandó jövedelemadó kiszámításakor hozzáadja a családi pótlékot az adómegállapításhoz. A gyermekadókedvezmények az egyházi adó és a szolidaritási pótlék kiszámításánál is szerepet játszanak.

A családi pótlékkal ellentétben a gyermekadókedvezményt nem kell kérelmezned.

A teljes gyermekadókedvezmény két részből áll:

A jogalkotó rendszeresen módosítja a létminimumra vonatkozó adókedvezményt, mivel az árak, például az élelmiszerárak, változhatnak. 2020-ban ez gyermekenként és szülőnként 2586 eurót tett ki, 2021-ben 2730 euróra emelkedett, 2022-re pedig 2810 eurót terveztek.

A létminimum 2023-ban 3012 euróra emelkedik. 

A gondozási adókedvezmény viszont évekig állandó maradt. 2020-ig ez szülőnként 1320 eurót tett ki. Csak 2021-ben emelkedett 1464 euróra mindkét szülő esetében.

Mindkét juttatás megduplázódik, ha a szülők házasok, és a támogatást összevontan állapítják meg.

A gyermekadókedvezmény és BEA-támogatás általában mindkét szülőnek jár. A teljes gyermekadókedvezményre való jogosultság akkor áll fenn, ha a gyermek másik szülője elhunyt vagy nem tartozik korlátlan jövedelemadó-kötelezettség alá. Ez akkor is érvényes, ha a másik szülő „eltűnt”, vagy az apa hivatalosan nem azonosítható.

Kitérő: Túl alacsony a gyermekadókedvezmény?

2

Meddig kapok családi pótlékot vagy gyermekadókedvezményt?

A jövedelemadó-bevallásban minden egyes gyermek után külön gyermekmellékletet kell kitöltened. Akkor is foglalkoznod kell ezzel az adónyomtatvánnyal, ha a jövedelemadó-bevallásod tartalmaz adatokat a gyermekeidről. Ez a bejegyzés a havi béradó levonása és a jövedelemadó összege szempontjából irreleváns. Az év folyamán azonban a feltüntetett gyermekkedvezmények befolyásolják az egyházi adó és adott esetben a szolidaritási pótdíj összegét, amelyet a munkáltatód visszatart.

A családi pótlék és a gyermekadókedvezmények összehasonlítása

A szülők általában családi pótlékban részesülnek. Az adóbevallásukkal együtt az adóhivatallal ellenőriztetik, hogy a gyermekkedvezmények kedvezőbbek-e számukra. Ezt nevezik „Günstigerprüfung”-nak.

Alapvetően a szülők nem kaphatnak családi pótlékot, ha ezzel egyidejűleg a teljes gyermekadókedvezményt levonják az adójukból. Az adóhivatal ugyanis a családi pótlékot beszámítja a gyermekkedvezményekből eredő adókedvezménybe. Ezért csak a családi pótlék és az adókedvezmények közötti különbség marad. A jövedelemadó-bevallás után a gyermekmelléklettel együtt az adóhivatal automatikusan ellenőrzi, hogy melyik a kedvezőbb: a családi pótlék vagy a gyermekadókedvezmény.

Figyelem: A családi ellátások adózási célú kiegyenlítésekor az adóhivatal általában a családi pótlékra való jogosultságot veszi figyelembe, nem pedig a neked ténylegesen folyósított családi pótlékot.

Ha a házas szülőket összevontan állapítják meg a jövedelemadóban, akkor 2021-ben csak körülbelül 77 500 eurós adóköteles jövedelemtől (a 2021 májusában kifizetett 150 eurós gyermekbónusz beszámítása után) részesülnek további adókedvezményben

Ha a gyermek csak az egyik szülővel él, és a másik szülő gyermekgondozási adókedvezményét (BEA) neki ítélik oda, akkor a gyermekadókedvezmény a 17 000 eurót meghaladó adóköteles jövedelem esetén további adómegtakarítást jelent.

Ha egy gyermek a 2020-as év egészére jogosult családi pótlékra, akkor a családtámogatási hivatal összesen 2748 eurót fizet ki (2448 euró gyermektámogatás + 300 euró gyermekbónusz). Ez az összeg azonban a családtámogatási kiegyenlítési rendszer keretében beszámításra kerül a gyermekadókedvezménybe. Következésképpen az adóbevallás után a jól kereső szülők csak részben vagy egyáltalán nem részesülnek a koronavírus-gyermekbónuszból. Ez utóbbi a helyzet egy egygyermekes házaspár esetében, akiknek a teljes adóköteles jövedelme meghaladja a 86 000 eurót. A koronavírus-gyermekbónusz nem csökken a valamivel kevesebb mint 68 000 eurós éves jövedelemig.

Egy kétgyermekes házaspár 2021 májusában összesen 300 euró gyermekbónuszt kapott. 69 040 eurós jövedelemig a teljes összegben részesültek. Ha többet kerestek, akkor a gyermekbónuszt csökkentették a két gyermek után járó gyermekadókedvezmény beszámításával. Alig 86 000 euró alatti jövedelem mellett már semmi sem maradt a gyermekbónuszból.

A gyermekekre vonatkozó korhatárok

A családi pótlék mindaddig folyósításra kerül, amíg a gyermekek nem töltik be a 18. életévüket. A 25. életévét be nem töltött utódok után is részesülhetsz családi pótlékban és gyermekadókedvezményben. Ez akkor lehetséges, ha gyermeked szakképzésben (beleértve az iskolai oktatást is) vesz részt vagy tanul. Még akkor is fizet az adóhivatal, ha a fiadnak vagy lányodnak nincs képzési helye, és ezért nem tudta megkezdeni vagy folytatni a szakképzését. Ezenkívül családi pótlékot kaphatsz a nagykorúvá vált gyermeked után is, feltéve, hogy az alábbi tevékenységek valamelyikét végzi:

A családi pótlékra való jogosultságod akkor is fennáll, ha az utódod a képzési időszak és a fent említett szolgáltatások valamelyike közötti átmeneti időszakban volt. Legfeljebb négy hónap átmenet engedélyezett.

Külön szabály vonatkozik azokra a munkanélküli gyermekekre, akik még nem töltötték be a 21. életévüket: Álláskeresőként Németországban, Svájcban, az Európai Unióban vagy az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országban működő munkaközvetítő irodánál kell regisztráltatniuk magukat.

Befejezett szakképzés

A 25 év alatti felnőtt gyermeked első szakképzésének vagy első diplomájának megszerzése után is kaphatsz családi pótlékot, és továbbra is részesülhetsz a gyermekadókedvezményekben. Ez addig lehetséges, amíg a gyermek továbbtanul, például alap- vagy mesterképzést végez. Vagy például önkéntes szolgálatot teljesít az alapképzése után.

Ezekben az esetekben azonban van egy fontos korlátozás: a gyermeked nem lehet keresőtevékenységet folytató munkavállaló.

Az adóhivatal ez alatt minden olyan tevékenységet ért, amely meghaladja a szerződésben rögzített, heti 20 órát kitevő rendszeres munkaidőt. Egy gyakornoki állás vagy egy 520 eurós állás (2022. szeptember 30-ig 450 eurós állás) nem okoz gondot. Az ilyen marginálisan fizetett munkák esetében a heti munkaidő nem számít. A gyermeknek azonban nem lehet több munkahelye, ahol összesen 520 eurónál többet keres.

Az adóhivatal akkor is marginális vagy rövid távú munkaviszonyt feltételez, ha a gyermek havi 520 eurónál többet keres, de az év során legfeljebb három hónapot vagy 70 munkanapot dolgozik.

Fiad vagy lányod más jövedelemszerző tevékenység mellett részmunkaidőben is dolgozhat, amennyiben ez nem haladja meg a 20 órás korlátot. A foglalkoztatás ideiglenes (legfeljebb három hónapos) meghosszabbítása 20 óránál hosszabb időre is megengedett, ha a heti átlagos munkaidő az év hátralévő részében is megmarad.

Az adóhivatal a „jövedelemszerző tevékenység” alatt nem csak az alkalmazottként való munkaviszonyt érti. A mezőgazdasági, erdészeti, kereskedelmi és önfoglalkoztató tevékenységek szintén ide tartoznak. Ha gyermeked a munkaszerződése szerint heti 20 órát dolgozik, nem szabad további szabadúszó tevékenységet vagy mellékállású vállalkozást bejegyeztetnie.

A fogyatékkal élő gyermekekre különleges szabályok vonatkoznak

Ha gyermeked nem tud magáról gondoskodni, mert fizikailag, szellemileg vagy érzelmileg fogyatékos, 25 éves kora után is korlátlanul jogosult ellátásra. Ennek azonban feltétele, hogy a fogyatékosság a gyermek 25. születésnapja előtt következett be.

A gyermek akkor nem képes magát anyagilag eltartani, ha saját erejéből nem képes gondoskodni magáról. Ez alatt a következőket kell érteni:

Ehhez az adóhivatalnak össze kell hasonlítania a szükséges megélhetési igényeket a gyermek saját anyagi lehetőségeivel. Ezek a nettó rendelkezésre álló jövedelemből és a harmadik féltől származó juttatásokból származnak. A rendelkezésre álló nettó jövedelem meghatározásakor figyelembe kell venni az összes adóköteles jövedelmet, az összes adómentes jövedelmet és az esetleges adóvisszatérítéseket. Le kell vonni a ténylegesen fizetett adókat és a nyugdíjkiadásokat, azaz az alapszintű egészségbiztosítási és a kötelező ápolási biztosítási járulékokat, valamint a munkavállalók után fizetett kötelező társadalombiztosítási járulékokat.

A családi pótlékot csak hat hónapra visszamenőleg folyósítják

A családi pótlékra jogosult szülőknek nem szabad túl sokat késlekedniük a kérelmük családtámogatási hivatalhoz történő benyújtásával. 2018 óta a családi pótlékot visszamenőlegesen csak a kérelem benyújtásától számított legfeljebb hat hónapig folyósítják.

Különösen azoknál a szülőknél áll fent annak az esélye, hogy későn nyújtják be kérelmüket, és a huzamosabb ideig tartó igénylés ellenére csak az utolsó hat hónapra kapnak családi pótlékot, akiknek felnőtt gyermekeiknek várniuk kell a kívánt képzési vagy tanulmányi helyre.

2019 közepéig az adóhivatalok akkor is figyelembe vehették a családi pótlékot a kedvező elbírálásnál, ha azt egyáltalán nem fizették ki – például azért, mert a szülők túl későn nyújtották be a kérelmet. Ennek következtében az adókedvezmény sok érintett szülő számára elveszett. Ha az adóhivatal összehasonlító számítása azt mutatja, hogy a gyermekadókedvezmény kedvezőbb adóhatással bír, mint a családi pótlék, akkor a szülők megkapják az adókülönbözetet.

Ha te is túl későn igényelted a családi pótlékot, akkor most kihasználhatod a törvénymódosítást, de ezt valószínűleg magadnak kell elintézned. 2019. június 28-án a Szövetségi Tanács jóváhagyta a jogellenes foglalkoztatás és a szociális juttatásokkal való visszaélés elleni törvényt. Ez a törvény kimondja, hogy az adóhivatal a továbbiakban nem számolhatja el a családi pótlékot, amelyet a családi pótlékhivatal késedelmes kérelem miatt nem fizetett ki, a gyermekadókedvezmény által biztosított adókedvezménnyel szemben. Az adóhivatal csak a ténylegesen kifizetett családi pótlékot veheti figyelembe.

A Béradótámogató Egyesületek Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a rendelet minden olyan adómegállapításra vonatkozik, amely még nem végleges. Ezek olyan adómegállapítások, amelyeket az adóhivatal ideiglenesnek jelölt meg, és amelyek ellen még fellebbezhetsz. Ha a visszamenőleges hatályú családi pótlék kifizetését késedelmes kérelem miatt utasították el, akkor egy hónapon belül kifogást kell benyújtanod, ha az adóhivatal a ki nem fizetett családi pótlékot az adómegállapításban a gyermekadókedvezménnyel szemben írta jóvá. A családi pótlékra való jogosultság és a ténylegesen folyósított családi pótlék közötti különbséget az adóhivatalnak a családi pótlékról szóló értesítéssel vagy a családtámogatási hivatal által kiállított igazolással kell igazolnod. Az adóhivatal csak ekkor tudja helyesen feltüntetni a gyermekadókedvezményt az adómegállapításban.

3

Hogyan vonhatod le a gyermekekre fordított kiadásokat?

A gyermeked egészségbiztosítására és tartós ápolási biztosítására fizetett járulékokat külön költségként levonhatod az adódból. Ha jogosult vagy a gyermekek után járó családi pótlékra vagy gyermekadókedvezményre, a befizetett járulékokat tüntesd fel a gyermekmellékletben.

Még akkor is levonhatod a költségeket, ha gyermeked saját jövedelemmel rendelkező gyakornok. Feltéve, hogy gazdaságosan fizetted a gyermeked után járó járulékokat. Ebben az esetben a gyermeked után fizetett vagy neki megtérített egészségügyi és ápolási biztosítási járulékokat az adóbevallás nyugdíjköltségek rovatában (a „Vorsorgeaufwand” mellékletben) kell feltüntetned. Ez akkor érvényes, ha nem vagy jogosult családi pótlékra.

Az idősebb gyermekek után fizetett tartásdíjak levonása

Nem feltétlenül kell üres kézzel távoznod adózás szempontjából, ha az utódod átlépte a vonatkozó korhatárt, és már nem kapsz családi pótlékot. A gyermekeid tartózkodásával és szakképzésével kapcsolatos költségeit rendkívüli kiadásként érvényesítheted.

A maximális összeg az adott évben érvényes alaptámogatás – 2021-ben a tartásdíj maximális összege 9 744 euró (2022: 10 347 euró).

A levonható összeget megnövelik azok a költségek, amelyeket az általad eltartott gyermek alapszintű egészségbiztosítására és jogszabályban előírt tartós ápolásra vonatkozó biztosítására fizettél.

A támogatott személy saját jövedelmét azonban figyelembe veszik, ha az meghaladja az évi 624 eurót. Ez ennek megfelelően csökkenti a levonható összeget.

Kitérő: A gyermek a partnerével él

Különleges eset: külföld

Akkor is jogosult vagy a gyermekadókedvezményekre, ha az utódod nem Németországban él. Az adóhivatal azonban figyelembe veszi annak az országnak a gazdasági körülményeit, ahol a gyermeked él. Országtól függően az adóhivatal a kedvezményt negyedével, felével vagy háromnegyedével csökkenti. A döntő tényező az úgynevezett országcsoportos besorolás, amelyet a Szövetségi Pénzügyminisztérium 2020. november 11-én tett közzé.

Lehetséges, hogy a külföldi állam a családi pótlékhoz hasonló kifizetéseket teljesít. Ebben az esetben vagy nem kapsz Németországban családi pótlékot, vagy a külföldön folyósított családi pótlékot beszámítják a németországi családi pótlékba.

Ha gyermeked csak a szakképzése miatt tartózkodik külföldön, de továbbra is az te háztartásodhoz tartozik, vagy saját háztartása van Németországban, akkor a gyermekmellékletbe a németországi lakcímet kell beírnod. Így biztos lehetsz benne, hogy a teljes gyermekadókedvezményt megkapod.

Az adóhatóság a külföldi nyelvtanulást szakképzésként ismeri el. Nem jelent problémát, ha a nyelvtanulás iskolában, főiskolán vagy egyetemen való tanuláshoz kapcsolódik. Minden más esetben a tartózkodáshoz heti tízórás elméleti-szisztematikus idegen nyelvi kurzusnak kell társulnia. Ez mindenekelőtt az au pair kapcsolatok keretében történő külföldi tartózkodásra vonatkozik.

4

Mi az az oktatási adókedvezmény?

Amíg felnőtt gyermeked szakképzésben vesz részt, és nem a te háztartásodban él, kihasználhatsz egy másik adókímélő lehetőséget: a szakképzés alatti speciális szükségletek kompenzálására szolgáló adómentességet. Ez a képzési támogatás jelenleg évi 924 eurót tesz ki. Ennek előfeltétele, hogy jogosult legyél családi pótlékra vagy gyermekadókedvezményre. Egyébként a képzés magában foglalja az iskolai oktatást vagy tanulmányokat is.

A 2022-es éves adótörvényben a szövetségi kormány azt tervezi, hogy 2023-tól 1200 euróra emeli a támogatást. 

Az adóhivatal csökkenti az oktatási adókedvezményt, ha a fent említett követelmények nem teljesültek az egész évben. Például, ha gyermeked decemberben megszakítja a szakképzést, a juttatás tizenkettedével csökken.

Az oktatási adókedvezményre való jogosultság egyik előfeltétele a lakóhelyen kívüli szállás. Ez akkor teljesül, ha gyermeked a szülői házon kívül, például saját lakásában, diákszállóban, albérletben vagy rokonoknál lakik.

Ha elváltál vagy tartósan külön élsz, mindkét szülő a támogatás felére tarthat igényt. Azonban más arányban is feloszthatod az összeget. Ehhez egyszerűen tüntesd fel a gyermekmellékletben a százalékos részesedést, és csatolj az adóbevallásodhoz mindkét szülő által benyújtott nem hivatalos kérelmet, amelyben megadjátok, hogy hogyan szeretnétek megosztani. A kérelmet mindkét szülőnek alá kell írnia.

5

Az egyedülálló szülők adókedvezménye

Azok az egyedülálló szülők, akik olyan gyermeket nevelnek, aki után családi pótlékra vagy gyermekadókedvezményre jogosultak, további 4 008 euró (korábban 1 908 euró) adókedvezményt vehetnek igénybe. Minden további gyermek után további 240 eurót kell fizetni.

Ennek az adókedvezménynek azonban vannak bizonyos feltételei: Legalább egy gyermeknek a te háztartásodban kell élnie, és veled együtt kell bejegyezve lennie annak a gyermeknek, aki után családi pótlékot folyósítanak. Az, hogy a kifizetés ténylegesen kinek történik, lényegtelen. A két szülő közül azonban csak az egyik kaphat adókedvezményt.

Ha a gyermeket mindkét szülőnél nyilvántartásba vették, és mindketten részesülnek a gyermekadókedvezményben, a szülőknek meg kell állapodniuk abban, hogy ki igényli a támogatást. Általában a magasabb jövedelemmel rendelkező személy nagyobb adókedvezményben részesül. Az adóhivatal általában feltételezi, hogy a családi pótlékban részesülő személy az egyszülős támogatásra is igényt tart. Ettől eltérhetsz, de számolnod kell az adóhivatal kérdéseivel. Ebben az esetben a jövedelemadóról szóló törvény 24b. § (1) bekezdésének 3. mondatára kell hivatkoznod.

A jövedelemadó-levonási eljárásban az egyedülálló szülők adókedvezménye a II. adókategóriának felel meg. Ezt az adóhivataltól kaphatod meg úgy, hogy jövedelemadó-kedvezményt kérsz. Az adókedvezményt akkor is megkapod, ha a gyermekmelléklettel együtt adóbevallást nyújtasz be.

A nyomtatványok online megtalálhatók a Szövetségi Pénzügyi Igazgatóság nyomtatványkezelő rendszerében.

Nem vagy jogosult az adókedvezményre, ha te és gyermeked más felnőttekkel együtt éltek, például élettársaddal vagy lakóközösségben. Kivétel 2022-től: Együtt élhetsz Ukrajnából származó felnőtt háborús menekültekkel – és továbbra is igényelheted a kedvezményt.

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü