Európa útjain naponta történnek balesetek, és gyakran vitákra kerül sor arról, hogy mi történt pontosan, és ki a hibás. Mivel kisebb baleseteknél nem szükséges a rendőröket értesíteni, fontos, hogy mindent pontosan dokumentáljon, és a pontos körülményeket érthetővé tegye a biztosító számára.

Ami Németországban gondot okoz egy baleset esetén, az külföldön a kulturális és nyelvi akadályoknak köszönhetően még nagyobb kihívást jelent. Az Európai Baleseti Bejelentő egy olyan törvényes és egységes formanyomtatvány, amely az EU minden országában felhasználható, és összeállítható benne egy balesetről szóló információhalmaz.

Mi az Európai Baleseti Bejelentő pontos célja?

Az Európai Baleseti Bejelentő egy olyan írásos nyomtatvány, amelyet minden vezetőnek a kesztyűtartóban kellene tartania. Baleset esetén mindkét fél nézőpontja lejegyezhető és a baleseti körülmények írásban rögzíthetők.

A Baleseti Bejelentő tehát abban segít, hogy a baleset résztvevői egymás adatait és gépjármű biztosítását ismerjék. Amennyiben az ügyet később legrosszabb esetben bíróság elé kell vinni, a felek elérhetőek maradnak egymás számára a bejelentő által különösen, ha külföldi balesetről van szó! Az Európai Baleseti Bejelentő fontos szerepet játszik a gépjármű biztosítójánál egy baleset során szenvedett kisebb károk esetén. Mielőtt ezeket a szolgáltatásokat a másik fél a gépjármű felelősségbiztosításnak megfelelően elfogadja, illetve casco kárfedezetet vállal a saját autójára, jó, ha a baleset körülményeiről áttekintést kap.

Ezáltal az Európai Baleseti Bejelentő fontos írásos dokumentum, amelyet ideális esetben fényképekkel vagy videóval egészítenek ki. Ha ezek a kiegészítések hiányoznak, a bejelentőben hagyott üres részben kell rajzot készíteni a baleseti viszonyokról és keletkezett károkról.

Mely információkat kell a baleseti bejelentőben rögzíteni?

Az Európai Baleseti Bejelentőben minden olyan információ szerepel, amely fontos lehet a balesetben résztvevő személyek és biztosítóik számára. A bejelentő standardizált felépítésének köszönhetően a rögzítendő információ mindig ugyanaz:

A baleset dátuma és időpontja

Esetleges sérültek és tanuk

Az autóvezetők/biztosítással rendelkezők személyes adatai

A jármű adatai

Az illetékes biztosítótársaság adatai

Emellett lehetőség van a baleset folyamatának leírására. Például leírható az is, hogy melyik jármű állt, kanyarodott vagy váltott sávot a baleset idején.

A baleset folyamatáról készített rajz mellett a bejelentő tartalmaz előre elkészített rajzot motorkerékpárról, személy- illetve tehergépkocsiról. Ezeken a mintákon lehetőség van megjelölni, hogy a jármű mely részét érte károsodás. Egyes adatokat a másik féllel való közös megegyezésben kell megadni, még akkor is, ha ez az adott stresszes szituációban nehezére is esne. Utolsó lépésként mindkét fél aláírja az Európai Baleseti Bejelentőt, ezzel alátámasztva az információk helyességét. Ha a balesetben részt vevő egyik fél tartózkodik a bejelentő kitöltésétől, a másik nagyobb felelősségtudattal rendelkező félnek mindenképp meg kell ezt tennie. A baleseti bejelentőt mindig két példányban, átütős formában kell kitölteni, hogy mindkét félnek legyen belőle egy.

Egy baleset utáni helyes viselkedés

Ha baleset történik, első dolog az esetleges sebesültek ellátása és az út szabaddá tétele a forgalom számára, feltéve, ha az autók nincsenek összegabalyodva. Miután lenyugodtak a kedélyek, a balesetben résztvevő feleknek ki kell tölteniük az Európai Baleseti Bejelentőt, és adatokat kell cserélniük egymással.

Baleset külföldön- mi a teendő?

Jó, ha van baleseti bejelentője, ha kiérkezik a rendőrség a helyszínre, amely a különböző európai országokban megszokottabb jelenség, mint Németországban. Egy német biztosító kérni fogja úgy az Európai Baleseti Bejelentőt, mint a rendőrség felvételét a balesetről, mely utóbbi idegen nyelvű változata kevésbé lesz hasznos információ.

Nagyon fontos: A baleseti bejelentő objektív tényállások és információk rögzítésére szolgál, minden bejegyzésnek annyira semlegesnek kell lennie, amennyire csak lehetséges, személyes beismerő vallomásoknak nem szabad benne szerepelniük. Ezeknek sosem szabad írásban vagy szóban elhangzaniuk, ugyanis a másik fél vagy a saját biztosító, mint terheket Önre róhatja. Tehát csak olyan információt adjon meg a bejelentőben a baleset folyamatáról, amelyet egy kívülálló is megerősítene objektív megfigyelése során, anélkül, hogy a személyes kárrészt taglalná.

Kötelező az Európai Baleseti Bejelentő?

Nem, az Európai Baleseti Bejelentő vezetése a saját gépjármű biztosításban alapvetően nem kötelező. A nyomtatvány kitöltésével azonban sok stresszt spórolhat meg úgy a másik féllel, mint a biztosítójával való eljárásban.

A legtöbb németországi biztosító ingyenes minta formanyomtatványokat ad ki, különben meg a baleseti bejelentőt kényelmesen letöltheti a netről és kinyomtathatja. Ha helyesen tölti ki a bejelentőt, megnöveli az esélyét annak, hogy gépjármű biztosítója a lehető leggyorsabban megoldja ügyét, és rövid időn belül megkapja a kártérítését.

A baleseti bejelentő értékes dokumentum egy külföldi autózás alkalmával is, hiszen a különböző európai országokban elismerik, mint a balesetet tisztázó hivatalos okiratot.

Európai Baleseti Bejelentő letöltés

https://www.nafi.de/dienstleistungen/handbuecher/Unfall.pdf

Gondoljon arra, hogy egy baleset vagy egy esetleges totálkár esetén gépjármű biztosítást válthat.

https://kfzversicherung-wechseln.info/

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü