Életbiztosítás és adóbevallás: mit kell figyelembe vennie?

A kockázati és tőkealapú életbiztosítások megadózása más és más.

Georg, egy ikerpár újdonsült apukája 2015-ben életbiztosítást szeretne kötni a családja bebiztosítására. A bátyja, Heiko már 2004-ben megkötött egy ilyen biztosítást. Ezért a két testvérre más adózási módok lesznek érvényben.

Georg még keresi a megfelelő életbiztosítást. Alapvetően kétfajta életbiztosítás közül választhat: kockázati és tőkealapú életbiztosítás.

Kockázati életbiztosítás (Risikolebensversicherung)

A kockázati életbiztosítás haláleset elleni védelem. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosított személy a biztosítás érvényességi ideje alatt életét veszti, a biztosító a befizetett összeget kifizeti a szerződésbe bejegyzett személynek. Azonban, ha a biztosított megéri a szerződés lejártát, a biztosítás elévül, és a biztosító nem fizet semmit.

Tőkealapú életbiztosítás (Kapitallebensversicherung)

A tőkealapú életbiztosítás célja a haláleset elleni védelem és a nyugdíjelőtakarékosság. Ez azt jelenti, hogy halál esetén be van biztosítva a család. A kockázati életbiztosítással ellentétben a biztosított a járulékokból tőkét halmoz fel magának. Tehát, ha a biztosított megéri a szerződés lejártát, visszafizetik a befizetett járulékokat- például havi nyugdíj formájában.

A kockázati életbiztosítás adózási előnyei

Amennyiben Georg a kockázati életbiztosítás megkötése mellett dönt, a havi járulékok előtakarékossági ráfordításokként évi 1.900 euró legmagasabb összegig visszaigényelhetők az adóból.

Információ: Ez azokra a járulékokra is vonatkozik, amelyeket a tőkealapú biztosításba fizet be, amennyiben a biztosítást 2005. január 1-e előtt kötötte meg. Georg bátyja, Heiko, aki a biztosítását már 2004-ben megkötötte, leírhatja költségeit az adóból, mint különleges kiadásokat. Abban az esetben, ha Georg a tőkealapú életbiztosítás mellett dönt, elesik ettől az adózási kedvezménytől.

Korlátozás: 2010-től az alap beteg-és gondozási biztosításának járulékait korlátlanul leírhatja az adóból, mint különleges kiadásokat. Abban az esetben, ha járulékai meghaladják az 1.900 eurót (alkalmazott), illetve a 2.400 eurót (hivatalnok), a tőkealapú biztosításának járulékait nem írhatja le az adójából, mint különleges kiadásokat.

A tőkealapú életbiztosítás megadóztatása a megkötési évtől függően

A tőkealapú életbiztosítást a lejárati idő előtt fizetik ki. Az, hogy mennyi adót fizet az életbiztosításáért, függ a szerződés megkötésének idejétől.

2005 előtt kötött szerződések

Heiko már 2004-ben megkötötte életbiztosítási szerződését. Ha megfelel az alábbi feltételeknek, nyeresége után nem kell adóznia:

  1. A szerződés legalább 12 éve érvényes
  2. A biztosított legalább 5 éve fizeti a biztosítás járulékait.
  3. A szerződésben szerepel egy halál elleni védelem összeg, amely eléri a befizetett járulékok legalább 60 százalékát.

Amennyiben megfelel a fenti kritériumoknak, a biztosításból származó nyereség adómentes lesz. Ellenkező esetben a teljes nyereséget a végleges adó szerint adóztatják meg.

2005 utáni életbiztosítási szerződések

Georg 2005. január 1-e után köti meg az életbiztosítási szerződést, ezért minden esetben adóznia kell. Kivételesen a nyereség 50 százalékát kell csak megadóznia, ha

  1. a szerződés legalább 12 éve van érvényben
  2. a biztosítás összege 60. életévének betöltése után kerül kifizetésre (2012-es új szerződések esetén a korhatár 62 év).

Amennyiben Georg bármelyik feltételnek nem felel meg, biztosítási nyereségének teljes összegére adót kell fizetnie.

Az életbiztosítás felmondása vagy értékesítése

Ha a biztosítási szerződés érvényességi ideje alatt sürgősen pénzre van szüksége, fölbonthatja vagy eladhatja a biztosítást. Hogyan működik ez?

  1. A biztosítási szerződést visszaadhatja a biztosítónak- ez az ún. visszavásárlás, ahol a biztosító egy visszavásárlási értéket fizet ki Ö
  2. Eladhatja a biztosítási szerződést egy harmadik félnek, például a másodlagos piacon.

Az életbiztosítások fölbontása vagy értékesítése nagyon bonyolult folyamat. Az, hogy mely adóterhek róhatók rá a biztosítottra, függ a szerződés megkötésének idejétől, milyen hosszú volt az érvényességi idő, és mikor szeretné a biztosított a szolgáltatást igénybe venni.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü