Német biztosítási ügyvédek tájékoztatnak

Bárki, aki formálisan elfogadhatatlan vagy érvénytelen elbocsátást kap, védekezhet ellene – méghozzá egy elbocsátás elleni védelem iránti kereset benyújtásával. Ezt azonban időben be kell nyújtani a munkaügyi bírósághoz. Csak ekkor van esélyük a munkavállalóknak arra, hogy megtartsák munkahelyüket, vagy hogy végkielégítésről tárgyaljanak. Mit kell tudni az elbocsátás elleni védelem iránti keresetről, milyen követelményeket és határidőket kell betartani, és mennyibe kerül?

Hogyan védekezhetek az elbocsátás ellen?

A német felmondásvédelmi törvény (KSchG) az egyik legerősebb a világon. Az elbocsátásnak magasak az akadályai. Sok munkáltató ezért az elbocsátással egyidejűleg végkielégítést is felajánl, vagy a munkaviszonyt felmondási megállapodással szünteti meg. Kérjük, ne kapkodja el a dolgot. Ha hitelesen fenyegetőzik azzal, hogy a KSchG 4. §-a szerinti tisztességtelen elbocsátás miatt pert indít, és ügyvédet von be, gyakran többet érhet el. Megmutatjuk, hogyan teheti ezt meg.

Elbocsátás elleni védelem iránti kereset előfeltételei: mennyire hatékonyak?

Az elbocsátás elleni védelem iránti kereset célja, hogy a bíróság megvizsgálja, hogy az elbocsátás megengedett vagy egyáltalán hatékony volt-e. Ellenkező esetben a munkaviszony folytatódik. A panasz tipikus megfogalmazása ezért általában a következő:

Megállapítást nyert, hogy a felek között fennálló munkaviszony nem szűnt meg az alperes ÉÉÉÉ. HH. NN. keltezésű felmondásával.

Ahhoz, hogy az elbocsátás elleni védelem iránti keresetnek esélye legyen a sikerre, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek. Ez azt jelenti, hogy az elbocsátás elleni védelemnek hatékonynak kell lennie. A munkaügyi bíróság először mindig azt vizsgálja, hogy az elbocsátás formailag helyes és hatékony volt-e. Ennek érdekében be kell tartani az elbocsátásvédelmi törvény (Kündigungsschutzgesetz, KSchG) szabályait. Ezt Ön is megteheti.

Ahhoz, hogy a munkáltató felmondása érvényes legyen, a következő feltételeknek kell megfelelnie:

A foglalkoztatás időtartamaFelmondási idő
0-6 hónap (próbaidő)2 hét, bármely napon
7 hónaptól 2 évig4 hét, a hónap 15-ig/végéig
2 év1 hónap a hónap végéig
5 év2 hónap a hónap végéig
8 év3 hónap a hónap végéig
10 év4 hónap a hónap végéig
12 év5 hónap a hónap végéig
15 év6 hónap a hónap végéig
20 év7 hónap a hónap végéig

Különleges elbocsátási védelem

A munkavállalók egyes „különösen veszélyeztetett” csoportjai különleges elbocsátási védelmet élveznek. Ezeket a csoportokat egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritka, kivételes esetekben lehet elutasítani:

Elbocsátás elleni védelem iránti kereset határideje: a kézhezvételtől számított 3 hét

Ha felmondási értesítést kapott, az óra ketyeg: a kézbesítéstől számított három hét áll rendelkezésre. Ezen időszakon belül elbocsátás ellen panaszt kell benyújtania a munkaügyi bírósághoz. A legjobb módja ennek az, ha közvetlenül egy ügyvéd vagy munkajogi szakjogász segítségével teszi ezt meg. Ha ezt a határidőt elmulasztja, az elbocsátás akkor is hatályosnak tekintendő, ha az nem volt hivatalosan érvényes. Ebben az esetben csak úgy próbálhatja meg meggyőzni a bíróságot arról, hogy nem tudta időben benyújtani a panaszt, ha „visszahelyezési kérelmet” nyújt be. Ez azonban ritkán sikeres.

Egyébként a 3 hetes időszak akkor is érvényes, ha Ön beteg vagy szabadságon van. Az időszak akkor kezdődik, amikor a felmondás az Ön „befolyási körébe” kerül. Ehhez elegendő, ha a levél a postaládába kerül. A háromhetes időszak vége az adott naptól függ. Munkanapon (még pénteken is) éjfélkor ér véget. Ha az időszak vége szombatra, vasárnapra vagy munkaszüneti napra esik, az időszak vége a következő munkanap éjfélére tolódik.

Szóbeli kötelezettségvállalások: Vigyázzon a főnök csapdájával!

Ha alapos okai vannak rá, mindenképpen nyújtson be elbocsátás elleni keresetet. Mindig legyen résen, ha a munkáltató az elbocsátás után különböző ígéreteket tesz Önnek. Óvakodjon a csapdától: Sok munkavállaló ígért már nagyvonalú kifizetéseket a dolgozóknak, majd a 3 hetes időszak lejárta után már nem emlékszik az ígéretekre. Hiszen az elbocsátás a határidő lejártával lép hatályba. Akkor miért fizetnének akár egy euró végkielégítést is?

Perelhetek akkor is, ha már nem akarom a munkát?

A munkavállaló akkor is indíthat elbocsátás elleni védelmi keresetet, ha kezdettől fogva tudja, hogy nem akar visszamenni a munkahelyére, hanem pályát akar váltani. Miután a bíróság megállapította, hogy az elbocsátás eredménytelen volt, általában csak a végkielégítés összegéről tárgyalnak. Így azok, akik egyáltalán nem akarják folytatni a munkaviszonyt, egy sikeres elbocsátás elleni keresettel vagy úgynevezett egyezséggel többet nyerhetnek.

Elbocsátásvédelmi keresetrendszer: Így működik

Minden elbocsátás elleni védelem iránti kereset a keresetlevélnek az illetékes munkaügyi bírósághoz történő benyújtásával kezdődik. Ideális esetben a munkavállalókat munkajogi szakjogász segíti. Ezt követően az elbocsátásvédelmi eljárás a maga útján halad:

Ha a munkavállaló megnyeri a felmondásvédelmi pert, és az elbocsátás érvénytelen volt, akkor igényt tarthat a hátralévő munkabérek utólagos kifizetésére, valamint a régi munkahelyén való továbbfoglalkoztatásra. Mentesség esetén visszamenőlegesen is. Ha veszít, munkanélkülivé válik. Vagy a regionális munkaügyi bírósághoz kell fordulnia.

Pert nyertem: Hogyan tovább?

Még ha a végkielégítés az elbocsátás elleni védelemre irányuló kereset eredménye is, a munkavállalók ritkán érik el a tényleges célt – a visszahelyezést, illetve a munkaviszony folytatását. Igaz, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak újra felajánlani a régi munkahelyét. A két fél közötti bizalmi kapcsolat azonban gyakran annyira megromlik egy elbocsátás elleni védelem iránti kereset után, hogy mindketten aligha akarnak többé együtt dolgozni. Ennek megfelelően sok munkáltató ezután úgynevezett munkaviszony-megszüntetési kérelmet nyújt be. Siker esetén ez a munkaviszony kényszerű megszüntetéséhez vezethet. Ugyanakkor csak a bíróság által elrendelt végkielégítés kifizetése ellenében.

Tipp: Feltétlenül igényeljen időben minősített referenciát. A munkavállalóknak ehhez törvényes joguk van. A vonatkozó bírálatok szerint a referenciának legalább “kielégítőnek” (3. fokozat) kell lennie. A referenciára szüksége lesz később, amikor állásra jelentkezik.

Mennyibe kerül egy elbocsátásvédelmi kereset?

A bírósági ügyek költségesek lehetnek. Az ügyvédi költségek összege a vitatott összegtől függ. A tisztességtelen elbocsátás elleni kereset esetén ez legfeljebb háromhavi bruttó munkabér. Az ügyvédi díjat általában egy díjtáblázat alapján számítják ki. Egy 6000 és 9000 euró (háromhavi fizetés) közötti vitatott összeg esetén a díjak 340 és 450 euró között mozognak. Ehhez jönnek még a bírósági költségek. Egy 9000 euróig terjedő vitatott összeg esetén ez alig 200 euró.

Nem a vesztes viseli a munkaügyi bíróság költségeit. Mindkét fél maga fizeti a saját ügyvédjét. Ha egyezséget fizetnek, az általában meghaladja az ügyvédi költségeket. A költségeket a jogvédelmi biztosítás megkötésével is tompíthatja. Ebben az esetben csak a megállapodás szerinti önrészt kell megfizetnie. Ha Ön szakszervezeti tag, gyakran élvez jogi védelmet.

A bíróságtól költségmentességet is kérhet. A pályázat alapja a rászorultság. Nyilvánosságra kell hoznia pénzügyi körülményeit. További előfeltétel, hogy a pernek esélye legyen a sikerre.

Mennyi ideig tart az elbocsátás elleni védelem iránti kereset benyújtása?

Az első egyeztető tárgyalásig általában csak két-három hét telik el. A cél az, hogy mindkét fél békés megállapodásra jusson. Ha ez nem lehetséges, második kamarai meghallgatásra kerül sor. Addig azonban több hét vagy akár egy év is eltelhet.

Elbocsátás elleni védelem iránti kereset – végkielégítés: Nem igényelhető!

Sajnos tévhit, hogy a munkavállalóknak általános joguk van a végkielégítésre. Még ha meg is nyeri a tisztességtelen elbocsátás elleni keresetet, nem kap többletpénzt a volt munkáltatójától. A bíróság csak az elbocsátás érvényességéről dönt. A bírónak nincs hatásköre arra, hogy a vállalatot végkielégítés fizetésére kötelezze. Erről a felek mindig önkéntesen állapodnak meg. A végkielégítéshez való jog legfeljebb üzemi okokból történő elbocsátás esetén áll fenn, a szociális nehézségek enyhítése érdekében.

Ha végkielégítésről tárgyal, az összeget általában a következő képlet szerint számítják ki: a munkaviszonyban töltött évenként a bruttó havi fizetés fele vagy egy teljes havi fizetés. Egyedi esetekben magasabb végkielégítésről is lehet tárgyalni.

Elbocsátás elleni kereset – munkanélküli segély: Fenyeget-e a blokkolás veszélye?

Az elbocsátás elleni védelem iránti kereset nincs hatással az ALG 1-re, azaz a munkanélküli-ellátásra. A munkavállaló általában a munkaviszony megszűnésekor jogosult munkanélküli-ellátásra. Ez akkor is érvényes, ha Ön jogi úton tiltakozott az elbocsátás ellen (és vesztett). A munkavállaló csak akkor kockáztatja az ALG 1 blokkolását, ha ő maga okozta az elbocsátást és ezáltal a munkahely elvesztését. Ez vonatkozik például a következőkre:

Ezt a cikket a német biztosítási ügyvédek írták:

JOGVEDELMI BIZTOSITÁS KALKULÁTOR MAGYARUL

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü