A kocsid eladva? Amint megkötitek az üzletet magánúton, tájékoztasd a biztosítódat róla, hogy a bejelentett személygépkocsid tulajdonost váltott!

Aki bejelentett járművét magánszemélynek eladja, annak erről tájékoztatnia kell a gépjármű biztosítóját! Ezzel jelented be a biztosítónál, hogy a biztosítási szerződés egy új tulajdonosra érvényes.

Egész Németországban jelen lévő vállalkozásként a wirkaufendeinauto.de rendelkezik a legmagasabb sztenderdekkel autód eladásához: Autóeladás. Minden autótulajdonos számára egyedi eladási opciókat keresünk és ingyenes szolgáltatásokat kínálunk az autóváltáshoz. Tedd mg az első lépést a sikeres autóeladáshoz és használd ki ingyenes online árbecslőnket!

1. Magánúton való autóeladás esetén tájékoztasd gépjármű biztosítódat!

Mi történik a gépjármű biztosítással az autó eladásakor?

Ha úgy döntesz, hogy bejelentett járművedet eladod, ezzel egyelőre nem szűnik meg a biztosítási jogviszonyod. Ehhez ugyanis a vevőnek új biztosítási szerződést kell bemutatnia.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szükséges a forgalomban való részvételhez. Ezért a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felmondása előzetesen nem lehetséges.

FONTOS:

Ezért még fontosabb az autó eladását a biztosítónál jelenteni, valamint bemutatni az eladás dátumával és időpontjával ellátott, magánúton megkötött adásvételi szerződést. Ezzel ugyan nem mondod fel a szerződésedet, ugyanakkor előirányzol vele egy úgynevezett kockázati elmaradást.

Ezzel lehetővé válik a fel nem használt biztosítási díjak visszatérítése, valamint a gépjárműadóé is, melyet az átjelentés napjától kezdve a használt autó új tulajdonosa fizet.

Hogyan szabályozhatom a gépjármű biztosítás átírását az adásvételi szerződésben?

A biztosítási védelem szabályozásához az adásvételi szerződésben ki kell tölteni egy szakaszt. Ebben meg kell határozni, hogy a jövőben a vevő átveszi-e a biztosítást, avagy sem. Ez a vevő szempontjából azt jelenti, hogy az aktuális gépjármű biztosításokról előre kell informálódnia. Hiszen a szerződésben nyilatkozik annak megtartásáról vagy felmondásáról.

Figyelem! Szabj határidőt az átjelentéshez! Az eladónak egy határidőt kell szabnia, ameddig a vevőnek át kell jelentenie a járművet. A határidőt legjobb a vevővel közösen, az adásvételi szerződésben megszabni.

Az adásvételi szerződés együttes bemutatásával a biztosítónál ez gyorsan új szabályozáshoz vezethet. Csak miután az új tulajdonos megkötötte saját gépjármű biztosítását, szállhatsz ki eladóként a biztosítási jogviszonyból.

Pontosan hogyan kell bejelenteni az autóeladást a biztosítól?

Ha a használt autó eladása hatályos, ezt levélben, az adásvételi mellékelésével jelentheted be a biztosítónál. Az eladást be kell jelenteni a Gépjármű Engedélyezési Hivatalban is. Hiszen a hivatal a jármű új tulajdonosához fordul, amennyiben az átjelentés nem történt meg a megadott határidőn belül.

Érvényes adásvételi szerződéssel a vevő számára rendkívüli felmondási jog lép életbe az eladó biztosítójánál, így az aktuális gépjármű biztosítást egy hónapon belül felmondhatja és új biztosítási szerződést köthet.

Amennyiben a megküldött adásvételi szerződésben rögzítésre került, miként rendelkezik a vevő biztosításról, akkor attól kezdve az eljárás felgyorsítható a biztosítónál. A biztosító öröklési felmondást mondhat ki egy hónapos határidővel, illetve adott esetben új szerződést kínálhat fel a vevő részére.

2. Mire figyelj a biztosítónál való bejelentést követően?

Problémák a gépjármű biztosítás vevőre való átírásával

Neked, mint vevőnek arra kell figyelned, hogy az autó átjelentéséig neked kell fizetned a biztosítási díjat és a gépjárműadót! A magán autóeladónak kell tehát állnia a biztosítási díjakat, amíg a vevő nem tud felmutatni saját védelmet egy új biztosítási szerződés formájában.

Ezért is szükséges minden adásvételi szerződés megkötésekor ellenőrizni a vevő személyazonosságát, valamint a címét összehasonlítani a személyi igazolványában található adatokkal. Mert amúgy nem zárható ki a csalás, amennyiben egy nem létező személyre száll át a biztosításod.

Baleset esetén a vevő a felelős

Magánúton való, bejelentett autó eladása során az eladó szempontjából problémás lehet, hogy az új tulajdonos, a neki átadott gépjármű biztosítási jogok és kötelességek ellenére sem köt saját szerződést a biztosítóval. Így a káresemény következtében való kármentességi visszasorolásnak következményeit a vevőnek kell viselnie!

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
Email: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü