A koronavírus válság miatt bekövetkező korlátozások fokozatosan enyhülnek. Melyik dátum tartható be a jármű esetén most, és melyik nem.

Általános műszaki ellenőrzés, műhelylátogatás, járművezetői engedély, járműnyilvántartás – mi működik, és mi nem? Olvassa el a legfontosabb válaszokat itt. Megjegyzés: Felhívjuk a figyelmét, hogy a koronavírus miatti előírások a szövetségi államtól függően változnak, és bizonyos körülmények között is eltérhetnek. Információinkat naprakészen tartjuk, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adatok már nem frissek.

Elvégezhetem az általános műszaki ellenőrzést?

Igen. Az összes nagyobb műszaki kivizsgálási központ járművizsgálatot végez. Az általános ellenőrzés a közúti biztonság fenntartásának hivatalos kötelezettsége.

Általában fennáll a pénzbírság kockázata, ha az általános ellenőrzés határidejét több mint két hónappal túllépik. A Szövetségi Közlekedési Minisztériumnak a szövetségi államoknak adott ajánlása alapján legfeljebb négy hónapos keretre nem lehet szankciókat kiszabni. A járműtulajdonosnak azonban nem volt vagy nincs törvényes joga erre, így a kezelhetőség régiónként eltérő. Ettől függetlenül a határidőt is szem előtt kell tartani, mert a 2 hónaposnál hosszabb időkeret részletesebb kivizsgáláshoz kapcsolódik, és magasabb költségekkel jár.

A távolságszabályokat természetesen a tesztközpontokban is be kell tartani – 1,5 vagy két méter a szövetségi államtól függően.

Hajtási vizsga: mikor folytatódik?

A járművezetői engedélyek vizsgája május 25-től ismét lehetséges. Az érintett személyeket az autósiskola értesíti. Eddig csak azoknak a pályázóknak volt lehetséges a vizsga, akiknek a közrend fenntartásához volt szükségük a hajtási engedélyre. Ide tartozik a tűzoltóság, a rendőrség és a Vöröskereszt. A koronavírus elleni intézkedések alatt érvényes jogosítvány-tesztről itt olvashat bővebben.

Megengedettek a műhelylátogatások?

Igen. Itt is fontos betartani az alkalmazandó távolsági és higiéniai előírásokat (pl. arcmaszk viselése).

Elvihetem az autót az autómosóba?

Igen. Az autómosók és a mosodák nyitva vannak, és szintén használhatók. A személyzettel történő kapcsolatfelvételkor be kell tartani a távolsági szabályokat.

Nyitva vannak a járműnyilvántartók?

Tekintettel az országos koronavírus miatti korlátozásokra, a gépjármű-nyilvántartó irodákban is vannak korlátozások annak érdekében, hogy elkerüljék a nagyobb csoportokat a váróban.

A rendeletek enyhítése itt is érvényes, így sok esetben a telefonos előzetes egyeztetés után lehetséges az időpont meghatározása. Azért, mert a követelmények még mindig eltérnek régiónként, a legjobb, ha a helyi hatósághoz fordul. A hatóságokhoz való fordulás alternatívája az online regisztráció (i-kfz), feltéve, hogy a regisztrációs irodája képes teljesíteni ezt a szolgáltatást.

Kevin Ressler

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü