Az elektromos robogók nagyon divatosak. Néhány hete a nyilvános kerékpárutakon és az utcákon is közlekedhetnek Németországban, az e-robogók kölcsönzési szolgáltatása már megközelítően 60 nagyobb városban igénybe vehető. Kevin Ressler, az ERGO Biztosítási Társaság biztosítási szakembere felhívja a figyelmet a kockázatokra, és azt tanácsolja ezen járművek vezetőinek, hogy sürgősen kössenek egy magán balesetbiztosítást.

Ressler úr, mit gondol az e-robogókról, amelyeket egyre gyakrabban látunk az utcán?

Kevin Ressler: Az elektronikus robogóknak számos erőssége és előnye van. Helyileg nem környezetszennyezők, és helyettesíthetik az autót az ingázók, a turisták számára, és kiváló szabadidős tevékenységet jelenthetnek. Csökkentik a forgalmat, gyakorlatiasok, kényelmesek és rugalmasok, így optimális és korszerű mobilitást kínálnak. És nagyon szórakoztatóak, ahogy saját magam is többször meggyőződhettem erről Düsseldorfban és Münchenben. De nem szabad alábecsülni azokat a kockázatokat, amelyeknek a robogók vezetői és a közlekedésben résztvevők ki vannak téve.

Milyen kockázatokra gondol konkrétan?

Kevin Ressler: Jó okból a jogalkotó kötelező felelősségbiztosítás kötését írta elő. Mivel az e-robogók különösen a sűrű nagyvárosi forgalomban sok kárt okozhatnak. A megengedett 20 km/ óra sebességet nem szabad alábecsülni. Egy gyorsabb kocogás körülbelül 10 km/ órás sebességét jelent, és az e-robogó sebessége összehasonlítható egy gyors sprinttel. Megtévesztően biztonságosnak és egyszerűnek tűnik, de teljes összpontosítást igényel. A közelmúlt hírei a következőket mutatják: Mindenekelőtt az e-robogók vezetői sérülnek és baleseteznek – például járdaszegélyeken, útgödrökben, útkereszteződéseknél, letéréskor, hirtelen fékezési műveletek során vagy azért, mert figyelmen kívül hagyták őket vagy alábecsülték a sebességüket. A baleseti kutatók a jövőben a súlyos és a legsúlyosabb sérülések jelentős növekedésére számítanak.

A baleseteket nem lehet mindig elkerülni. Tehát mit tehetnek az elektromos robogótulajdonosok?

Kevin Ressler: Modern és digitális balesetbiztosító vagyunk. Az új trendek kialakulása során ügyfeleinkkel együtt járunk – akkor is, ha a pontos kockázati helyzet még nem ismert! A veszélyek összehasonlíthatók például az e-biciklikkel, ezért határozottan javaslom a magán balesetbiztosítást – különösen azok számára, akik szabadidejükben mobilitásra szeretnék használni az e-robogókat. És azt javaslom az ügynökeinknek, hogy tájékoztassák ügyfeleiket az átfogó szolgáltatásainkról baleset esetén. Csak nagyon kevesen tudják felbecsülni a hosszabb terápiák, kórházi beutalások, segítő és rehabilitációs ellátások óriási költségeit, ha a balesetbiztosítás nem segít. Még rosszabb, ha a fogyatékosság baleset eredményeként jön létre. A magán balesetbiztosításból származó tőke- és nyugdíjkedvezmények nélkül sokan pénzügyi nehézségekkel szembesülnek. A baleset ezen pénzügyi és szervezési következményeit le tudjuk venni az ügyfeleink válláról.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü