Egyre több nyugdíjas számára válnak élvezhetetlenné a nyugdíjas évek. Egy felmérés szerint 2036-ra jelentősen megnő az időskori elszegényedés.

Az időskori szegénység korábban még nem volt vitatéma. Akkoriban még viszonylag kevés szegény nyugdíjas élt Németországban. Azonban a 90-es évektől egyre több ember ismerte meg a mini job, éhbér és munkanélküliség fogalmát. És sokan közülük nyugdíj előtt álltak. A Bertelsmann alapítvány felkérésére a DIW és ZEW gazdasági kutató intézetek felmérték, hogy az időskori elszegényedés mennyire válik drasztikussá a jövőben.

Ez alapján 2036-ban minden ötödik 67 évest szegénység fenyegeti majd. A felmérés készítői szerint a frissen nyugdíjazottak elszegényedési rizikója a mostani 16,2 százalékról 20,2 százalékra nő országszerte. A kutatók különböző forgatókönyveket vonultattak fel arra vonatkozóan, hogy hogyan alakul a helyzet a munkaerőpiac fejlődése és a magántulajdon kamatozása szempontjából. Így elszegényedés azt a személyt fenyegeti, aki a népesség átlagos jövedelmének kevesebb, mint 60 százalékával rendelkezik.

A felmérés alapján az egyedülálló nők, képzetlen személyek, bérmunkások és tartósan munkanélküliek érintettek a legjobban.

A fenyegető elszegényedés oka sokrétű, és túlnyomórészt az elmúlt 25 év változásainak tudható be a munkaerőpiacon. Az okok közé sorolhatók a részmunkaidős foglalkozások vagy a kései munkába állás is. A határidős szerződések, egyéni részvénytársaságok (Ich-AG) és némely nyugdíjreformok mind hozzájárultak a folyamathoz. A szerzők azonban három fontos okot emelnek ki: a munkavégzés megszakítása (anyák), kétes munkaviszony az alacsony bérkategóriában és csökkenő nyugdíjak az elöregedő társadalom miatt.

A felmérés alapján a jövőben a frissen nyugdíjazott személyeket nem csak elszegényedés fenyegeti, hanem könnyen szociális segélyre szorulhatnak majd.

Tehát, mi a teendő? Egy kielégítő nyugdíj alapfeltétele egy társadalombiztosítás köteles, jól megfizetett munkahely. Azonban ez nem segítség azok számára, akik nem rendelkeztek vele több éven keresztül. Ezért a kutatók arra szólítják föl a politikusokat, hogy találjanak célorientált megoldásokat a célcsoport problémáira, a megváltozott munkakeresés módjaira és a tőkepiac helyzetére. Ellenben, a felmérés nem ad konkrét javaslatokat azon kívül, hogy a célcsoportnak biztosítsanak rugalmasabb és biztonságosabb átmeneteket a szakmai életben.

Ezért a mi javaslatunk az, hogy sürgősen kössön magán nyugdíjbiztosítást, amely kiegyenlíti az állami nyugdíjbiztosítást. Ez nagy segítséget nyújt abban, hogy időskorában elegendő pénze legyen a nyugdíjas éveihez Németországban vagy Magyarországon.

Információ a magán nyugdíjbiztosításhoz itt: https://www.nemetorszagibiztositas.hu/biztositasok/nyugdijbiztositas/

Amennyiben további kérdése van, forduljon Kevin Resslerhez (Németországi Biztosítás).

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü