Ha használt autót szeretnél venni, akkor sok tényt már előzetesen figyelembe kell venned. Érdemes elgondolkodni a finanszírozásról és kitalálni, hogy melyik autó illik hozzád a legjobban és melyik biztosítás a legmegfelelőbb számodra. De ez még nem minden.

Gyakran csalással is próbálkoznak autóvásárláskor. Tanácsadónkból megtudhatod, milyen trükköket és mesterkedéseket alkalmaznak a csalók arra, hogy lenyomják az árat vagy pénzt követeljenek vissza a vásárlás után. Olvasd el cikkünket az autóvásárláskor alkalmazott csalásokról és ismerd fel a piszkos módszereket! Mi elmondjuk, hogyan kezeld őket és hogyan védd magad!

1. Csalás felismerése autóvásárláskor

Ha az a szándékod, hogy autót veszel, a csalók módszerei sokoldalúak és leleményesek. A következőkben felsoroljuk neked a legfontosabb tanácsokat, hogy felismerj egy manipulált kilométerórát vagy egy hamis szervizkönyvet és az autóvásárláskor ne csalják el a pénzedet.

Az autó gyenge gumikkal van felszerelve

Jól nézd meg az autó gumiabroncsait! Ideális esetben a bordázat legalább négy milliméter mély és az abroncsok egyformán kopottak. Ellenőrizd az abroncsok DOT-számát is, mely a gumi oldalán található! Itt van két példa a hozzátartozó magyarázatokkal, hogy néz ki ez a szám és mit jelent.

Csalási módszer: „régi gumik” A kocsi látszólag sértetlen, de a gumik annyira rossz állapotúak, hogy újakra lenne szükség. Megoldás: Ügyelj a DOT-számra és nézd meg pontosan a gumi profilját! Kétség esetén kérj hozzá egy új szett gumit, alkudj az árból vagy állj el a vételtől!

Az autó kilométeróráját manipulálták

Az olyan csalók, akik magasabb árat szeretnének kapni egy használt autóért, manipulálják a kilométerórát is, hogy saját előnyükre befolyásolják annak állását. Ez egy illegális csalás, amit a  Közlekedési Törvény 22 b §  rendőrségi feljelentés esetén szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújt.

Ezért mindig figyelj arra, hogy a megtett kilométerek száma egyezzen a jármű korával és annak általános elhasználódási állapotával! Ehhez a trükkhöz korábban fúrógépet használtak. Manapság már modernebbek lettek a módszerek.

Egy speciális szoftver segítségével belenyúlnak a kocsi elektronikájába és a mutatót a kívánt értékre állítják át. Az is meglepő lehet, ha a kopóalkatrészek, mint a pedálok, ülések vagy a kormány szokatlanul el vannak használódva. Ha ilyen esetben a kilométeróra állása aránytalanul alacsony, akkor igen valószínű annak manipulációja.

Csalási módszer: „a kilométeróra visszatekerése”: Az órát azért manipulálták, hogy leplezzék a tényleges használati időt. Megoldás: Ellenőrizd, hogy a mutatott állás körülbelül megfelel-e a kocsi korának és a pedálok, ülések és a kormány elhasználódásának mértékét! Kétség esetén állj el a vásárlástól vagy nézesd meg az órát egy szakemberrel! Nézd meg az autó szervizkönyvét és ellenőrizd egy telefonhívással a feltüntetett műhelybe, hogy az adatok stimmelnek-e! A műhely megőrzi az olajcsere adatait és az óraállást munkalapjain vagy saját adatbázisában.

Csalás az előleggel autóvásárláskor

Léteznek további csalási módszerek, melyeket jobb autóvásárláskor figyelembe venned. Ne vegyél például használt autót külföldről! Ha csupán a telefonszámból derül ki, hogy a jármű külföldön található, akkor az legtöbbször átláthatatlan helyzetet jelent. Ezért pontosan ellenőrizd az eladó megbízhatóságát! Ez vonatkozik az előre fizetésre is. Légy akkor is óvatos, ha egy kisebb összeg befizetésére szólítanak fel, hogy az említett járművet kiváltsák egy pénzintézettől a tulajdonosváltás előtt.

Csalási módszer „előleg” Az eladó előleget követel tőled a jármű papírjainak bankból való kiváltásához. Az eladó a befizetett összeget megtartja és soha többé nem látod őt. Megoldás: Ne fizess előleget könnyelműen! Az ilyen kérések csalásra utalnak. Eszközöld magad a befizetést egy pénzintézetnél vagy kérj zálogot a biztonság kedvéért!

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
Email: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü