Ennyi családi pótlékra vagy jogosult

A legfontosabb tények röviden

Így kell eljárnod

Ki jogosult a családi pótlékra és mekkora a támogatás összege?

2020-ban az állam több mint 16 millió gyermek után több mint 45 milliárd eurót fizetett ki családi pótlékra. A német állampolgársággal rendelkező szülők minden hónapban kapnak gyermekeik után családi pótlékot, ha Németországban élnek.

Még külföldi állampolgárság esetén is kaphatsz családi pótlékot, ha Németországban élsz, és megfelelsz az alábbi feltételek valamelyikének:

  1. Az Unió, illetve Norvégia, Izland, Liechtenstein, Svájc vagy az Egyesült Királyság állampolgára vagy.
  2. Algéria, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Marokkó, Montenegró, Szerbia, Tunézia vagy Törökország állampolgára vagy. Ebben az esetben is Németországban kell dolgoznod, és nyugdíj-, egészség- és munkanélküliségbiztosítási járulékokat kell fizetned. Még ha munkanélküli segélyben vagy táppénzben részesülsz is, akkor is kaphatsz gyermekeid után családi pótlékot.
  3. Érvényes letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezel, amely lehetővé teszi, hogy Németországban munkát vállalj.
  4. Elismert menekült vagy menedékjoggal rendelkező személy vagy.

A családok jobb támogatása érdekében 2021. január 1-jétől gyermekenként 15 euróval megemelték a gyermektámogatást. 2022-ben a gyermektámogatás összege változatlan marad. Ezeket az összegeket minden hónapban a családi alap fizeti ki:

A családi pótlék összege

 20212022
első gyermek és második gyermek219 euró219 euró
harmadik gyermek225 euró225 euró
minden további gyermek250 euró250 euró

A családi pótlék közvetlenül kapcsolódik a gyermektámogatáshoz. Alapvetően nem részesülhetsz családi pótlékban úgy, hogy közben a teljes gyermekkedvezményt levonod az adódból. Az adóhivatal a már folyósított családi pótlékot beszámítja a gyermekkedvezményből származó adókedvezménybe.

Hogyan igényelheted a családi pótlékot?

A legjobb, ha közvetlenül a szülés után a szövetségi munkaügyi hivatal családi ellátásokért felelős hivatalánál kérvényezed a gyermektámogatást. Ez három lépésben történik:

  1. Töltsd ki a kérelmet online, és küldd el azt előzetesen a családi ellátások hivatalának, titkosított formában.
  2. Nyomtasd ki és írd alá a kérelmet.
  3. Küldd el a jelentkezést postai úton.

Nem kell minden évben új kérelmet benyújtanod: A családtámogatási hivatal mindaddig folytatja a kifizetést, amíg nem történik változás. Ugyanakkor tájékoztatnod kell a családtámogatási hivatalt, ha például lakóhelyet váltottál. Használhatod az online Változásbejelentés űrlapot is. A szülést követő gyermeknevelési támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatványt itt találod.

A gyermek után járó juttatás visszamenőleges kifizetése

Figyelem: A családtámogatási hivatal visszamenőleg csak hat hónapra – a kérelem beérkezésétől számítva – folyósítja a gyermektartásdíjat (EStG 70. § (1) bekezdés).

Ha a családtámogatási hivatal a határozatban a hat hónapos időszakon túl visszamenőlegesen állapította meg a gyermektartásdíjat, akkor a teljes időszakra is ki kell fizetnie a pénzt (BFH, 2020. február 19-i ítélet, III R 66/18. sz. ügyiratszám).

Adóazonosító szám

2016 óta a családtámogatási hivatal a te és a gyermeked adóazonosító számát kéri a kérelem elbírálásához. Ha nem találod a számokat a dokumentumaidban, akkor kérheted az újbóli elküldésüket. Ehhez használd a Szövetségi Központi Adóhivatal internetes portálján található adatbeviteli űrlapot.

Mennyi ideig kaphatod a családi pótlékot?

Születéstől a nagykorúság eléréséig az állam minden gyermek után fizet családi pótlékot. A kifizetés abban a hónapban ér véget, amelyben gyermeked a 18. születésnapját ünnepli.

Néhány hónappal korábban postán megkapod az új igénylőlapot a családtámogatási hivatalból. Akkor töltheted ki, ha gyermeked még iskolába jár vagy képzésben vesz részt, képzési helyet keres vagy önkéntes szolgálatot teljesít. A Szövetségi Foglalkoztatási Hivatal honlapján megtalálható az új jelentkezési lap 18 éves kortól.

Ki kapja a családi pótlékot?

A családi pótlékot folyósító hivatal mindig csak egy kedvezményezettnek – általában vagy az apának, vagy az anyának – folyósítja a gyermekgondozási segélyt. Ha a gyermek a szülőkkel egy háztartásban él, akkor tisztázniuk kell, hogy a családi pótlékot folyósító alap kinek vagy melyik számlára utalja a pénzt. A szülők ezt visszamenőlegesen nem tudják megváltoztatni. A nagyszülők is jogosultak lehetnek a családi pótlékra, ha együtt élnek az unokával.

Ha a gyermek szülei különböző uniós tagállamokban élnek, és nincs közös háztartásuk, akkor az a szülő jogosult a családi pótlékra, akinél a gyermek túlnyomórészt él. Ez lehet egy másik uniós államban is (BFH, 2016. február 4-i ítélet, III R 17/13. sz. ügyirat).

Példa: A gyermek az édesanyjával él Lengyelországban, és ezért nem rendelkezik németországi lakóhellyel. Az apának, aki elvált az anyától és Németországban él, nem jár a családi pótlék. A Lengyelországban élő anya jogosult a gyermektámogatásra.

Fizetési dátumok

Nem minden szülő kapja a támogatást ugyanazon a napon. A kifizetési időpontokat a Szövetségi Foglalkoztatási Hivatal honlapján találod. A törvény előírja, hogy a gyermektámogatást abban a hónapban kell folyósítani, amelyre a jogosultság fennáll.

Mi történik a családi pótlékkal, ha a szülők különválnak?

Ha az apa és az anya elválnak, a családi pótlékot annak a személynek fizetik ki, akinél a gyermek él. Ha az anya gondoskodik a gyermekről, egyedül ő jogosult a gyermektámogatásra. Még akkor is, ha a gyermek majdnem egyenlő arányban él mindkét szülővel, a családi pótlékot csak az egyik szülőnek fizetik ki teljes egészében. Az úgynevezett váltakozó modell szerinti gyermektartásról a készpénztartásról szóló útmutatónkban olvashatsz bővebben.

A tartási jog értelmében a gyermek után járó juttatás a gyermekhez kerül. Következmény: A düsseldorfi táblázat szerinti gyermekkedvezmény általában csökkenti azt az összeget, amelyet a tartásra kötelezett személynek kell fizetnie – a fenti példában ez az apa lenne.

Az adókedvezményeket, a családi pótlékot és az úgynevezett BEA-kedvezményt az ápolás, oktatás és képzés után különbözőképpen kezelik. Alapvetően mindkét szülő egyformán jogosult a juttatásokra. Ezért van az adótörvényben félgyermek: amikor a gyermek után járó családi pótlékot az apa és az anya fele-fele arányban osztja meg egymás között. Erről többet megtudhatsz a szülőknek nyújtott adókedvezményekről szóló útmutatónkban.

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü