Corona vírus és jövedelemkiesés Németországban: A karantén, a betegszabadság és a rövid munkaidő

Corona irányítja az országot: a fertőzések száma növekszik, egyre több vállalat küzd bevételkieséssel. A munkavállalók és az önálló vállalkozók azon gondolkodnak, ki veszi át a fizetését és a bevételkiesést betegszabadság vagy karantén és rövid munkaidő miatt. Kevin Ressler, biztosítási szakember elmagyarázza, milyen jogok és kötelezettségek vannak mostantól.

Tájékoztatás az alkalmazottak számára

Jár betegszabadság CORONA vírus miatt?

Igen, természetesen. Ha Coorona vírus gyanúja merül fel, akkor szinte biztosan betegszabadságot kaphatnak és más intézkedéseket, például karantént indíthat.

Mi a helyzet a influenza és a megfázás betegség esetén?

Azokban az esetekben, amelyek valószínűleg „felső légúti betegségeknek” vannak besorolva, jelenleg betegszabadsága van, anélkül, hogy egyéni orvoshoz kellene fordulnia. A kötelező egészségbiztosítással foglalkozó orvosok nemzeti szövetsége (KBV) utasította az orvosokat, hogy orvos beutazása nélkül is adjanak betegszabadságot.

Ez a szabály akkor érvényes, ha Ön…

– enyhe felső légúti betegségben szenved
– nincs súlyos tünetek
– nem felelnek meg a feltételezett coroanavírus-eset kritériumainak
Ezekben az esetekben csak annyit kell tennie, hogy telefonon hívja az orvost és betegszabadságra küld.

Megkapom a béremt még akkor is, ha coronva vírusom van?

Karanténrendelés esetén a munkáltatónak további 6 hétig kell fizetnie a munkavállaloi 100% béret.
Az 56. § A fertőzésvédelemről szóló törvény ezután alkalmazandó a munkáltatóra. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató visszatéríti az illetékes hatóság által kifizetett összegeket.

A 7. héttől a munkavállaló a 70% Netto béret kapja az egészségbiztosítotol.

Mi a rövid idejű munka? (KURZARBEIT)
A rövid idejü munka a munkaviszonyban:
A rendes munkaidő átmeneti csökkentését jelenti egy vállalatnál a munka jelentős vesztesége miatt. A rövid idejű munkavégzés a társaság összes alkalmazottját vagy csak néhányat érintheti. Az érintett munkavállalók kevesebbet vagy egyáltalán nem dolgoznak rövid munkaidőben.

Rövid idejű munka akkor fordul elő, például:
– Különösen megrendelések hiányában
– Elkerülhetetlen esemény (VÍRUS)

Kapok rövid munkaidöi támogatást a német kormány tol? (KURZARBEITGELD)

Igen. A német szövetségi kormány a foglalkoztatási ügynökségeken keresztül elrendelte, hogy a corona vírus okozta munkavesztés esetén rövid távú támogatásra jogosultak.

A dolgozóknak nem kell itt csinálni semmit. A munkáltatóknak tisztázniuk kell a rövid munkaidőben nyújtott munkabérek részleteit a foglalkoztatási ügynökségnél.

Mennyit fizetés jár a rövid munkaidőért? (KURZARBEITGELD)

A rövid távú munkaidő-támogatás a gyermekes alkalmazottak számára a nettó bér fizetés 67% -a.
A gyermekek nélküli munkavállalók a nettó bér fizetés 60% -át kapják.

Mi vonatkozik a szülőkre, amikor bezárulnak az iskolák és a ovodák?

Ha az óvoda vagy az iskola zárva marad az új corona vírus elterjedésének megakadályozása érdekében, a munkavállalók szükség esetén otthon maradhatnak gyermekfelügyelet céljából.

Mindaddig, amíg nincs más gyermekgondozási lehetőség, a munka lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy nem kell dolgozniuk!

Jogi szempontból nem jogosultak fizetett szabadságra. Azoknak a szülőknek, akiknek gyermekeiket gondozniuk kell, nem kell munkába jönniük, de fizetésükre nem is jogosultak. Alternatív megoldásként a munkavállalók a munkáltatóval egyetértésben fizetett vagy fizetetlen szabadságot vehetnek igénybe.

A Corona-ban szenvedő gyermek szüleit az egészségügyi osztály egyébként karanténba helyezi. A munkáltatónak akkor is folytatnia kell a bérek kifizetését.

Van Coronaviurs (COVID-19). Tájékoztatnom kell a munkáltatómat?

Igen, ez egyrészt a munkavállalónak a munkáltatóval szembeni lojalitási kötelezettségéből, másrészt a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági törvényből fakad. Ennek lehetővé kell tennie a munkáltató számára, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyen a munkaerő védelme érdekében.

Múnka szerzödés megszűnés corona vírus miatt?

Végső megoldásként, ha a rövid vagy középtávú intézkedések nem elegendőek, a gazdasági helyzetben lévő vállalatoknak a vállalkozás folytatódásának biztosítása érdekében a cég el kell dönteniük üzleti tevékenységük megszüntetéséről.

A munkával kapcsolatos elbocsátás azt feltételezi, hogy a korábban elvégzett felelősségi körben a munkavállalóra vonatkozó foglalkoztatási követelmény már nem vonatkozik. Szükséges, hogy a munkavállaló munkalehetősége működési okokból megszűnt, hogy nincs lehetősége folytatni a foglalkoztatást, és hogy a társadalmi kiválasztást szükség esetén helyesen végezzék el.

Információ az önálló vállalkozók számára

Van-e állami támogatás vállalatok számára?

Jelenleg sok vita folyik arról, hogy a Szövetségi Köztársaság és az EU pontosan hogyan segítheti-e a gazdasági nehézségekkel küzdő vállalatokat. Az EU bejelentette, hogy 25 milliárd eurós vállalati segélyalapot fog biztosítani a koronás járvány gazdasági következményeinek leküzdésére.

Alapvetően annak a kockázata, hogy nem keres pénzt, mindig az önálló vállalkozónak / vállalkozónak hárul. Ha hiányzik a megrendelés és a jövedelem, akkor általában maga viseli a kockázatot.

Ha önálló vállalkozóként már olyan szerződéseket kötött, amelyeket közvetlenül vagy közvetetten a Corona szüntet meg szerződéses partnerei miatt, a helyzet valamivel összetettebb. Sajnos itt minden esetben meg kell vizsgálnia az egyes esetekben megkötött szerződéseket: Ha megállapodtak az elállási jogról, milyen felmondási határidők vannak, akkor kártérítést igényelhet, ha a szerződéses partner megszűnik.

Van-e karanténkompenzáció az önálló vállalkozók számára?

Ha az önálló vállalkozók karanténba kerülnek, akkor a fertőzésvédelemről szóló törvény alapján fizetéseket is kapnak. A kompenzációs kifizetések az előző év jövedelmének bizonyos százalékában kerülnek kifizetésre. Ezen felül a működési költségek (például orvosi gyakorlatok vagy irodák bérleti díja) megfelelő összegben megtéríthetők.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü