Új törvény a betegbiztosításban: 2019-ben csökkenek a járulékok

Jens Spahn egészségügyi miniszter tervei alapján 2019. január 1-től az állami betegbiztosítási kiegészítő járulékokat a munkaadó, munkavállaló és nyugdíjbiztosító egyenlő mértékben fizeti. Mostanig a betegbiztosítás kiegészítő járulékait csak a biztosított fizette. Az egészségügyi miniszter kijelentése szerint a 14,6 százalékos általános tagdíj változatlan marad. Tehát, ezáltal a járulékfizetők válláról összesen 8 milliárd euró terhe esne le.

Ezen kívül változik a független főállásúak járulékainak kiszámítása. A törvény értelmében, a kisvállalkozók alapjárulékainak összege felére csökken, vagyis 2019-től a havi alapjárulékok összege 170 euró.

Változások a gondozási biztosításban: nő a járulékok összege

A gondozási biztosításban 0,3 százalékos járulékemelkedés várható. Ennek az az oka, hogy a kialakult gondozási szükségállapot miatt több pénzre van szükség. Így a gyerekes munkavállalók bruttó jövedelmük 2,85 százalékát a gondozási biztosítónak fizetik be. Mivel a költségek fele a munkaadót terheli, az alkalmazottaknak 1,275 százalék helyett 1,425 százalékot kell fizetniük.

Több nyugdíj

2019-ben nyugdíjasok milliói örülhetnek! 

  1. július 1-től Nyugat-Németországban 3,18 százalékkal, Kelet-Németországban pedig 3,91 százalékkal emelkedik a nyugdíj. A kiigazítás érvényes minden öregségi nyugdíjra, a csökkent munkaképességűek nyugdíjára és a hozzátartozói nyugdíjra, az állami baleseti rokkantnyugdíjra, illetve a mezőgazdasági nyugdíjpénztárhoz tartozó gazdák nyugdíjára.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü