A „zöld kártya” segítségével a sofőrök külföldön bizonyíthatják, hogy autójuk gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik. A kártyát 1965 óta zöld papírra nyomtatják, de 2020 közepétől fehér színben is kapható lesz, így a járművezetők maguk is kinyomtathatják zöld kártyájukat. Bemutatjuk a külföldi biztosítás igazolásának legfontosabb kérdéseit.

Mi a zöld biztosítási kártya és miért van rá szükségem?

Hivatalos német nyelven a zöld kártyát „A gépjármű szállításnak nemzetközi biztosítási kártyának” hívják. Külföldi utakon igazolja, hogy az autó biztosított felelősségbiztosítással. Egyes országokban a nemzetközi biztosítási kártyát még beutazáskor be kell mutatni – tehát utazáskor mindig Önnel kell lennie. Külföldön bekövetkező baleset esetén sokkal könnyebbé teheti a kár rendezését, mert fontos információkat tartalmaz a tulajdonosról és a gépjármű-biztosításról.

Hol szerezhetem meg a zöld kártyát?

A zöld kártyát az illetékes gépjármű-biztosító adja ki. Eddig csak akkor volt érvényes, ha ténylegesen zöld papírra nyomtattak – ahogy a neve is mutatja. Általános szabályként a kártyákat a biztosító nyomtatta ki és postán küldte el; csak a színes nyomtatóval rendelkező biztosítási ügyfelek nyomtathatják ki saját maguk a nemzetközi biztosítási kártyát.

Miért kap a zöld kártya új színt?

2020. július 1-jétől a zöld papírra már nincs szükség – a szabványos fehér papírra történő nyomtatást szintén elfogadják. Előnye: A járművezetők e-mailben megkaphatják a zöld biztosítási kártyájukat, és otthon könnyen kinyomtathatják. Tehát az egész folyamat kényelmesebb és gyorsabb.

Milyen országokban van szükségem a zöld biztosítási kártyára?

Sok országban a rendőrség szeretné látni a zöld kártyát baleset után, mert minden fontos információ ott található, és a jármű biztosítási fedezete egyértelműen bizonyított. Az Európai Gazdasági Térség államaiban (ezek az EU országai, Izland, Norvégia, Liechtenstein és Horvátország), valamint Andorrában, Monacóban, San Marinóban, Szerbiában és Svájcban azonban a zöld biztosítási kártya már nem kötelező az országba való belépéskor. Itt az úgynevezett rendszám-megállapodás érvényes. Ez azt jelenti, hogy az érvényes rendszám is igazolja a biztosítási fedezetet.

Még mindig vannak olyan országok, amelyekbe csak érvényes zöld kártyával lehet beutazni. Ide tartoznak a következő országok:

• Albánia

• Azerbajdzsán

• Bosznia-Hercegovina

• Irán

• Izrael

• Marokkó

• Macedónia

• Moldova

• Montenegró

• Oroszország

• Tunézia

• Törökország

• Ukrajna

• Fehéroroszország

Kizárhat-e a gépjármű-biztosítás egyes országokat a biztosítási fedezetből?

A gépjármű-felelősségbiztosítás biztosítási fedezete alapvetően minden olyan országban érvényes, amelyben aláírták a rendszám-megállapodást. Ide tartozik az összes EU-tagállam, Andorra, Izland, Horvátország, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Szerbia és Svájc. Ezeket az országokat nem lehet kizárni a biztosítási fedezetből.

A zöldkártya-rendszer más országai, mint például Oroszország vagy Törökország esetében ez az egyéni biztosítási szerződéstől függ. A zöld biztosítási kártya áttekintése itt segít: Ha egy országkódot áthúznak, a gépjármű-biztosítás védelme ebben az országban nem érvényes. Ezért egy úgynevezett határbiztosítást kell kötni a határ átlépése előtt.

Mi vonatkozik azokra az országokra, amelyek még nem szerepelnek a zöld kártyán?

Azokban az országokban, amelyek nem vesznek részt a zöld kártya-rendszerében, a gépjármű-felelősségbiztosítás biztosítási fedezete nem érvényes. Mielőtt átlépné a határt az ilyen országokba, a járműre úgynevezett határbiztosítást kell kötni. Európában ez vonatkozik például Koszovóra.

Megmutathatom-e a zöld biztosítási kártyát digitális formában is, például az okostelefonomon?

Nem. A zöld kártyát csak papíron fogadják el a biztosítás igazolásaként.

Meddig érvényes a zöld biztosítási kártya?

Akárcsak a személyi igazolványon, a lejárati dátum a zöld kártyán is szerepel. A kártya általában három évig érvényes, néhány biztosítónál akár öt évig is.

A korábban kiadott zöld kártyák továbbra is érvényesek lesznek?

Igen. 2020 végéig a biztosítók kiállíthatják a klasszikus zöld biztosítási kártyákat is, csak ezután válnak át az egyszerűbb formátumra.

Mennyibe kerül a zöld biztosítási kártya?

Semmibe, a zöld kártyával történő biztosítás igazolása ingyenes.

Kevin Ressler

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü