A régi biztosítás helyes felmondása Németországban

(Kevin Ressler, biztosítási szakértő cikke, ERGO Versicherung)

Ha nincs megelégedve biztosításával, felbonthatja szerződését, és új biztosítót választhat. Bizonyos határidőket azonban figyelembe kell vennie. Következzen néhány fontos tipp, amely segít a kérdésben.

Általában aki biztosítást köt, hosszútávon szeretné biztonságban tudni magát és tulajdonát. De mi történik akkor, ha a biztosítási szolgáltatások nem felelnek meg az elvárásainak? Ebben az esetben nem marad más hátra, mint a szerződés felbontása.

Visszavonási jog új szerződés esetén

Kevin Ressler biztosítási szakértő (ERGO Versicherung) szerint a visszavonási jog segít abban, hogy a nem kívánt szerződésektől mihamarabb megszabaduljunk. A legtöbb szerződés esetén erre a biztosítottnak 14 nap áll rendelkezésére, miután kézhez kapta a papírokat. Ez különösen hasznos lehet például abban az esetben, ha valaki egy online utazásfoglalás közben véletlenül egy biztosítást is „megrendelt”. A biztosítottnak 14 nap letelte után is lehetősége van felmondani a szerződést, amennyiben a biztosító nem tájékoztatja a visszavonási jogáról.

Határidők a szabályos felmondásra

Mindezen túlmenően a biztosított felmondhatja biztosítását, csakúgy, mint bármely más szerződést. Kevin Ressler elmondása szerint ez történhet szabályos és rendkívüli felmondás formájában. A szabályos felmondás történhet írásban (levél, e-mail, fax). A felmondási határidőt a szerződés általános feltételei tartalmazzák.

A vagyonbiztosítás felmondási határideje általában három hónap. Gépjármű biztosítás esetén ez az idő csak egy hónap a biztosítási év lejártáig. Az életbiztosításokat lehetőség van a biztosítási időszak végéig bármikor felmondani. A biztosítási időszak egyszeri járulék és éves fizetés esetén egy év. Egyébként meg a fizetési módtól függően a határidő lehet egy hónap, negyed év vagy egy félév.

Tervezzen elegendő előfutamot

Kevin Ressler azt tanácsolja Önnek, hogy tervezzen elegendő előfutami időt a biztosítási szerződése felmondására. Nem az a lényeg ugyanis, hogy mikor adta fel a biztosított a felmondási levelet, hanem, hogy mely dátumon kapja azt meg a biztosító. A levelet mindenképpen tértivevényes ajánlott levélként küldje el. „ A biztosított csak így tudja igazolni, hogy felmondási levele időben megérkezett a biztosítóhoz.”

Egyes biztosítók lehetővé teszik az e-mail formájában történő felmondást is. Aki ezt a kényelmes és olcsó megoldást választja, a felmondási határidő lejárta előtt legalább egy hónappal küldje be a felmondását, hogy visszajelzést kaphasson a felmondásról.” –javasolja Ressler.

Ha nem jön semmiféle visszajelzés, a biztosítottnak még mindig lehetősége van levélben elküldeni felmondását. A jog szerint a biztosítóknak nem kötelességük visszajelzést adni, ez gyakran a biztosított kérésére történik meg.

Egy rendkívüli felmondás okai

A rendkívüli felmondás lehetőségét úgy a biztosított, mint a biztosító igénybe veheti. Ez érvényes a vagyonbiztosításra káreset esetén. Ezen kívül a biztosított használhatja a rendkívüli felmondást, ha a biztosító megemeli a járulékok összegét, de a szolgáltatás vagy a rizikó már nem aktuális”, mondja Ressler.

A hézagmentes biztosítási védelem fontossága

„A különösen fontos szerződéseknél, mint a magán felelősségbiztosítás, mindenképpen figyeljen arra, hogy a régi és az új szerződés megkötése között ne legyen nagy hézag”, figyelmeztet Ressler. Betegbiztosítások esetében a törvényhozók előre gondoskodtak a probléma megoldásáról: a biztosítottak csak akkor szabadulnak meg a magán vagy kötelező egészségbiztosítójuktól, ha bizonyítani tudják, hogy továbbra is fizetik a minimális szintű kötelező biztosítást. Ezért Ressler ajánlására gondoskodjon időben új biztosítójáról. A lakásbiztosítás felmondása sem egyszerű feladat. Legalábbis a tűz elleni védelem csak akkor bontható fel, ha a ház bizonyíthatóan adósságmentes, vagy ha a hitelezők beleegyezésüket adták.

Ajánlatok összehasonlítása biztosítóváltás előtt

„Aki új ajánlatot kap, figyeljen arra, hogy egy almát egy másik almával hasonlít össze.” Ugyanis a biztosítottnak csak akkor éri meg egy új ajánlatot elfogadnia, ha jó szerződéses feltételek mellett egy olcsóbb lehetőségre bukkan.

Különösen létfontosságú szerződések felmondása esetén bizonyosodjon meg arról, hogy jól be van biztosítva egy másik biztosítónál. Gyakran előfordulhat ugyanis, hogy a biztosító maga dönti el, hogy kinek köt biztosítást, és kinek nem – hiszen olyan, hogy elfogadási kötelezettség nem létezik”, állítja Ressler.

Ha bármi kérdése van a biztosítással kapcsolatban, Kevin Ressler ERGO biztosítási ügynökségének csapata a rendelkezésére áll. Kérdezzen bátran a lehetőségeiről, akár országának hivatalos nyelvén is.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü