Manapság semmi sem kelti fel jobban a befektetők figyelmét, mint a Bitcoin kriptovaluta. Nem is csoda, hiszen az ún. árfolyamnyereségek és jelentős veszteségek között igen csekély a szakadék.

Egy évvel ezelőtt egy Bitcoin ára még kevesebb volt 1.000 dollárnál. 2017 végére a digitális aranyláz elérte a 20.000 dolláros csúcsot. A hétköznapi embereket sem kerülte el ez az eufória, és ment mindenki az árral.  Azonban az emberek többsége lemaradt a nagy álom megvalósulásáról, ugyanis az árfolyam az utóbbi időben 50 százalékkal romlott. Nem véletlen, hogy a 2017-es börze legsemmitmondóbb kifejezése a Bitcoin-virágzás lett. A magasrepülésnek ugyanis semmi alapja nem volt. Ezért minden befektetőnek sürgősen meg kell fogadnia a következő tanácsot: „Ne azt tegye, amit mindenki más- tegye inkább azt, ami a helyes.” Más szóval, ne spekuláljon, inkább fektesse be pénzét.

Mi a különbség a spekuláció és a befektetés között?

Spekuláció

Jelentése: az a szándékunk áll a középpontban, hogy rövid időn belül nagy nyereséget halmozzunk fel. Egy befektető abban a reményben vásárol értékpapírt, hogy az árfolyam hamarosan jelentősen megemelkedik. Alapvető mutatószámok vagy hosszú távú fejlődések ebben az esetben nem játszanak szerepet.

Potenciál: ideális esetben lehetőség van nagy nyereségre.

Kockázat: a befektetőknek nagy ingadozásokkal kell szembenézniük. Jelentős veszteségek lehetnek, akár teljes anyagi csőd is előfordulhat.

Befektetés

Jelentése: a legfontosabb cél a hosszú távú vagyonfelhalmozás. A befektetők az alapanyag értékre fektetik a hangsúlyt, és profitálnak például egy sikeres vállalkozás nyereségéből.

Potenciál: egy ilyen befektetés lehetővé tesz egy állandó és biztos alapokon álló vagyonnövekedést.

Kockázat: egy széleskörű szóródásnak és befektetői távlatnak köszönhetően jelentősen csökken a veszteségre való esély.

Előtakarékosság és befektetés beruházási részvénycsoportokkal- biztos évi hozam és korszerűség

Az ügyfelek a befektetési termékekkel automatikusan egy jól átgondolt befektetési stratégia mellett döntenek.

A pénzalapok sok befektető pénzét gyűjtik össze, akik különböző befektetési osztályokba, ágazatokba és régiókba fektetnek be (szétszórás).

Egyes értékpapírok lehetséges negatív értéke kiegyensúlyozható más értékpapírok értékének pozitív alakulásával.

Az értékpapírok kiválasztását tapasztalt pénzalap menedzserek intézik, hiszen hozzáférésük van különböző befektetési módozatokhoz, amelyeket a magán befektetők nem érhetnek el. A menedzserek számos modern pénzügyi eszközökhöz fordulnak, hogy a nem kívánatos ingadozásokat csökkentsék, és növeljék a nyereségre való esélyt.

A beruházási részvénycsoportokat szigorúan felügyelik. A pénzalap menedzsment csak olyan értékpapírokba fektethet be, amelyek megfelelnek bizonyos törvényes előírásoknak.

A beruházási részvénycsoportok védettek a csőd ellen. A befektetők pénzét a pénzalap társaság vagyonától különválasztva őrzik. Tehát a pénzalap társaság csődbe jutása esetén se esne bele a befektetők pénze a csődvagyonba.

Aktív menedzsment- távol a spekulációtól

A pénzalapokat tapasztalt piaci és befektetési szakértők aktívan menedzselik. Ez azt jelenti, hogy a szakértők az ügyfeleikben célirányosan a jövő nyerteseit keresik. Ennek pedig semmi köze a spekulációhoz, éppen ellenkezőleg.

A piac megfigyelése és elemzése

A gazdasági és politikai fejlemények folyamatos megfigyelése tudományos módszerek segítségével.

Kockázat értékeléés megítélés

A napi piaci történések hatásainak és kockázatainak értékelése egyes befektetési osztályokra és eszközökre való tekintettel.

A befektetési osztályok és régiók igazítása

A pénzalap összetételének igazítása, az aktuális becsléseket és ajánlásokat véve alapul.

Szóródás és idő: a befektető legjobb barátai

A börzén bármikor előfordulhatnak időszakos ingadozások. De egy nagy kiterjedésű szórás jelentősen csökkentheti egy befektetés csődjének kockázatát (szétszórás). Így nem egy vállalkozás jövőjével kapcsolatban spekulál a befektető, hanem részt vesz a világgazdaság fejlődésében. Tudományos kutatások ráadásul abból az álláspontból indulnak ki, hogy a befektetések 90 százalékának sikere a helyes értékpapír csomag összeállításához vezethető vissza. (Asset Allocation). Tehát, ha az ember elég időt szán a befektetésre, biztosan kizárhatja a veszteségek lehetőségét.

Ezt mutatja a Német Részvényintézet évi tőkehozamának háromszöge is (Renditedreieck des Deutschen Aktieninstituts): minden befektető, aki legalább 13 évig befektetett a DAX-ba, pluszt termelt a belépési időponttól függetlenül. Egy világszintű szóródással egy befektetés még szilárdabb alapokra épülhet.

Összegzés:

Minél szélesebb körben szétszórva és minél hosszabb ideig tart egy befektetés, annál kisebb a kockázata annak, hogy a pénze elveszik. Ráadásul, annál nagyobb az esélye egy tekintélyes évi hozamra.

Pénzének biztonságos befektetésében segítségére lehet Kevin Ressler, az ERGO biztosító biztosítási és befektetési szakértője.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü