A baleseti károk önerőből való fizetése gyakran jobban megéri

A legfontosabb tudnivalók röviden

Hogyan járjon el?

Mely összegig ajánlott önrészt vállalnia a károk fedezésében?

Az hogy Ön pontosan mennyi kármentességi kedvezménytől esik el, az adott biztosítási feltételek táblázatából derül ki. Ezért a legtöbb biztosító egy baleset után az autóvezetőt a legmagasabb 35. kármentességi kategóriáról a 20. kategóriára fokozza le a felelősségbiztosításban. Aki pedig korábban a 10-es besorolásban volt, kár esetén a 3. kategóriába kerül.

Ezzel a következő évben a járulékok összege jelentősen nő. Ahhoz, hogy újra a régi kedvezményben részesülhessen, évekig balesetmentesen kell közlekednie.

A Finanztip 2014 októberben amellett, hogy megjelölte a leggyakoribb autómárkákat és a 10 legnagyobb gépjármű biztosítót, azt is kiszámította, hogy mely az a határösszeg, amelyet érdemes önerőből kifizetnie kár esetén.

Gépjármű felelősségbiztosítási károk- abban az esetben, ha más autójában kárt okoz, átlagosan 1500 euróig Önnek kell azt fizetnie.

Teljes körű casco biztosítási károk– ha a saját autójában keletkezett kár, átlagosan 1300 euróig Önnek kell azt fizetnie.

Azt, hogy mikor érdemes Önnek önerőből fizetnie a károkat, a biztosítójának ki kell számolnia az Ön kérésére. Ehhez megoldási lehetőség a Stiftung Warentest kalkulátor programja.

Egyes biztosítók kiváló szolgáltatást nyújtanak, és automatikusan kiszámolják Önnek, hogy mikor érdemes önrészt vállalnia. Mások azonban az önrészt csak átalányosan 1000 euró összegig ajánlják. Alapvetően azonban a biztosító már előre gondolkodik, és átveszi a károk szabályozását. Ebben az esetben hat hónap vagy az év végéig kiterjedő ideje van arra, hogy megfontolja a károk önerőből való kifizetését („visszavásárlását”).

Ehhez át kell utalnia a pénzt a biztosítójának. A biztosítók jelentése alapján a biztosítottak többsége nem emellett a lehetőség mellett dönt. A mi javaslatunk azonban az, hogy ha anyagi lehetőségei  megengedik, vállaljon önrészt a károk fedezésében.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü