Szabadnap helyett pénz?

Sok ágazatban a húsvéti ünnepek alatt is folytatni kell a munkát. Az ünnepi munka azonban nem mindig hoz több pénzt.

A húsvéti ünnepek már a sarkon vannak. De nem jelentenek mindenki számára hosszú, szabad hétvégét. Szabad-e munkaszüneti napokon munkára hívni a munkavállalókat? És jár-e valamilyen kompenzáció? 

Valójában az olyan ünnepek, mint a húsvét, a családoké. Egyes szakmákban azonban elengedhetetlen a munkaszüneti napokon történő munkavégzés, így nem mindenki élvezheti a szabadnapokat. A munkavállalóknak azonban nincs törvényes joguk ünnepnapi pótlékra. Mindazonáltal a szorgalmat a munkáltató általában kiegészítőleg jutalmazza.

Az ünnepnapok valójában munkaszüneti napok

A munkaidőről szóló törvényben (ArbZG) megtalálható az az elv, miszerint vasárnap és munkaszüneti napokon nem szabad munkát végezni. Természetesen a törvény említést tesz néhány kivételről is. Például a kórházakban, a szállodákban és éttermekben dolgozók mentesülnek e tilalom alól. A híradósoknak vagy a műsorszolgáltatók dolgozóinak is meg kell jelenniük a munkahelyükön, ha munkára vannak beosztva.

Engedéllyel megengedett

Más szektorokban is lehetséges az ünnepnapokon való munkavégzés. Ehhez a munkáltatóknak engedélyt kell kérniük az illetékes felügyeleti hatóságtól. A felügyeleti hatóság akkor ad ilyen engedélyt, ha például vasárnapi és ünnepnapi munkavégzés nélkül munkahelyek szűnnének meg. Más szóval, a vállalatot aránytalan kárnak kell fenyegetnie.

A munkáltató utasítási joga

Ha a munkaszüneti napon történő munkavégzést engedélyezték, a munkáltatók ünnepnapon történő munkavégzésre utasíthatják munkavállalóikat. Erre az utasítási joguk értelmében van lehetőségük. Ennek azonban előfeltétele, hogy sem a munkaszerződés, sem a vállalati megállapodás vagy a kollektív szerződés ne zárja ki az ünnepnapi munkát. Ez azonban ritkán van így. Ha a vállalatnak van üzemi tanácsa, akkor azt is be kell vonni.

Pihenőnap és pótlékok

A törvény nem ír elő törvényes jogot a munkaszüneti napon vagy vasárnap végzett munkáért járó pótlékra. A munkáltatóknak inkább helyettesítő pihenőnapot kell biztosítaniuk munkavállalóiknak. Ezt a munkáltatónak a munkavégzés napját követő nyolc héten belül kell biztosítania. Ettől eltérő szabályozást kivételesen a kollektív szerződés, illetve a munka- vagy szolgáltatási megállapodás tartalmazhat.

Extra pénz

Bár nincs erre vonatkozó jogi kötelezettség, sok munkáltató pénzügyi kompenzációt nyújt munkavállalóinak a munkaszüneti napokon való munkavégzésért. A jogosultság a munkaszerződésből, kollektív szerződésből vagy vállalati gyakorlatból is eredhet. A vállalati megállapodás is előírhat ilyen pótlékot.

A pótlékok adózása

Egy jelentős előny: Az ünnepi pótlékok korlátozott mértékben adómentesek. Az alapbér 125 százalékáig terjedő pótlékot nem kell megadóztatni. Társadalombiztosítási járulékot sem kell fizetni utána. A karácsonyi ünnepnapokon a határ az alapbér 150 százaléka is lehet. Ennek alapja a legfeljebb 50 eurós bruttó órabér. Ha a munkavállaló ennél többet kap, akkor az után a rész után adót kell fizetnie. Az egyösszegű pótlékok esetében az adómentesség csak akkor jár, ha azokat előlegként fizetik ki. Ezeket aztán év közben kell elszámolni.

Húsvét vasárnapja

Tudta, hogy húsvét vasárnapja valójában nem munkaszüneti nap a törvény értelmében? Csak Brandenburg tartomány kezeli kifejezetten munkaszüneti napként ezt a napot. Ha tehát Ön nem Brandenburgban él, akkor nem remélheti, hogy húsvétvasárnapra megkapja a szokásos munkaszüneti napi pótlékot. A munkáltatója azonban ettől függetlenül adhat Önnek vasárnapi pótlékot, így Ön magasabb jövedelemhez juthat. Ha vasárnap a családjával együtt szeretne húsvéti tojásokat keresni, akkor érdemes szabadságot kivennie. Főleg akkor, ha az Ön iparágában általában vasárnap is dolgoznak.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü