Így járj el, hogy kevesebbe kerüljön autód

A lényegről röviden

Lehetőleg olcsón tankolj – mikor és hogyan?

Ne menj reggel az első útba eső benzinkúthoz – ez a legfontosabb tipp ahhoz, hogy olcsón tankolhass. A Szövetségi Versenyhivatal üzemanyagmonitora a következőkre mutat rá: A nap elején mindig felmennek az árak, utána pedig csökkennek. Késő délután és este ugyan megint van egy kis emelkedés, de este 5 és 8 óra között biztosan a nap legkedvezőbb árán töltheted tele az üzemanyagtartályt. A legjobb árakat legtöbbször a független benzinkutaknál kaphatod, pontos tájékoztatást pedig a tankolási app-okban találsz. Erről részletesebben az olcsó tankolásról szóló cikkben találtok.

Feltétlen legyek az ADAC tagja?

A meghibásodások elleni védelem is az autó költségeihez tartozik. Autómentéssel nem csak az ADAC foglalkozik. Új autó vásárlásakor is kaphatsz mobilitásgaranciát. Nézd meg alaposan a feltételeket, melyek a legtöbb szolgáltatást tartalmazzák, amit egy autóklub nyújtani szokott. A gépjármű-biztosítói védlevél is jó alternatíva lehet, ha az autó még nem túl régi.

Hogyan spórolhatok a szervizlátogatásoknál?

Legyen szó akár karbantartásról, kerékcseréről vagy javításról – nem lehet kikerülni a rendszeres szervizlátogatásokat, amik nagyon megnövelik a fenntartási költségeket. Egyszerűbb javításoknál egy olcsó műhely is szóba jöhet, amit az interneten egy összehasonlító portálon találsz. Például meghirdetheted a munkát a my-hammer.de oldalon vagy vannak specializált autószerelő-portálok, mint például a fairgarage.de vagy az autoreparaturen.de. Még ha nem is veszed igénybe az ajánlatot, akkor is értékes információhoz jutsz, mielőtt a hozzád közel levő műhelyt felkeresed.

Óvatosan járj el viszont, ha új autódnak van szervizkönyve vagy garanciakönyve. Baleseti károk esetén esetleg a biztosító is beleszól a javításokba, mégpedig akkor, ha olyan fedezetet választottál, ami nem biztosítja a szabad szervizválasztást.

Amikor biztonságról van szó, természetesen nem jó, ha a fenntartási költség a legfontosabb szempont. Sürgős problémák esetén legjobb a legközelebbi műhelybe menni.

Tudok cserealkatrészt kedvezőbb áron vásárolni?

Amikor egy drága cserealkatrész kell, érdemes összehasonlítani az árakat a független cserealkatrész-kereskedőknél. Ehhez persze pontos adatokra van szükséged és arra, hogy valaki be is szerelje a megvásárolt cserealkatrészt. Ezt nem minden szerviz végzi el szívesen. Amennyiben van egy nyitott és megbízható szerelőd, akkor például ezeken az oldalakon találsz jó ajánlatokat: autoteile-meile.de vagy autoteile-guenstig.de. A cserealkatrészek itt olcsóbbak, mert nem mennek végig a kereskedők és beszállítók hosszú kereskedelmi láncolatán.

Hogyan tudok a gumiabroncs árán spórolni?

Az abroncsoknál fontos költségtényező a „használt vagy új” kérdés. 2014 óta az új járművek kötelezően rendelkeznek abroncsnyomás ellenőrző rendszerrel (angolul TPMS). Ezek karbantartása bonyolultabb és a téli gumikhoz esetleg egy plusz garnitúra TPMS szükséges – ez pedig pénzbe kerül.

A régebbi modellek legtöbbször enélkül is elvannak, ami kedvezőbb, és a kínálat is nagyobb, például használt gumikból. A használt abroncsok profilmélysége legalább 4 milliméter kellene legyen és ne legyen rajta károsodás. Ezt laikusok magánszemélytől való vásárláskor csak nehezen ismerik fel, ezért érdemes szakkereskedőhöz menni.

Használt abroncsokat például az orbix.de honlapon, újakat pedig például a reifen.com vagy a tirendo.de oldalakon találsz.

Tudok a műszaki vizsgán, a TÜV-ön spórolni?

A legegyszerűbb út sajnos a legdrágább is: Aki azzal adja be az autóját a szervizbe, hogy készítsék fel a műszakira, gyakran ráfizet erre a kényelmességre. Általában olcsóbb, ha előbb saját javítóműhely nélküli vizsgáztatóhelyre mész, és a javítást – ha szükséges – külön rendeled meg. A javított autóval egy hónapon belül visszamész az utólagos ellenőrzésre, ami nem kerül sokba.

Itt végeznek műszaki vizsgákat:

Itt is érdemes az árakat összehasonlítani, mivel a vizsgálat díja nem egységes.

Hogyan tudok a parkolásnál spórolni?

Különösen nagyvárosok központjában kell parkolási díjat fizetni. Úgy tudsz pénzt megtakarítani, ha pontosan annyi időt fizetsz, amennyit az autód a parkolóhelyen tartózkodik. Ezt olyan parkolási app-okkal érheted el, mint például az Easypark vagy a Parknow.

Ebben bár előre beállítod a parkolási időt, de bármikor lezárhatod a parkolási időt. Ilyenkor csak a tényleges elhasznált időt vonják le tőled. A hosszabbítást is elvégezheted távolról, ha a tartózkodásod valamivel tovább tart és nem kell visszamenned az autóhoz vagy azt kockáztatnod, hogy a túl hosszú parkolás miatt büntetőcédulát kapsz.

A parkolási appok hirdetései általában a parkolóautomatán vannak. Ott van a parkolási zóna száma is, amit be kell írnod az app-ba.

Hogyan oszthatom meg az autó költségeit valakivel?

Vigyél magaddal valakit. Amennyiben van autódban egy vagy több szabad hely a rendszeres munkába járáskor vagy egy hosszabb útszakaszon, alakíthatsz utazási közösséget. Amíg csak költségtérítést kérsz (kb. 5-7 euró száz kilométeren), addig nincs baj a biztosítási fedezettel és nem kell személyszállítási engedélyt kiváltanod. A fahrtfinder.net oldalon találhatsz áttekintést arról, hogy milyen weboldakon és appokban kínálhatod fel az utazás lehetőségét.

Min lehet még megtakarítani?

Őrizd meg autód újraértékesítési értékét azáltal, hogy rendszeresen karbantartod és ápolod. Bár ez csak a használat végén lesz észrevehető, még kell hozzá önfegyelem a mindennapok során. Hozzátartozik a mosatás – ez különösen télen fontos a lakkréteg védelme miatt, mivel eltávolítja a káros sómaradékot.

A kisebb károsodásokat mihamarabb javíttasd ki, mielőtt nagyobb kárt okoznak. Lehetőleg defenzíven vezess – a baleseti károk nem csak pénzbe kerülnek, hanem az autó újraértékesítési értéke is csökken. Akinek van privát parkolóhelye, annak érdemes elgondolkodnia fedett tároló építésén, mivel így jobban védhető az autó az időjárási hatásoktól. Ez pozitív hatással lehet a biztosításnál is.

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü