Baleset külföldön: Gyakran nehéz a kárrendezés

A külföldi közlekedési balesetek esetén a kárrendezés még mindig nem zajlik zavartalanul. Egyes esetekben az áldozatok jogi akadályokkal nézhetnek szembe.
A külföldi közlekedési balesetek szabályozása alapvetően könnyebbé vált az utóbbi években. Az Európai Bíróság 2007-es határozata után a származási országban a balesetek ellen felmerült követelések érvényesíthetők és benyújthatók. A szakértők azonban továbbra is jogi akadályokat látnak.

Mit tegyenek az érintett személyek egy külföldi baleset után?
Más EU-országokban felhívhatja a balesetet okozó külföldi biztosítótársaságát a biztosító központi hívásán keresztül, és megnevezheti a biztosítótársaság német képviselőjét – magyarázza Kevin Ressler, az ERGO Versicherung biztosítási szakember. “Ezután bejelenti a károkat a biztosítótársaság képviselőjének.”

Mi van, ha a külföldi biztosítótársaság nem akar fizetni?
“Ha nincs megállapodás, panaszt tehet” – mondja Kevin Ressler. “A megfelelő hatóság a károsult lakóhelyéért felelős német bíróság.” Az áldozatok számára ennek az az előnye, hogy helyi ügyvédük van, és nincs nyelvi akadályuk.

Minden igényt rendeznek?
A gépjárművek anyagi kárait szinte minden esetben a DAV forgalmi ügyvédek tapasztalata alapján külföldi biztosítótársaságok fedezik. “A teljes károsodás esetén ez a cserejármű költségeire is vonatkozik” – mondja Kevin Ressler.
Az ügyvédi díjakat csak részben fedezik. Más területeken is nehéz lehet, mert a balesetek szabályozása azon ország törvényein alapul, ahol a baleset bekövetkezett. “Ez elsősorban az úgynevezett következményes károk költségeire vonatkozik, például az értékelők vagy a bérautók költségeire” – magyarázza Kevin Ressler. “Mielőtt nyomonkövetési költségek merülnének fel, jobb tanácsot kérnie.”

Mit tehet, ha nem tudja ki okozta a balesetet?
Ilyen esetekben belépnek a német balesetbiztosítók – mondja Kevin Ressler. Még akkor is, ha egy idegen úthasználó egy baleset után egy bizonyos ideig nem válaszol, a közlekedési baleseti segítségnyújtás átveszi a kárrendezést. “Ez vonatkozik arra az esetre is, ha a balesetet okozó elhagyja a baleset helyszínét ” – mondja a biztosítási szakértő.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü