Átköltözés után nem csak a lakhelynyilvántartó hivatalnál kell átjelentkezni. Újabban az autók üzembentartói bár megtarthatják régi rendszámtáblájukat, az átjelentkezést mégis el kell végezni. A következő iratokra lesz szüksége az autó átjelentésekor.

A szövetségi közlekedési minisztérium becslései szerint csak 2014-ben több mint 605000 gépjármű üzembentartója költözött máshova Németországon belül. Ennek során gyakran elhagyják a régi engedélyeztetési körzet területét. Aki a tartományi- és engedélyeztetési körzet határát átlépve költözött, eddig nem csupán át kellett jelentse autóját, hanem egyúttal új rendszámtáblát is kellett igényelnie. Sok sofőrnek szúrta ez a szemét – a rendszámon levő rövidítések egyúttal a „hazai” érzés egy darabkáját alkotják, amit szívesen megtartottak volna. 2015 eleje óta a gépjármű-tulajdonosok könnyebben intézhetik autójuk átjelentését, mivel megtarthatják a régi rendszámtáblát. Az átjelentkezés ennek ellenére mégis kötelező: a gépjármű papírjait az engedélyeztetési hivatalban továbbra egyszerűen át lehet íratni. Ehhez szükség van néhány iratra, amit feltétlen vigyen magával a gyors ügyintézés érdekében. Alábbiakban felsoroljuk, mit ne felejtsen otthon semmiképp:

Gépjárműve átíratásakor így takaríthat meg időt

Az autó átjelentésének újraszabályozásával egyidejűleg egyszerűsített eljárást is bevezettek, hogy a gépjárművek forgalomba helyezését végző hivatalok előtti sorban állást csökkenteni lehessen. A gépjárművek üzembentartói a lakóhelynyilvántartó hivatalban lakcímük és autójuk átíratását egyszerre végeztethetik el. A németországi nagyvárosok és más települések nagy része új szolgáltatást nyújt – az illetékes lakhelynyilvántartó és önkormányzati hivatalokban praktikus módon nem csak az autót lehet átjelenteni. Ezzel megspórolhatja a forgalomba helyezést végző hivatalba vezető utat és minden fontos hivatali ügyintézést egyszerre végezhet el.

Mekkorák a bejelentési költségek gépjármű átjelentésekor?

Sajnos az egyszerűsített eljárás, ami 2015 elején lépett hatályba, még mindig viszonylag sok pénzbe kerül. Az autótulajdonosok egyrészt megtarthatják régi rendszámtáblájukat és ezáltal 30 eurót spórolhatnak; másrészt viszont az autó átjelentéséért még mindig kell fizetni. Tartományonként változó a bejelentési díj összege. Átlagosan 20 és 26 euró közti összeggel számolhat átjelentkezéskor.

Mekkora hatása van az új szabályozásnak a gépjármű-biztosításra?

Mindegy, hogy megtartja a régi rendszámtáblát vagy új kiváltása mellett dönt – a biztosítási díj nagyságát döntése nem befolyásolja. A gépjármű-biztosítás költsége nem a rendszámtáblán szereplő rövidítésen múlik, hanem az Ön bejelentett lakhelyén illetve a bonus-malus besoroláson. Megteheti ugyan, hogy Berlinből Münchenbe költözik és továbbra is a berlini rendszámtáblát használja, de a biztosítási díj a Münchenben érvényes szabályok szerint lesz kiszámítva. Sajnos ilyen módon nem tud pénzt spórolni a gépjármű-biztosításnál, ha megtartja régi rendszámtábláját.

Mikor kell a környezetvédelmi matricákat kicserélni?

Sok német belvárosban jöttek létre időközben úgynevezett környezetvédelmi zónák, ahová csak olyan járművek mehetnek be, akiknek megfelelő környezetvédelmi (finompor-) matricájuk van. Ezek a matricák nem csak azt jelölik, hogy hol tud gond nélkül behajtani, hanem szerepel rajta a rendszámtábla is. Amennyiben tehát átjelenti autóját és új rendszámtábla kiváltása mellett dönt, akkor Önnek új környezetvédelmi matricát is kell készíttetnie. Új matricát többek közt a legközelebbi TÜV-állomáson kaphat, vagy akár egyszerűen az interneten keresztül is intézheti ezt.

Lakóhelyi parkolási igazolvány igénylése

Azok a gépjármű-üzembentartók, akiknek nincs saját parkolóhelyük, átjelentkezéskor igényelhetnek lakóhelyi parkolási igazolványt. Ezt bárki megkaphatja, akinek fő- vagy melléklakhelye olyan helyen van, ahol helyben lakók számára kialakított parkolási övezetet hoztak létre. Ezen fel van tüntetve az a hely, ahol a járművel szabad parkolni. A közlekedés többi résztvevője számára előírt maximális parkolási időtartamot ilyenkor nem kell betartani, hanem a megadott területen belül bármelyik szabad helyen, bármennyi ideig lehet tartózkodni. Ezek az igazolványok általában egy évig érvényesek, kiváltásukhoz pedig személyi igazolvány és forgalmi engedély szükséges. A költségek 30 euró körül vannak.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü