A szövetségi kabinet úgy határozott, hogy az úgynevezett alapnyugdíjat 2021.01.01-től kell folyósítani. Most a törvénytervezetet a Bundestag elé kell terjeszteni szavazásra – amelyet azonban nagy valószínűséggel jóváhagynak. Akkor az út szabad lenne a 2021-től kezdődő új nyugdíj számára. Ebben a szakértői cikkben megtudhatja, hogyan működik pontosan az alapnyugdíj, és ki részesülhet ebben. A cikk végén néhány kritikai véleményt is bemutatunk.

Az alapnyugdíj fogalma

Az SPD, amelynek sorából származik az alapnyugdíj gondolata, a következő mondatokkal írja le:

Az alapnyugdíj az emberi méltóságról, valamint a tiszteletről és elismerésről szól. Sok évtizedes munka és a nyugdíjpénztári befizetések ellenére sem élhetnek meg sokan az öregségi nyugdíjból. Ha ezek az emberek csak nagyon alacsony bért kaptak hosszabb ideig, akkor a pénz egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy méltóságteljes életet éljenek idős korban. Igaz, hogy az úgynevezett alapbiztonság itt is alkalmazható, de az érintett embereknek akkor sem lenne több pénzük, ha egész életükben dolgoztak volna. Ehhez a megtakarításokat fel kell használni addig, ameddig a személy nem lesz jogosult az alapvető biztosítékra. Az SPD állításai szerint ez az eljárás méltatlan és kiszámíthatatlan. Végül a kifizetésnek mindenki számára megfelelőnek kell lennie, vagyis a szó legalapvetőbb értelmében méltónak kell lenni.

Kinek jár az alapnyugdíj

A szövetségi kabinet egyértelműen meghatározta, hogy kik részesülnek az alapnyugdíjban, és milyen feltételeknek kell teljesülnie.

Azért, mert a nők nagyon gyakran alacsonyabb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak, feltételezhető, hogy az új nyugdíjból elsősorban a nők részesülnek. 2021.01.01-től az alapnyugdíjasok megközelítően 70%-a nő lesz.

Mi az alapnyugdíj értéke?

Nincs egy összeg, amelyet meg lehetne nevezni. Az, hogy mekkora alapnyugdíjat kap, attól függ, mennyi ideig fizetett be a nyugdíjalapba vagy a törvényes nyugdíjbiztosításba, és mennyi volt a jövedelme. Megkülönböztetik azt is, hogy Kelet-Németországon vagy Nyugat-Németországon dolgozott.

Itt van egy példa, amely egy kicsit világosabbá teszi a helyzetet:

Egy drezdai eladónő, aki 39 évig fizetett be a törvényes nyugdíjbiztosításba, elvileg 746 euró nyugdíjat kapna. Az alapnyugdíjjal 195 euró pótlékot kap, és így 941 euró lenne a teljes nyugdíja.

Hogyan számítják ki az alapnyugdíj összegét?

Mint már fentebb említettük, az alapnyugdíj követelménye legalább 33 éves „alapnyugdíj-időszak” teljesítése. Tehát a kötelező járulékidőszakok, pl. foglalkoztatásból, gondozásból, gyermeknevelésből vagy az önálló vállalkozók kötelező biztosítási időszakaiból.

Az átlagos kereseti pontokat erre az időszakra egy pótlék növeli. Ezeket „alapnyugdíj-megállapítási időknek” nevezzük. Ráadásul ezzel a pótdíjjal a számításba beleszámítanak a gyermeknevelési időszakok is (1992 után születettek) testvérekkel, amelyek magasabb besorolásúak.

Az „alapnyugdíj-értékelési időszakok” kereseti pontjait legfeljebb 0,8 kereseti pontra (legfeljebb 35 évre) emelik.

Milyen bizonyítékokat kell benyújtani?

Az SPD szerint az érintetteknek semmiféle bizonyítékot sem kell benyújtaniuk. A megfelelő összeget, amelyre a nyugdíjas jogosult, automatikusan folyósítják. Ez az adóhivatalok és a nyugdíjbiztosítás közötti adatcserével történik.

Ellentétben azzal, amit a CDU/ CSU követelt, az SPD nem szerette volna, hogy bürokratikus tesztet hajtsanak végre a „rászorulókról”.

Hány jogosult lesz?

Körülbelül 1,3 millió nyugdíjas kapja meg az alapnyugdíjat. 70 százalékuk nő lesz. Ez nemcsak a jövőbeli nyugdíjasokat érinte, hanem azokat is, akik már most is nyugdíjasok.

Hogyan finanszírozzák az alapnyugdíjat?

Jó és jogos kérdés. A mintegy 1,3 millió nyugdíjas pénzének valahonnan származnia kell. Az SPD szerint az alapnyugdíj révén nem nőnek a járulékok. Ezt csak a nyugdíjalap magasabb adótámogatásával kellene finanszírozni. Ez a magasabb adótámogatás magába foglalná a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését is.

Kérdése van?
Több mint 13 év tapasztalat a Német biztosítási piacon.

Keressen bizalommal!
Szívesen tájékoztatjuk emailen és telefonon, minden nap 

8:00 és 20:00 között!

Magyar Iroda: 003612361231
Német Iroda: 0049 8122 2285
Kevin Ressler: 0049 15122656507

NEMETORSZAGI BIZTOSITASOK

Kevin Ressler
Német biztosítás szakértő

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü