Az évforduló fontos jogi változásokat tartogat, amelyeket sokan a saját pénztárcájukon fognak érezni. Mint minden évben, a fogyasztóknak a 2022/2023-as év fordulóján is fel kell készülniük a változásokra.

Az MLP pénzügyi szolgáltató összeállította a legfontosabb változások listáját:

Adózás és családi pótlék 2023. január 1-jétől

A tőkenyereség biztosítja, hogy a tőkejövedelem adómentes maradjon a jövedelemadózás szempontjából, ha nem haladja meg a meghatározott összeget. A tőkejövedelmek közé tartoznak a kamatok és az osztalékok. 2023-tól az adómentes összeg 801 euróról 1000 euróra emelkedik. Ez körülbelül 25 százalékos növekedést jelent. Az együttesen értékelt házaspárok esetében ez az összeg 1602 euróról 2000 euróra emelkedik.

Az adómentes alaptámogatás a 2022-es 10 347 euróról 2023-ban 10 908 euróra emelkedik. A párok ennek a dupláját igényelhetik. Kizárólag azoknak kell majd jövedelemadót fizetniük, akiknek a következő évben magasabb lesz a jövedelmük

A következő évben a családi pótlék is emelkedni fog. Az első három gyermek után a családok havi 250 eurót kapnak (korábban 219 eurót kaptak az első és második gyermek után, 225 eurót a harmadik gyermek után). A negyedik gyermektől kezdődően a családi pótlék összege továbbra is havi 250 euró lesz.

Számítási példa: Ha Önnek három családi pótlékra jogosult gyermeke van, akkor a következő évben havi 750 eurót fog kapni. Korábban 663 eurót kapott volna. A növekedés mintegy 13 százalékos.

További módosítás: A gyermekek után járó támogatás január 1-jétől évi 8548 euróról 8688 euróra emelkedik.

Egészségbiztosítás és ápolási biztosítás 2023. január 1-jétől

A kötelező egészségbiztosítási (GKV) járulékok kivetésénél évente legfeljebb 59 850 euró jövedelmet vesznek számításba. A foglalkoztatottak magán-egészségbiztosításra (PKV) való áttérése tovább bonyolódik, és már csak 66 600 eurós éves bruttó jövedelemtől lehetséges. 2022-ben ez a küszöbérték 64 350 euró volt.

A jogszabályban előírt egészségbiztosítással rendelkezők átlagos kiegészítő hozzájárulása 0,3 százalékponttal, 1,6 százalékra emelkedik. Ezzel a magánbiztosítottak esetében a munkáltatói hozzájárulás maximális összege 403,99 euróra emelkedik a kötelező egészségbiztosítás esetében, a kötelező ápolási biztosítás esetében pedig 76,06 euróra (Szászországban 51,12 euróra).

Nyugdíjellátás és nyugdíjalap 2023. január 1-jétől

A nyugdíjasok korlátlan kiegészítő jövedelemre tehetnek szert

2023-tól minden nyugdíjas (valószínűleg) korlátlan mértékű jövedelemre tehet szert az időskori nyugdíja mellett. A szövetségi kormány 8. SGB IV módosító törvényjavaslatát már közzétették, és már csak a Bundestagnak és annak tanácsának kell jóváhagynia. A reform az alábbiakat írja elő:

A nyugdíjbiztosítási ráta emelkedik

Rendszerint januárban esedékes az általános nyugdíjbiztosítás járulékbecslési határának (BBG) emelése. Ez a határ az a maximális bruttó bérösszeg, amelyet a kötelező nyugdíjbiztosítási járulékok meghatározásakor figyelembe vesznek. Ennek eredményeképpen a bruttó fizetésnek csak az ezt meghaladó része mentesül a járulékfizetés alól.

2023 január 1-jétől ismét megemelik a BBG-t:

A koronavírus-világjárvány és az azzal járó negatív jövedelemalakulás miatt a BBG 2022-ben először esett vissza. De a mélyponton már túl vagyunk.

Július 1-jétől a nyugdíjpont értéke is emelkedik. Ez 2022. július 1. óta 36,02 euró nyugaton és 35,52 euró az új szövetségi államokban. Az emelés pontos összege azonban csak 2023 tavaszán válik ismertté.

A foglalkoztatói nyugdíjrendszerekből származó ellátások a kötelező egészségbiztosítás és az ápolási biztosítás esetében alapvetően járulékkötelesek. (A magán-egészségbiztosítással rendelkezőket ez nem érinti.) 2020 óta azonban van egy összeghatár, amelynek erejéig az egészségbiztosítási járulékokat elengedik. Ez jövőre havi 164,50 euróról 169,75 euróra emelkedik. A kötelező biztosítással rendelkező nyugdíjasok csak az ezen adómentes összeget meghaladó ellátások után fizetnek járulékot. Ezért néhány eurót megtakarítanak az egészségbiztosítási járulékon.

Ugyanez vonatkozik az ápolási biztosítások mentességi határára is. Ez szintén havi 169,75 euróra emelkedik. Ha ez a határérték túllépésre kerül, a teljes ellátás járulékköteles. Figyelem: A fent említett könnyítés csak a kötelezően biztosított személyekre vonatkozik, az önkéntes biztosítottakra nem.

Az alapnyugdíj-hozzájárulások a kötelező nyugdíjbiztosítási járulékokkal együtt külön költségként elszámolhatók az adóköteles jövedelemből. Ennek lehetséges összege januártól 26 528 euróra (házaspárok esetében 53 056 euróra) emelkedik. A szövetségi kormány harmadik kedvezménycsomagjának részeként ennek az összegnek a jövőben 100 százaléka lesz levonható, szemben a 2022-es 94 százalékkal. Az új évben ez az arány valójában csak 96 százalékra emelkedhet.

A polgári juttatás kiválthatja a Hartz IV-et

A polgári juttatás bevezetésével rászorulók milliói kapnak január 1-jétől jelentősen magasabb támogatásokat. Hetekig tartó huzavona után a közlekedési lámpás koalíció központi szociálpolitikai projektje november végén elhárította az utolsó akadályokat.

A magas inflációra való tekintettel az alapellátásban a kifizetések több mint 50 euróval emelkednek. Az egyedülállók 2023-ban havi 502 eurót kapnak majd.

A reform nagy része csak július 1-jén lép hatályba. A munkaügyi központoknak ezután már többet kell foglalkozniuk a munkanélküliekkel. A segédmunkák helyett a tartós munkába közvetítés várhatóan sikeresebb lesz. Ennek érdekében a munkaügyi hivatal továbbképzéseket akar biztosítani az érintettek számára. Az alapellátásban részesülők a jövőben többet is kereshetnek, például minijobokkal.

Az eredeti kormánytervezettel ellentétben a CDU és a CSU nyomására szigorítottak a lehetséges szankciókon. A polgári juttatás csökkentését már 2023 januárjában bevezetik – szakaszosan és legfeljebb 30 százalékig –, ha a munkanélküliek a megállapodásokkal ellentétben nem jelentkeznek munkára, vagy elutasítanak egy szakképesítési tevékenységet. Az érintettek a megtakarított pénzükből is kevesebbet tarthatnak meg, mint eredetileg tervezték. Az egyéves „várakozási idő” alatt az úgynevezett védett vagyonnak a mértéke 40 000 euró lesz.

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü