Vannak olyan határidők, amelyek rendszeresen ismétlődnek, mégis szívesen elodázzuk vagy elmulasztjuk azokat: a fogorvosi vizsgálat, az anyós születésnapja vagy a következő műszaki vizsga időpontja. Ha kikerüli a TÜV előírásait, még nem hoz veszélyt a családi békére, legrosszabb esetben azonban bírsággal vagy egy Flensburgi büntetőponttal számolhat. Ahhoz, hogy erre ne kerüljön sor, itt utánanézhet annak, hogy mikor esedékes a következő TÜV időpontja, meddig halaszthatja azt, és mi történik akkor, ha már hosszabb ideje elmulasztotta a műszaki vizsgát.

Minden járműnek kötelező rendszeres műszaki és környezetvédelmi felülvizsgálaton részt vennie. Ezt az időpontot egy bizonyos hónapra tűzik ki. Abban az esetben, ha ebben vagy a következő hónapban nem jelenik meg a vizsgálaton, nem történik még semmi. Ellenben, ha a rendőrség felfigyel a lejárt TÜV plakettjére, figyelmeztetésben részesül. Azonban minél tovább halogatja a vizsgálaton való részvételt, annál szigorúbb büntetésekre számíthat.

Honnan tudhatom, hogy mikor kell TÜV vizsgálatra mennem?

Azzal a kifogással, hogy „Erről én nem tudtam”, nem fogja tudni kimagyarázni magát, ugyanis a következő vizsgálati időpont mindig ki van írva. A legkönnyebben a gépjármű rendszámán szereplő műszaki plakettjén láthatja: a plakett közepén szerepel a naptári év. A műszaki vizsga éve a plakett felső részén van megjelölve, mint az órán a 12-es szám. A vizsga legutóbbi időpontja a forgalmi engedélyében vagy gépjármű törzskönyvében is rögzítve van.

Mely TÜV határidőkre kell figyelnem?

Alapvetően járművét kétévente szükséges műszaki vizsgára vinnie. Ez érvényes a személygépkocsikra, motorkerékpárokra és lakókocsikra. Azonban itt is vannak kivételek:

  • Az új személygépkocsikat és lakókocsikat 3,5 tonnáig első engedélyeztetésük után 36 hónapon belül kell először vizsgálatra vinni.
  • A 3,5-7,5 tonnán felüli 6 évnél régebbi lakókocsikat évente vizsgáztatni kell.
  • A munkaeszközként használatban lévő járműveknek, mint a taxik és bérautók, az omnibuszokhoz és teherautókhoz hasonlóan évente részt kell venniük a műszaki vizsgán. A 7,5 tonnán felüli teherautóknak és buszoknak rendszeres biztonsági vizsgálaton kell átesniük.
Categories: Biztosítás