Szabad-e fényképeket készíteni?

Ha Ön felmondta bérleti szerződését, a főbérlője a legjobb fényben szeretné megmutatni a lakást az új bérlőknek. De jobb esetben csak a látogatások során, és nem fotókon.

A nap jogi kérdése:

Ha Ön felmondja a lakás bérleti szerződését, a bérbeadója azonnal elkezd új bérlők után kutatni. A lakást a lehető legvonzóbbnak akarja majd bemutatni. De tényleg el kell tűrnie, hogy a főbérlője olyan képeket tegyen közzé a lakásról az interneten, amelyeken az Ön bútorai és személyes tárgyai is láthatóak?

Válasz:

Akár bérelt a lakás, akár a lakó saját tulajdonában van, a helyiségek a magánszféránkat jelentik. Ezt senki sem zavarhatja meg ilyen könnyen. Ha pedig el akarja hagyni a lakását, a főbérlője rendelkezik bizonyos jogokkal. Arra azonban nem jogosult, hogy találomra fényképeket készítsen.

Együttműködés szükséges

A bérlőknek alapvetően kötelességük együttműködni a bérbeadóval a lakás újbóli bérbeadása során. A bérbeadónak például joga van a lakás ellenőrzésére. Ez lehetővé teszi számára, hogy fel tudja mérni, szükség van-e javításokra vagy korszerűsítésre. A bérlőnek azt is el kell fogadnia, hogy az érdeklődők időnként meglátogathatják a lakását. 

A látogatás oké, de …

Természetesen a bérbeadónak lehetőséget kell kapnia arra, hogy megmutathassa a lakást az új bérlőjelölteknek. Ezért időnként be kell engednie őket. A bérbeadójának azonban le kell egyeztetnie Önnel a találkozókat, és figyelembe kell vennie olyan szempontokat, mint például az Ön munkaideje. És természetesen nem jelenhet meg napi szinten tíz érdeklődővel.

A fényképek tabunak számítanak

Amit viszont tényleg nem kell eltűrnie, az a lakberendezési stílusának bemutatása egy bérleti platformon. A bérbeadó számára nem csak a lakásról és bútorokról készült képek internetes közzététele tilos. Még a fotók elkészítéséhez is a beleegyezésére van szüksége. Ön pedig jogosult ezt megtagadni. Az Ön bérlői kötelezettségei alapján nem keletkezhet semmilyen követelés. Éppen ellenkezőleg: Az Ön információs önrendelkezési joga és a magánélethez való általános joga érthető módon ütközik a bérbeadója érdekeivel.

Csak semmi fotózás

Természetesen a lakás megtekintése is az Ön magánéletébe való behatolásnak tekinthető. Ha azonban a bérbeadója betartja a szabályokat, akkor Önnek tűrnie kell ezt a behatolást. Több bíróság is kimondta azonban, hogy a fényképek készítése, különösen azok interneten való bemutatása, súlyos behatolásnak minősül. Ezt nem kell eltűrnie. A leendő bérlők egyébként csak akkor készíthetnek fényképeket a látogatás során, ha Ön előzetesen engedélyt adott rá. Ha titokban, a háta mögött készültek fotók, követelheti, hogy a helyszínen töröljék a képeket.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü