Meddig kapok munkanélküli-segélyt?

Meddig folyósítja az I-es munkanélküli segélyt (Arbeitslosengeld I) a németországi Foglalkoztatási Ügynökség?

Az, hogy meddig kap munkanélküli-segélyt, attól függ, hogy meddig volt foglalkoztatott munkavállalóként, mielőtt munkanélkülivé vált, és hány éves korában lett munkanélküli (SGB III. 147. szakasz). Ha az úgynevezett keretrendszeren belül tizenkét hónapig volt kötelező biztosítása, akkor a képesítési időszakot teljesítette. 2020. január 1-je óta a keretidőszak 30 hónap. Ezután hat hónapig munkanélküli-segélyt kaphat.

Ha az elmúlt öt évben több mint tizenkét hónapig dolgozott, akkor jogosultsága akár tizenkét hónapra is meghosszabbítható. Bárki, aki 50 évesnél fiatalabb, munkanélküli-segélyben részesül, legfeljebb tizenkét hónapig.

50 év alatti munkanélküliek jogosultsága

Minimális kötelező biztosítás Foglalkoztatott hónapok számaA jogosultság időtartama hónapokban
126
168
2010
2412

Forrás: § 147 Abs. 2 SGB III

Aki 50 éves vagy idősebb és több mint 24 hónapig dolgozott, hosszabb ideig kaphat munkanélküli-segélyt. Az 58 éves és annál idősebb munkanélküliek legfeljebb 24 hónapig kapnak munkanélküli-segélyt. Az Ön életkorának és munkaviszonyának időtartama szerinti jogosultságának időtartama ebből a táblázatból olvasható ki:

50 év feletti munkanélküliek jogosultsága

Betöltött életévMinimális kötelező biztosítás Foglalkoztatott hónapok számaA jogosultság időtartama hónapokban
50.3015
55.3618
58.4824

Forrás: § 147 Abs. 2 SGB III

1. példa: Egy 52 éves munkavállalónő 36 hónapig foglalkoztattak kötelező biztosítással az elmúlt öt évben, mielőtt munkanélkülivé vált volna. 15 hónap munkanélküli ellátásra jogosult, nem 18 hónapra, mert még nem töltötte be 55. életévét.

2. példa: Egy 57 éves alkalmazott az elmúlt öt évben 38 hónapig dolgozott, mielőtt munkanélkülivé vált. 18 hónap munkanélküli ellátásra jogosult.

3. példa: Az 58 éves alkalmazott az elmúlt öt évben 20 hónapig foglalkoztatott, mielőtt munkanélkülivé vált. 10 hónap munkanélküli ellátásra jogosult. Azért, mert ha kevesebb, mint 30 hónapig dolgozott, akkor a fenti táblázat 50 évesnél fiatalabbakra vonatkozik.

Hosszabb munkanélküli ellátásra való jogosultság a koronavírus világjárvány idején

Aki a világjárvány előtt vált munkanélkülivé, annak jelenleg nehezebb új munkát találnia. Ezért a munkaügyi ügynökség ideiglenesen hosszabb ideig folyósítja a munkanélküli járadékot. Ha a jogosultsága 2020. május 1. és 2020. december 31. között megszűnik, az ügynökség három hónappal tovább fizet munkanélküli-segélyt Önnek egyszer (SGB III. 421.d. §). Erre nem kell külön kérelmet benyújtania. Ezt írta elő a jogalkotó a II. szociális védelmi csomagban.

Válassza ki az alkalmazásnak megfelelő időpontot

Bizonyos esetekben előnyös lehet egy kicsit később benyújtani az ALG I-re vonatkozó kérelmet. Például, ha a munkanélküliség kezdetén 58 éves lesz, akkor csak születésnapja után kell jelentkeznie. Ezután 24 hónapig munkanélküli-segélyt kaphat. Ha 58. születésnapja előtt nyújtja be kérelmét, csak 18 hónapig kaphat munkanélküli-segélyt.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü