Világos különbség

A jogosítvány leadása egy dolog. A vezetői engedély bevonása azonban sokkal súlyosabb, mint azt sokan gondolnák.

Nem ugyanaz a kettő

Bár a két kifejezést általában egyformán használják, a jogosítvány és a vezetői engedély között egyértelmű különbségek vannak. A vezetői engedély a gépjármű közúti forgalomban való vezetésére vonatkozó állami engedély. A jogosítvány ezzel szemben csak egy okmány, amely ezt az engedélyt rögzíti.

A jogosítvány megszerzése

„Most megszerzem a jogosítványomat.” Ez az a mondat, amely szinte minden tanulóvezető szájából elhangzik, amikor megkezdi az elméleti és gyakorlati képzést az autósiskolában. Jogilag azonban a „megszerzem a vezetői engedélyt” kifejezés lenne a helyes. Természetesen a vizsgák sikeres letétele után a tanulóvezető a jogosítványát is megkapja. Elvégre tudnia kell bizonyítani, hogy immár a megfelelő vezetői engedély birtokosa.

Vezetési tilalom: A jogosítvány leadása

A két fogalom közötti különbség a közlekedési jogi szankciók kapcsán válik világossá. Ha például gyorshajtás miatt eltiltják a járművezetéstől, akkor le kell adnia a jogosítványát. Ilyenkor meghatározott ideig nem vezethet gépjárművet. A vezetéstől való eltiltás lejártával visszakapja a jogosítványát, és újra vezethet. Ehhez nem kell semmilyen kérelmet benyújtania, illetve nem kell bizonyítékokat, például orvosi-pszichológiai vizsgálatot felmutatnia. 

A vezetői engedély bevonása

A vezetői engedély bevonása ezzel szemben sokkal drasztikusabb. Ebben az esetben szintén le kell adnia a jogosítványát, de az állami engedély visszavonása ennél jóval súlyosabb. Ha újra részt akar venni a közúti közlekedésben, új vezetői engedélyt kell kérvényeznie. Erre gyakran csak az eltiltási időszak lejárta és az orvosi-pszichológiai vizsgálat (MPU) sikeres elvégzése után van lehetősége.

Tipp: A megkülönböztetés fontos: Ha elveszik a jogosítványát, az nem minden esetben jelenti azt, hogy a vezetői engedélyét is bevonják. Általában csak felfüggesztik. Ha viszont bevonják a vezetői engedélyét, akkor minden esetben le kell adnia a jogosítványát is.

A kerékpározástól való eltiltás

Valószínűleg tisztában van azzal, hogy a hagyományos kerékpárhoz nem kell vezetői engedély. Ennek ellenére a vezetői engedélyt kiadó hatóság akár határozatlan időre is eltiltást rendelhet el a kerékpározástól. Ha ittasan kerékpározik, akkor – a gyalogosokkal ellentétben – a Büntető Törvénykönyv (StGB) 316. szakasza alapján ittas vezetés miatt büntetőeljárás indulhat Ön ellen. Az abszolút vezetésképtelenség határértéke jelenleg az 1,6-os véralkoholszint. Ha azonban bűncselekmény elkövetése miatt ítélik el Önt, feljelentést tesznek a vezetői engedélyt kiadó hatóságnál, amely alkoholfüggőség vagy alkoholfogyasztás gyanúja esetén MPU-t rendelhet el

Búcsú a kerékpártól

Ha a szakvélemény negatív, vagy ha Ön megtagadja a jelentés elkészítését, a hatóság a vezetői engedély visszavonása mellett a kerékpározástól való eltiltást is elrendelheti. Illetve eltilthatják Önt csak a kerékpározástól is, amennyiben nem rendelkezik vezetői engedéllyel. A kerékpározástól való eltiltást bejegyzik a flensburgi járművezetői alkalmassági nyilvántartásba. Ez esetben a vezetői engedély nélküli járművezetéstől való eltiltásról beszélünk. Ha mégis vissza akar ülni a kerékpárra, akkor egy pozitív MPU-jelentéssel kell bizonyítania, hogy leküzdötte az alkoholproblémáját, és el tudja különíteni az alkoholfogyasztást a közúti közlekedésben való részvételtől.

Fontos előírások:

  1. § Vezetői engedélyről szóló rendelet (FEV)
  2. § Közúti közlekedési törvény (StVG)
  3. § Közúti közlekedési törvény (StVG)
  4. § Büntető törvénykönyv (StGB)
  5. § Büntető törvénykönyv (StGB)

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü