Biztosítási szakértőnk a németországi kármentességi besorolásról (SF-Klasse)

A legfontosabbak röviden

Így járj el!

A kármentességi besorolás (SF-Klasse) a gépjármű biztosítás fontos jellemzője, amely jelentősen befolyásolja a fizetendő díj mértékét. Minél hosszabb ideje vezetsz anélkül, hogy igénybe vedd biztosítód szolgáltatásait, annál magasabb kedvezménnyel jutalmaznak.

A kedvezmény mértéke biztosításonként eltér

Mindaddig, amíg a biztosítónak nem kell káreseményt kezelnie, a kármentességi besorolás száma megfelel a károkozás nélküli éveknek: nyolc év után például „SF 8“. A biztosítási díj aszerint csökken, ahogy a lenti grafika illusztrálja a Huk-Coburg kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kedvezménytáblázatán keresztül.

Az egy osztályokhoz tartozó engedmény pontos mértéke biztosító társaságonként eltérhet. Kármentességi osztályok léteznek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál és a teljes Casconál is. A kármentességi osztályok eltérhetnek a biztosítási típusok között, ha például csak egy káreseményt jelentettél teljes Casco mellett, de a felelősségbiztosításnál nem.

Milyen kármentességi osztállyal kezdhetsz?

Ha friss jogosítvánnyal első alkalommal kötsz biztosítást egy autóra, akkor minden bizonnyal a kedvezménytábla 0-ás osztályában kezdhetsz csak. A biztosítási díj ilyenkor 100 százalék. Az első balesetmentes évet követően a biztosító felminősít az 1-es kármentességi osztályba. A Huk-Coburgnál akkor már csak 65 százalékot kell fizetned. Kezdő sofőrként Valamennyit spórolhatsz, ha saját autódat szüleid második autójaként biztosítod.

Ha teheted, várj az első autóval, amíg jogosítványod legalább három éves nem lesz. Ameddig szüleid autóját vezeted, addig általában a vezetői körbe kell bejegyeztetned magad. Ez a Finanztip felmérése szerint gyakran jelentősen megdrágítja a díjakat.

Ha már legalább három éve rendelkezel jogosítvánnyal, akkor az ½ kármentességi osztályban kezdhetsz és kapsz némi előzetes kedvezményt autód biztosításakor. Vissza a Huk-Coburg példájához: ott 80 százalékot fizetsz a gépjármű-felelősségbiztosításért és 55 százalékot a teljes Cascoért. Ebbe a jogosítvánnyal kapcsolatos szabályozásba beletartoznak a segédmotoros és robogós vezetői engedélyek is.

Aki egy második autót jelentett be, ami legalább  ½-es osztállyal rendelkezik, legalább ebbe a kármentességi osztályba kerülhet. E mögött a biztosító feltételezése van: aki eddig balesetmentesen autózott, az egy másik autót is károkozás nélkül vezetne. Akkor is jár a kedvezmény, ha élettársad egy autóra legalább  ½-es kármentességi osztállyal kötött biztosítást. Egyes biztosítók a második autóra vonatkozó szabályozással kapcsolatban méltányosabbak és még jobb besorolást adnak.

Hogyan teheted lehetővé a magasabb kármentességi osztályt?

Ha az autódat az első félévben jelented be, akkor már az első 12 hónap lejárta előtt a következő (magasabb) kármentességi osztályba sorolnak. Ha egy szerződés legalább hat hónapja fennáll, akkor a 0-ás kármentességi osztály ½-re, az ½ pedig 1-re, a 2-es kármentességi osztály 3-asra nő.

Ha egy közeli rokonod feladja a vezetést, az óriási szerencse lehet egy fiatalabb sofőrnek a családban. Hiszen az ő kármentességi osztályuk nem vész el, egy másik sofőr átveheti azt. Miért ne lehetnél te az? Az átvételre ugyanakkor szigorú feltételek vonatkoznak. Erről részleteket tanácsadónkból tudhatsz meg  kármentességi kedvezmény átvétele.

Könnyebb, ha rmentességi kedvezményt régebbről reaktiválsz. Amennyiben már néhány éve biztosítottad autódat, akkor egy új autóval is csatlakozhatsz korábbi kártörténetedhez és kedvezményedhez. A biztosítók különböző módon kezelik a kármentességi osztályok reaktiválását és eltérő időbeli korlátokat szabnak meg. Legjobb, ha felhívod korábbi biztosítódat és megkérdezed, hogy megvan-e még a régi kármentességi kedvezményed és mennyi kármentes évet adhatsz meg az új szerződésben. Legjobb esetben ezt írásban kapod meg, ha mégsem, akkor jegyezd meg a munkatárs nevét!

Hogyan működnek a visszasorolási táblázatok?

Ha káreseményt jelentesz be biztosítódnál, akkor a következő biztosítási évben visszasorolnak, tehát a legtöbb esetben elveszik kedvezményed egy része. Ha egyazon évben több baleseted is volt, akkor többszörösen visszasorolnak. Ahogy a kedvezményeknél, úgy a visszasorolásnál is minden szolgáltató saját táblázattal dolgozik. Hogy pontosan mennyi kármentességi osztályt vesztesz egy káreseményt követően, azt az érvényes biztosítási feltételekből tudhatod meg.

Egy példa a Huk-Coburgtól: Ha a biztosító egy baleset után kifizeti a kárvallottat, akkor téged sorol vissza: Ha korábban felelősségbiztosításoddal a 7-es kármentességi osztályba tartoztál, a következő évben az 1-es kármentességi osztályba esel vissza, az alap díjszabásban pedig az S kármentességi osztályba. Így az alapdíj 43 százaléka helyett a következő évben 65 vagy 95 akár százaléka is esedékes lehet.

A legmagasabb befizetést igénylő osztály, amelybe egy balesetes kerülhet az M-es Malus. A Huk-Coburg például ilyenkor 134 százalékkal emeli a díjat. Ez mindenkit fenyeget, aki nem jutott magasabbra az 5-ös kármentességi osztálynál, valamint két vagy több káreseményt jelentett be egy év alatt. Minden kezdő sofőrnél ez már az ½-es kármentességi osztályban is fennáll az első káresemény előtt.

Mikor mérlegeld a váltást balesetet követően?

A különböző visszasorolási táblázatok szerint egy baleset után gyakran átláthatatlan lehet, hogy melyik kármentességi osztályt kell megadnod, ha biztosítást szeretnél váltani.

A legjobb, ha rákérdezel az új biztosítónál a szerződés megkötése előtt, hogy milyen kármentességi osztályban kezdheted meg náluk szerződésedet. Így nem ér kellemetlen meglepetés és nem kell semmit ráfizetned, ha az új szolgáltató a réginél megérdeklődte kármentességi osztályodat. A biztosítók egymás között mindig csak az évek számát adják meg, a biztosítási díjakról nem tájékoztatják egymást.

Ha új szolgáltatódnál nem tudod ezt senkitől megkérdezni, akkor kezdésnek azt a kármentességi osztályt választják, ahova jelenlegi biztosítód besorolna téged a káresemény után. Ezt a visszasorolási táblázat biztosítási feltételei között találod meg. Fontos: Ne add meg jelenlegi kármentességi osztályodat – akkor fennáll annak a veszélye, hogy magas díjat kell befizetned új biztosítódnál!

 Hamis adatok miatt azonban nem érhet baj. Hiszen a biztosítási díj mindig attól az információtól függ, melyet jelenlegi biztosítód megtud a korábbitól: a megadott balesetmentes éveid száma stimmel-e? Ezenkívül mindig rákérdeznek arra, hogy ki bontotta fel a szerződést.

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
Email: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü