A kötelező egészségbiztosítás (GKV – gesetzliche Krankenversicherung) sok család számára különösen olcsó, mert a gyermekeket, ideértve az mostohagyermekeket és a nevelt gyermekeket is, ingyen fedezi a biztosítás. Bizonyos feltételek mellett díjmentesen az Ön biztosítása fedezheti a házastársa vagy a bejegyzett élettársa biztosítását. Ugyanez vonatkozik egy unokára, aki Önnel él. A hozzájárulás által az egész család törvényes egészségbiztosítása fedezhető.

Melyek a családi biztosítás követelményei?

A magán egészségbiztosításhoz (PKV – privaten Krankenversicherung) képest a kötelező családi biztosítás jelentősen olcsóbb lehet egy gyermek számára. A PKV esetén minden családtagnak saját szerződésre van szüksége, tehát a gyermek többletköltséget jelent.

Ezzel szemben a törvény által együtt biztosított családtagok a táppénz kivételével az alapból teljes ellátást kapnak. A kötelező egészségbiztosítási alapok nemzeti szövetsége szerint 2019. októberében több mint 16 millió családtagot biztosítottak.

A következő feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy családtagjait ingyen biztosítsák:

1. A családtagnak Németországban kell élnie.

2. A családtagnak nem kell saját magának kötelezően biztosítást kötnie. A foglalkoztatás típusától függően bizonyos jövedelmi korlátok relevánsak.

3. A családtagot nem lehet biztosítás alól mentesült, például nem dolgozhat jól fizetett munkavállalóként vagy köztisztviselőként.

4. A családtag nem dolgozhat teljes munkaidőben önállóan. Ez az eset akkor áll fenn, ha hetente több mint 18 órát dolgozik önálló vállalkozóként.

Ha a gyermek, a házastárs vagy a partner nem teljesíti ezeket a pontokat, akkor a társbiztosítás kizárt: családtagjának önállóan kell egészségbiztosítást kötnie. A családi biztosítási kötvény tehát mindig alacsonyabb, mint a saját biztosítási kötelezettsége.

Ha például valaki munkanélkülivé válik és munkanélküli-járulékban részesül (ALG I), akkor saját magának is kötelezően biztosítással kell rendelkeznie, és családbiztosítással nem biztosítható. Azok a házastársak és élettársak, akik a szülési szabadság időszaka elején nem voltak kötelező egészségbiztosítással biztosítva, szintén nem biztosíthatók. Ugyanez vonatkozik a szülés utáni védelmi időszakra és a szülői szabadság megkezdésére.

Hogyan kérelmezem a családi biztosítást?

Ha a családtagokat ingyenesen szeretné biztosítani, akkor forduljon egészségügyi biztosítójához. A jelentkezést az egészségügyi biztosító honlapján találja meg. Itt többek között adatokat kell megadni a korábbi biztosításairól, jövedelméről és gyermekeiről. A kötelező egészségbiztosítás (GKV esernyő) egyesülete egységes kérdőívet dolgozott ki (családi biztosítási értesítési eljárás, 1. melléklet).

A házastárs vagy élettárs adatait szintén meg kell adni. Az élettárs kifejezés kizárólag a regisztrált azonos nemű társakra vonatkozik, nem pedig a házassághoz hasonló közösségekre. Azok a partnerek, akik nem házasok, vagy regisztrált civil élettársi közösségben élnek, ezért nem tudják biztosítani egymás családját.

Az egészségbiztosító társaságok rendszeresen ellenőrzik, hogy a családi biztosításra vonatkozó követelmények továbbra is teljesülnek. Ehhez kiterjedt kérdőívet használnak, amelyet ki kell töltenie (családi biztosítási értesítési eljárás, 2. melléklet).

Ha mindkét szülő foglalkoztatott és kötelező biztosításban részesül, akkor Ön dönthet arról, hogy ki biztosítja a gyermekeket. A jövedelem értéke nem döntő. Felhívjuk figyelmét, hogy az egyidejű családi biztosítás nem megengedett a több egészségbiztosító társaságoknál.

Mi a korhatár a gyermekek számára a családi biztosítás esetén?

A 23 év alatti gyermekek továbbra is biztosítottak lehetnek a családi biztosításban, ha még nem dolgoznak. Ha a gyermekek fizetés nélkül tanulmányokat vagy szakképzést folytatnak, akkor az ingyenes társbiztosítás 25 éves korig meghosszabbítható. A szövetségi önkéntes szolgálatban való részvétel vagy az önkéntes társadalmi vagy ökológiai év (FSJ/ FÖJ – Freiwilligen Sozialen oder Ökologischen Jahres) ideje alatt kötelezően törvényes biztosítással kell rendelkezniük. A családi biztosítás a munkaviszony időtartamára kizárt.

Tovabbi információ

Elérhetőségek

Kevin Ressler
Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü