FEDEZI-E A HÁZTARTÁSI BIZTOSÍTÁS A „SÚLYOS GONDATLANSÁGOT”?

Bekapcsolva hagyni a mosógépet, amíg Ön nincs otthon? Praktikus – de kár esetén drága lehet.  A háztartási ingóságokra vonatkozó biztosítás kivételével a súlyos gondatlanság által okozott károk is biztosítottak.

Benzin, olaj, áram, kenyér és sajt: már hetek óta sóhajtoznak bankszámláink az élet szinte minden területén megemelkedett árak miatt. Mindennapi életünk egyre drágábbá válik, és úgy tűnik, hogy ennek még nincs vége. De mi a helyzet a biztosítási díjainkkal? Fel kell készülnünk a jelentős emelésekre itt is?

Kevin Ressler, az ERGO biztosítási szakértője azt mondja: „Igen, az éghajlatváltozás miatt az időjárással kapcsolatos károk, például a viharok és árvizek az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő, és az ilyen események száma a jövőben még inkább növekedni fog. Csak idő kérdése, hogy a biztosítótársaságok mikor hárítják át ezeket a magasabb költségeket ügyfeleikre. Különösen az természeti veszélyekre kiterjedő biztosítások – azaz a háztartási berendezésekre, a lakóépületekre és a természeti veszélyekre kötött biztosítások – díjai fognak emelkedni.” Mit tegyünk? A fogyasztóknak most kellene felmondaniuk felesleges biztosítási kötvényeiket? Mely biztosítások nélkülözhetők, és melyekre van feltétlenül szükségünk? A szakértő itt válaszol a legfontosabb kérdésekre.

Mely biztosítások feleslegesek?

A statisztikák szerint minden német hat-nyolc biztosítással rendelkezik – ez sok! Pedig elég, ha csak az ellen biztosítjuk magunkat, ami valóban pénzügyi vészhelyzetbe sodorhat minket – ezért mindenkinek rendelkeznie kellene magán felelősségbiztosítással és foglalkozási rokkantsági biztosítással.

A kisebb kiegészítő biztosítások viszont általában szükségtelenek. Kevin Ressler szerint: „Ha pénzt akar spórolni, akkor valószínűleg le kell mondania az üveg-, kerékpár-, poggyász-, szemüveg- vagy mobiltelefon-biztosításáról. Persze bosszantó, ha eltűnik a szemüvege, de nem fog a megélhetésébe kerülni.”

Tipp: Állítsa át biztosítási díját éves fizetésre, és fizesse ki a teljes összeget egyszerre, így a részletfizetési pótdíjak máris megszűnnek.

Milyen biztosítással kellene MINDENKINEK rendelkeznie?

Az egészségbiztosítás és – mindazok számára, akiknek autójuk van – a gépjármű-felelősségbiztosítás kötelező biztosítás Németországban – tehát mindenkinek rendelkeznie KELL velük. Íme három olyan biztosítás, amelyet mindenkinek meg kell kötnie:

► magánfelelősség-biztosítás
► foglalkozási rokkantsági biztosítás
► lakóépület-biztosítás (csak ház- vagy lakástulajdonosok számára)

Miért szükséges a magánfelelősség-biztosítás?

Kevin Ressler: „Képzelje el, hogy elüt valakit a kerékpárjával, aki olyan súlyos következményes károkat szenved, hogy élethosszig tartó nyugdíjat kap. A költségek több százezres nagyságrendűek, ezért Ön nem tud megbirkózni velük, saját anyagi egzisztenciája kerül veszélybe. Itt kerül a képbe a magánfelelősség-biztosítás, amely minden költséget fedez.”

Miért szükséges a foglalkozási rokkantsági biztosítás?

Kevin Ressler: „Képzelje el, hogy betegség vagy baleset miatt nem tudja tovább végezni a munkáját. A fizetése nélkül nem tudja tovább fizetni a háza vagy lakása hitelét, és valószínűleg ki kell költöznie. Többé nem járulhat hozzá gyermekei oktatásához, és nem rakhat félre saját öregkori ellátására. Az egzisztenciája veszélyben van. Az államtól csak csökkentett keresőképességű nyugdíjat kap, ami nem elég a megélhetéshez. Gyakran szociális segélyt is kell kérnie. Ezért határozottan javasoljuk, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó kössön foglalkozási rokkantsági biztosítást. Ez egy előre meghatározott havi összeget fizet Önnek, amelyből ideális esetben fenn tudja tartani az életszínvonalát.”

Miért szükséges a lakásbiztosítás?

Kevin Ressler: „Képzelje el, hogy van egy háza. Tűz ütött ki, és a ház olyan mértékben leég, hogy lakhatatlanná válik. Van elég saját anyagi forrása az egész ház újjáépítéséhez? Valószínűleg nincs. Itt jön a képbe a lakástulajdonosi biztosítás.”

► És mi a helyzet a háztartási biztosítással?

A háztartási biztosítás fedezetet nyújt minden olyan kárra, amely „kívülről” veszélyezteti a háztartás tartalmát, például tűz, víz, vihar, jégeső, betörés vagy lopás által okozott kárra.

Kevin Ressler: „Első pillantásra úgy tűnik, nem fenyegeti az egzisztenciáját, ha bútorok, tévék, könyvek stb. megsemmisülnek vagy ellopják őket – elvégre minden pótolható. De: Gyakran alábecsüljük, hogy mi minden halmozódik fel otthonunkban az évek során – ez hatalmas összegeket tesz ki. Képzelje el, ha mindez hirtelen eltűnne, és újra kellene vásárolnia! A pénzügyi teher óriási lenne.”

„Súlyos gondatlanság”: Miért kellene a háztartási biztosításomnak fedeznie?

Nem minden háztartási biztosítási kötvény tartalmazza a „súlyos gondatlanság” elemet – pedig kellene.

Kevin Ressler: „Azt tanácsolom, hogy ezen ne spóroljon. Mert időnként mindenkivel előfordul, hogy figyelmetlen, és egyszer csak megtörténik a baj: Nyitva felejtette az ajtót, vagy az ablakot bukó állásban hagyta, és a betörőnek könnyű dolga volt. Vagy elterelték a figyelmét a gyerekek, és nem vette észre a tüzet a tűzhelyen, amely tönkretette a fél konyhát. Ez olyan költségeket okozhat a házban vagy a lakásban, amelyekért egyébként mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, ha nem lenne ilyen záradék a biztosítási kötvényben.”

A jó hír az, hogy számos új biztosítási kötvény, például a jelenlegi ERGO biztosítási ajánlat is automatikusan fedezetet nyújt a súlyos gondatlanságra.

Honnan tudhatom, hogy nem megfelelő a biztosításom?

Kevin Ressler: „A németek MINDENTŐL meg akarják védeni magukat. Szerződéseket kötnek, és mappákba rendezik őket, csak hogy biztonságban érezzék magunkat. A probléma: Ha több mint tíz éve nem nézte meg a biztosítási kötvényeit, nagy az esélye annak, hogy már nem megfelelő a biztosítása – vagy legalábbis már régen jobb lehetőségek közül választhatott volna kedvezőbb feltételekkel. Érdemes aktívan megkeresni a biztosítótársaságot, és többet megtudni.

Sajnos gyakran csak akkor veszi észre, hogy megfelelő-e a biztosítása, amikor a biztosítótársaság káresemény esetén megtéríti a költségeket – vagy nem. Ezért rendkívül fontos, hogy a biztosítás megkötése előtt olvassa el a pontos feltételeket és hasonlítsa össze az ajánlatokat.

Miről ismerem fel a jó biztosítót? A jó biztosító korrekt áron kínálja Önnek a legjobb feltételeket, ideális esetben mindig elérhető online, és káresemény esetén megfelelően viselkedik, azaz gyorsan és problémamentesen átvállalja a felmerült kár költségeit.

Az árelőnyöket közvetlenül a vásárlóknak adja tovább.

Az ERGO Biztosító 3 legjobb biztosítása

► Gépjármű-biztosítás

 – A biztosított személyek 100 millió euróig, a személyi sérülések 15 millió euróig biztosítottak sérült személyenként.

– Műhelybónusz: Aki az ERGO-val együttműködő műhelyben javíttatja meg járművét, hat év garanciát kap, és 20 százalékot spórol a felelősségbiztosítási díjon.

– Védelmi fedezet: Segít a meghibásodások és balesetek esetén éjjel-nappal, és minden költséget megtérít – Európa-szerte.

►MAGÁN FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

– A biztosított személyekre 50 millió euróig terjedő fedezetet nyújtanak testi sértés, anyagi kár és anyagi veszteség esetén, személyi sérülés esetén sérült személyenként 15 millió euróig.

– Külföldi biztosítási fedezet: A biztosított személyekre korlátlan ideig kiterjed a biztosítási fedezet az EU valamennyi országában, Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. Más külföldi országokban legfeljebb öt évre terjed ki.

►HÁZTARTÁSI BIZTOSÍTÁS

Miért olcsóbb az ERGO, mint más biztosítók?

Egyrészt azért, mert nem fizet jutalékot az összehasonlító portáloknak azért, hogy ott szerepeljen. Ezeket a megtakarításokat aztán olcsóbb biztosítási díjak formájában a biztosítottakra tudja hárítani.

Másrészt az ERGO biztosításai úgy vannak felépítve, hogy senki sem fizet olyan extrákért, amelyekre nincs szüksége: Az olyan modulok, mint a kedvezményvédelem, a külföldi kárvédelem vagy a közlekedési jogvédelem szükség esetén hozzáadhatók például a gépjármű-felelősségbiztosításhoz – de ezek nem szerepelnek eleve a szerződésben, így nem teszik azt szükségtelenül drágává.

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto-Hahn-Str. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü