Németországban 2022. január 1-jétől számos olyan változás lép hatályba, amely a munkavállalókat érinti. Mi vár a munkavállalókra a következő évben?

Mi változik a fizetés vagy a betegszabadság tekintetében 2022-ben? A foglalkoztatottak ismét számos változással szembesülnek, függetlenül attól, hogy régóta dolgoznak vagy gyakornokok. Áttekintésünk a legfontosabb változásokat mutatja be:

1. Minimálbér-emelés 2022. január 1-jétől

Azok a munkavállalók, akik minimálbért kapnak, 2022-ben több pénzre számíthatnak. A Szövetségi Munkaügyi Minisztérium (BAMS) tájékoztatása szerint a minimálbér január 1-jén 9,82 euró/óra összegre emelkedik. Korábban 9,60 euró volt. Július 1-jétől további, óránkénti 10,45 euróra történő emelést terveznek.

Az új szövetségi kormány azonban hamarosan 12 euróra akarja emelni a minimálbért. Hubertus Heil (SPD) szövetségi munkaügyi miniszter szerint a Deutsche Presse-Agentur (dpa) jelentése alapján 2022 elejére előterjesztik a törvénytervezetet.

2. Magasabb szakmunkástanulói bérek

A képzésüket 2022-ben megkezdő gyakornokokra is magasabb fizetés vár: A törvényileg előírt minimális szakmunkástanulói bér havi bruttó 550 euróról 585 euróra emelkedik. Ezt követően a következőképpen növekszik:

3. Covid-bónusz

A munkavállalók 2022. március 31-ig még jogosultak Covid-bónuszt kapni munkáltatójuktól. Legfeljebb 1500 euró kifizetése lehetséges – adómentesen. Az összeget a fizetésen felül kell kifizetni, és egyebek mellett a koronavírus-válság okozta további terhek enyhítésére szolgál – számol be a dpa.

4. Elektronikus betegségbejelentés a munkáltatóknak 2022 júliusától

A munkaképtelenségi igazolást (AU) az orvosi rendelők már 2021. október 1-jétől digitálisan továbbítják az egészségbiztosítási pénztáraknak (az átállásra vonatkozó átmeneti időszak december 31-ig tart). 2022. július 1-jétől a betegnyilatkozatot elektronikusan is továbbítani fogják a munkáltatónak az egészségbiztosítási pénztárak. A munkavállalóknak ezután már nem kell maguknak leadniuk a korábbi “sárga cédulát” a vállalatnál. A páciensek csak egy nyomtatott példányt kapnak a saját dokumentációjukhoz.

5. A minijobbereket érintő változás

Újdonság a minijobberekre vonatkozóan: 2022. január 1-jétől a rövid távú minijobberek bejelentésekor fel kell tüntetni, hogy az adott személy milyen egészségbiztosítással rendelkezik. Ezt a Minijob-Zentrale jelentette be. 2022-től a munkáltatók a regisztráció során visszajelzést kapnak arról is, hogy a munkavállalónak van-e más rövid távú munkája, vagy volt-e már ilyen munkája ugyanabban a naptári évben.

Minijob 2022: Ezek a változások lépnek életbe január 1-jétől a munkavállalók számára

A minijogviszonyok fontos változásai már 2022. január 1-jén hatályba lépnek. Ez sok munkavállalót érint majd. Összefoglaljuk a legfontosabb változásokat.

Aki 2022-ben minimunkával keres némi pluszpénzt, annak már az év elején számítania kell néhány változásra. Mind a 450 eurós munkahelyek, mind a legfeljebb három hónapos rövid távú foglalkoztatások érintettek. Sok minimunkás esetében a bér vagy a fizetés emelkedik. De lesz néhány változás az egészségbiztosítás vagy az adóazonosító jel tekintetében is, amelyekről különösen a munkáltatóknak nem szabad lemaradniuk.

1. Emelkedik a törvényes minimálbér

Először a jó hír: A törvényes minimálbér 2022. január 1-jén emelkedik. A németországi munkavállalók számára az órabér 9,60 euróról 9,82 euróra emelkedik. Július 1-jén újabb emelésre kerül sor, óránként 10,45 eurós bérre lehet számítani. Előfordulhat, hogy a minimunkásoknak ezután módosítaniuk kell a munkaidejüket, hogy ne lépjék túl a havi 450 eurós kereseti korlátot.

Hamarosan a minimálbér még jelentősebben emelkedhet: A közlekedési lámpás kormány koalíciós megállapodás-tervezete óránként 12 euróra történő emelést tervez.

Minimálbér 2022-től: Ezek a változások érintenek majd számos munkavállalót

A törvényes minimálbér jelenlegi összege 9,60 euró óránként. A tervek szerint ez jövőre emelkedni fog. Mire számíthatunk?

A következő év néhány változást hoz a munkavállalók számára. Ilyen például a törvényes minimálbér emelkedése. A minimálbér jelenleg 9,60 euró óránként.

A minimálbér a tervek szerint 2022-ben két lépésben emelkedik

A törvényes minimálbér 2022. január 1-jétől 9,82 euróra, 2022. július 1-jétől pedig 10,45 euróra emelkedik.

Koalíciós megállapodás: A minimálbér 12 euróra emelkedik

Mit tervez a közlekedési lámpás koalíció a jövőben a minimálbért illetően? Az SPD, a Zöldek és az FDP országszerte minden ágazatban 12 euróra akarja emelni a minimálbért – közölte a Deutsche Presse-Agentur (dpa). A dpa szerint azonban még nem világos, hogy a terv mikortól lép életbe. A koalíciós megállapodás kimondja, hogy a 12 euróra történő egyszeri módosítás után “a független minimálbér-bizottság dönt a további béremelési lépésekről”.

Tanulmány: A tizenkét eurós minimálbér munkavállalók millióin segítene

Egy tanulmány szerint több millió német profitálhatna a tizenkét eurós minimálbérből, amelyet a Szövetségi Koalíció célul tűzött ki: A szakszervezeti Hans Böckler Alapítvány adatai szerint az országban mintegy 8,6 millió olyan munkahely van, ahol a fizetés nem éri el a bruttó 12 eurót, a dpa a minimálbérről szóló jelentése szerint 7,3 millió főállásról és 1,3 millió mellékállásról van szó. Az alapítvány Gazdasági és Társadalomtudományi Intézetének (WSI) tanulmánya szerint a magasabb minimálbér nem csak azokban az ágazatokban vezetne jobb fizetésekhez, ahol hagyományosan sok az alacsony bérű munkavállaló, mint például a vendéglátásban, az építőipari szolgáltatásokban vagy a kiskereskedelemben. Eközben az üzleti szövetségek figyelmeztettek a független minimálbér-bizottság munkájába való politikai beavatkozásra.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü