Hogyan tovább? Irány a munkaügyi hivatal

Még ha nagy is a megrázkódtatás, nem szabad tétovázni. Ha felmondási értesítést kap, fontos lépéseket kell tennie.

Ha a főnöke felmondott Önnek, nem szabad tétlenül ülnie. Még ha nehéz is a helyzet, azonnal cselekednie kell. De vajon mit kell tennie?

Akár meglepetésként, akár előzetes értesítéssel történik. Senki sem szeret elbocsátást kapni. Ahhoz azonban, hogy a jövőre nézve a helyes úton haladjon, nem szabad sokáig hezitálnia. Többek között azonnal jelentkeznie kell a munkaügyi hivatalnál.

Álláskereső vagy munkanélküli

Különbséget kell tenni e két fogalom között. Ön álláskeresőnek minősül, ha új állást szeretne, és szüksége van a munkaügyi hivatal támogatására. Ezzel szemben akkor minősül munkanélkülinek, ha nincs munkája, és munkanélküli segélyt szeretne igényelni. A különbségtétel azért fontos, mert a munkaügyi központnak való jelentéstételre vonatkozóan eltérő követelmények érvényesülnek.

Felmondtak nekem: hogyan tovább?

Miután a kezdeti sokkot megemésztette, a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökséggel. Ha ismeri a munkaviszony megszűnésének időpontját, legalább három hónappal korábban be kell jelentkeznie a munkaügyi központban. A legtöbb esetben azonban csak sokkal később fogja megtudni az elbocsátás időpontját. Ebben az esetben az értesítés kézhezvételétől számított három nap áll rendelkezésére a bejelentésre. Ha ezt a határidőt elmulasztja, a munkanélküli-ellátás csökkenhet. Ez a határidő az Ön álláskeresőként történő regisztrációjára vonatkozik. Legkésőbb az első munkanélküli napon munkanélküliként kell regisztrálnia magát. A legjobb, ha beír a naptárába egy időpontot, amikor meglátogatja a munkaügyi központot.

Személyesen vagy telefonon

Álláskeresőként írásban, személyesen vagy telefonon is jelentkezhet. A munkaügyi központ a kényelmes online regisztrációt is lehetővé teszi az álláskeresők számára. Ehhez regisztrálnia kell a Szövetségi Munkaügyi Hivatal honlapján. Ha már döntött a regisztráció egyik módja mellett, nem kell további regisztrációt végeznie. Ezzel szemben az ARGE arra kéri Önt, hogy csak egy médiumot válasszon a bejelentéshez.

Munkanélküliség bejelentése csak személyesen

Ha eljött az idő, és lejárt az utolsó napja a régi munkahelyén, személyesen be kell jelentenie magát munkanélkülinek a munkaügyi hivatalnál. Vigye magával személyi igazolványát, társadalombiztosítási kártyáját, felmondólevelét és munkaszerződését. Az aktuális önéletrajza szintén a szükséges dokumentumok közé tartozik. A Szövetségi Foglalkoztatási Hivatal honlapján is megtalálhatja az Ön számára illetékes hivatalt. Annak érdekében, hogy ne kelljen órákig várakoznia, ne várjon az utolsó napig a bejelentéssel. Így megpróbálhat olyan időpontot találni, amikor a munkaügyi hivatalban talán nincs akkora forgalom.

Munkanélküli segély igénylése

Ahhoz, hogy munkanélküli segélyben részesüljön, kérelmet kell benyújtania. Ezt körülbelül két héttel a munkanélkülivé válás előtt kell megtennie. Ez online is lehetséges. Kérje meg közvetlenül a (jelenlegi) felettesét, hogy küldje el a munkaügyi hivatalnak a foglalkoztatási igazolását. Szüksége lesz továbbá a munkanélküliségi biztosítási alapba befizetett járulékokat igazoló bizonylatra, és adott esetben az elbocsátási nyilatkozatára.

Az áthidaláshoz is

Már zsebében van az új munkaszerződés? Ha a két állás zökkenőmentesen összeolvad, nem kell semmit sem tennie. Nem ritka azonban, hogy az egyik munka vége és az új munka kezdete között néhány hét is eltelik. Erre az időszakra mindenképpen regisztráltassa magát munkanélküliként. Így nem csak munkanélküli segélyt kaphat. Biztosítja továbbá, hogy nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékai továbbra is befizetésre kerüljenek.

Javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért kössön jogvédelmi biztosítást. További információkat az alábbi linken talál!

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü