Mi a különbség Németországban a munkaerő-kölcsönzés és a határozott idejű munka illetve határozott idejű munkaszerződés között?

A határozott időre szóló munkaerő kölcsönzés (Zeitarbeit) nem tévesztendő össze a határozott idejű munkaszerződéssel, amelyet gyakran “ideiglenes szerződésnek” (Zeitvertrag) neveznek.

Bárki, aki “ideiglenes munkavállalóként” (Zeitarbeitnehmer), azaz kikölcsönzött munkavállalóként (Leihearbeitnehmer) dolgozik, általában állandó munkaszerződéssel rendelkezik, viszont nem a munkavégzés helyéül szolgáló cégnél, hanem a munkaerő-kölcsönzőnél, azaz kölcsönbe adónál (Zeitarbeitsfirma). Időtartamát tekintve csak a kölcsönbe vevő számára végzett munka korlátozott, de ez nem (szükségszerűen) érvényes a munkavállaló és munkaerő-kölcsönző cég közti szerződéses jogviszonyra.

Másrészről az a munkavállaló, aki időben korlátozott munkaszerződéssel (Zeitvertrag) rendelkezik, határozott idejű munkaszerződés alapján dolgozik. A munkaviszonya tehát automatikusan lejár a megállapodás szerinti időpontban, külön felmondás nélkül is.

A legkedvezőtlenebb esetben a kölcsönzött munkavállalónak lehet határozott idejű munkaszerződése. Ilyen esetben nemcsak a bérbe vevőnél végzett munkafeladatuk, hanem a munkáltatójukkal, a bérbe adónál fennálló munkaviszonyuk is időben korlátozott.

Jogvédelmi biztosításunk további segítséget nyújt, ha kérdése van:

Kevin Ressler

biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü