A saját autó néhány ember számára luxus, sok ember számára pedig egyszerűen nélkülözhetetlen mindennapi tárgy. Függetlenül a saját jármű birtoklásának a motivációjától, ez határozottan egy költségeket befolyásoló tényező. És a kapcsolódó költségek messze túlmutatnak az egyszerű megvásárláson: Biztosítania kell autóját, meg kell fizetnie a javításokat, rendszeresen cserélnie kell a gumiabroncsokat és – nem szabad elfelejteni – a tankolást. Ha követi tippeinket, könnyedén megtakaríthat több száz, akár ezer eurót évente.

Megtakarítás autóvásárláskor

Mindenek előtt fontos a megfelelő jármű kiválasztása. Ezzel költségeket takaríthat meg vásárláskor és hosszú távon is.
Amikor vásárol, akkor a legjobb kártyákkal játszik készpénzes fizetőként. Ha olcsó autóhitelt használ a drága kereskedőfinanszírozás helyett, akkor nemcsak megtakarít – néhány esetben több ezer euró – kamatot, hanem több kedvezményről is tárgyalhat a kereskedőnél.
Itt olvashatja el, hogy mire kell odafigyelnie autóvásárláskor!

Új vagy használt?

Ez nagyon alapvető döntés: Szeretne egy új autót teljes jótállási idővel és szabadon választható felszereléssel? Akkor magas kezdeti költségekre kell számítani, és az első években nagy a veszteség.
Egy használt autót sokkal olcsóbban lehet megvásárolni, ezért ennek megfelelően lassabban csökken az érték, de magasabb javítási költségek merülhetnek fel, mert nem tudja pontosan, hogy az előző tulajdonos hogyan kezelte az autót. A régebbi autók esetén gyakran magasabb az adó és a biztosítási díj. Ideiglenes megoldásként bemutató autók vagy az autógyárak által alkalmazottaknak évente adott kedvezményes árú autók állnak rendelkezésre. Ezek szinte újak vagy alacsony futásteljesítményűek, és elvárható a teljes gyártói garancia vagy az éves autó esetén legalább az egyéves garancia. Ebben az esetben a vételár 30–40 százalékkal alacsonyabb, mint egy új autóé.
Egy másik lehetőség egy EU-s új autó megvásárlása, azaz autóvásárlás egy másik európai országban, ahol részesülhet az alacsony árakból. Ez azért lehetséges, mert számos kereskedelemi korlátozást megszüntetnek az EU-n belül, de figyelembe kell venni, hogy a felszerelés eltérő lehet, és hiányozhatnak a szokásos részletek. Ebben az esetben ellenőriznie kell a jótállást.

Milyen típuskategória?

Az autó típuskategóriája nagy mértékben befolyásolja az éves biztosítási díjak összegét, mind a gépjármű-biztosítás, mind a Kasko-biztosítás szempontjából. Ennek is szerepet kell játszania a vásárlási döntésben. Ha nem elkötelezett egy adott modell iránt, akkor hosszú távon sokat takaríthat meg. A típusosztályok az adott modellek kárfelmérésén alapulnak. Például a különösen gyors autók gyakran baleseteznek, de a kisméretű autók is, amelyeket gyakran kezdők vezetnek. Ezért ezek meglehetősen magas, azaz drága típusú osztályokat kapnak gépjármű-biztosításkor. Az autótolvajok körében népszerű és gyakran ellopott járműveket az átfogó biztosítás magas kategóriájába sorolják. Ezért hasznos az összehasonlítás és az olcsóbb típuskategóriájú hasonló modellek keresése.

Benzin vagy dízel?

Teljesen az Ön vezetési szokásaitól függ, hogy melyik üzemanyagtípus olcsóbb: Dízelmotoros autót általában drágább vásárolni, és több adót kell fizetni érte, mint egy benzinmotorért. A dízel járművek fogyasztása azonban alacsonyabb, az üzemanyag olcsóbb. Az évente több mint 15 000 km-t megtevő autó esetén dízelmotor érdemes megvásárolni.

Tárgyalási tippek

A konkrét értékesítési beszélgetéshez előnyöket szerez, ha előzőleg tájékozódik és összehasonlítja az árakat. Ez lehetővé teszi, hogy hozzáértőbbnek tűnjön az autókereskedőnél – akár magáneladóknál, akár kereskedőknél. Ha nem tájékozódik könnyen, kérje egy másik személy segítségét. Ne döntsön azonnal, maradjon kissé szkeptikus, hogy a kereskedő jobban részt vegyen a tárgyalásban és vonzóbb ajánlatokat kínáljon Önnek. Például közvetett engedményeket is kialkudhat, mint például egy téli gumiabroncskészletet. A kereskedőtől függően további engedményeket is kaphat készpénzfizetőként. Az ár tárgyalására vonatkozó legjobb tippeket itt találja!

Finanszírozás

Akkor sem kell aggódnia, ha még nem tette félre a pénzt egy autó vásárlására. Össze kell azonban hasonlítania az autófinanszírozás lehetőségeit: Egy olcsó autókölcsön esetén általában kevesebbet fog fizetni, mint a kereskedő által kínált finanszírozás. Ezen túlmenően készpénzfizetőként további kedvezményekről tárgyalhat az eladóval.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü