Egy szörnyű befejezés

Ritkán uralkodik színtiszta harmónia egy lakás átadásakor. A találkozóra való felkészülés tehát mindenképp megéri.

A lényeg röviden:

Színtisztaság helyett felületes tisztaság

Csak ritkán történik meg a lakásátadás minden gond és kellemetlenség nélkül. Egy folt a szőnyegen vagy a frissen festett ajtón, karcolások a parkettán vagy egy repedés a csempén – mindez elegendő okot adhat a főbérlővel való vitatkozásra.

A bérlők már alig várják, hogy visszakapják a kauciót, de a bérbeadó kártérítést követel a károkért és a hanyag felújítási munkálatokért.

Átadás-átvétel jegyzőkönyv

Kiköltözéskor a bérbeadónak és a bérlőnek célszerű egy közös találkozót szerveznie, amelyen átadás-átvételi jegyzőkönyvet készítenek. Az ehhez szükséges űrlapot itt találja. Ezen az űrlapon dokumentálásra kerül a lakás állapota, és az esetleges károk is rögzítésre kerülnek.

Ez mindkét fél érdeke, hiszen a vitás kérdéseket a helyszínen meg tudják vitatni, és azokat a jegyzőkönyvben is rögzíteni tudják. A jegyzőkönyvben nem rögzített hibákra a bérbeadó később nehezen tud hivatkozni.

Tipp: Ne fogadjon el semmilyen kötelezettséget az átadás-átvételi jegyzőkönyvben. Előfordulhat, hogy a jegyzőkönyvben korrekciós munkálatok elvégzésére kötelezi el magát. Ez egy új, egyéni megállapodást jelenthet. Lásd a Szövetségi Bíróság VIII ZR 71/08. számú határozatát.

A lakás átadása nem jelenti azt, hogy a bérlőnek pontosan ugyanolyan állapotban kell visszaadnia a lakást, mint ahogyan azt a beköltözéskor találta. A szokásos elhasználódási hibákat a bérleti díj fedezi.

Búcsú világos szabályokkal

Tegye stresszmentessé a bérbeadójával vagy bérlőjével való utolsó találkozót az alábbi szabályok betartásával:

Teljesen ürítse ki a lakást

A legjobb, ha nem hagy hátra semmilyen berendezési tárgyat vagy felesleges kacatot.

Ez magában foglalja a (használt) beépített konyhabútort, az erkélyburkolatot vagy a napellenzőket is. Ne felejtse el magával vinni a saját maga által lerakott szőnyeget sem.

Tipp: Ön azonban szabadon köthet egyezséget az új bérlővel. Még az is lehet, hogy kedvező összeget fizet érte.

Bontsa vissza a szerkezeti átalakításokat

A belsőépítészeti remekműveit, mint például a burkolatokat, a falakat érintő változtatásokat vagy átépítéseket, valamint az ajtók és ablakok átalakítását, ki kell javítania. A bérbeadó jogosult az eredeti állapot helyreállításának követelésére.

Még ha a bérbeadója a beköltözéskor jóvá is hagyta az Ön berendezési és átalakítási javaslatait, később követelheti azok eltávolítását. Ez nem érvényes abban az esetben, ha

Adja át az összes kulcsot

Természetesen a beköltözéskor kapott, illetve a beköltözéskor pótlólagosan elkészített kulcsokat mind vissza kell adnia a bérbeadónak. Ha a bérbeadó nem fizet a pótkulcsokért, tegye őket használhatatlanná.

Az elveszett kulcsokért kártérítést kell fizetnie. Biztonsági okokból a bérbeadó bizonyos esetekben új zár beépítését is követelheti.

Javítsa ki a saját maga által okozott károkat

Amennyiben nem rendeltetésszerű használat miatt kárt okozott a berendezésben, akkor azt ki kell cserélnie. Ugyanakkor a bérbeadója nem kérheti Öntől, hogy cserélje ki mindazt, ami a rendeltetésszerű használat során elhasználódott: A szőnyeg vagy parketta idővel csúnya lesz, ha Ön nem tud repülni. Az apró foltok is normális elhasználódásnak számítanak. Az új berendezések beszerzésének vagy a régiek javításának költségeit már kifizette a bérleti díjjal.

Ha viszont szőnyeget rak le a parkettára, cigarettával nagy lyukakat éget a padlóba, a fürdőszobában megrongálja a zománcbevonatot, vagy a gyermekei vésett faragványokkal díszítik a lépcsőkorlátot, akkor fizetnie kell.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) 2018. 02. 28-i ítélete (AZ: BGH VIII ZR 157/17) világossá tette, hogy a bérbeadónak nem kell határidőt kitűznie a bérlő számára a károk elhárítására. Azonnal kártérítést követelhet. A bérbeadó szabadon dönthet arról, hogy a bérlőtől a kár kijavítását vagy a kár megtérítését követeli.

Bizonyos esetekben a személyi felelősségbiztosítása is fedezheti a károkat. Más a helyzet a korrekciós javítások esetében. Ilyenkor a bérbeadó kezdetben csak az elmulasztott javítások elvégzését követelheti, és erre határidőt szabhat.

Tiszta állapotban adja át a szobákat

Függetlenül attól, hogy a szerződési záradékokban miben állapodtak meg: A lakást üresen és felületesen megtisztítva kell átadni.

Ha a bérleti szerződés kifejezetten előírja, hogy a lakást „felületes tisztasággal” vagy „az átvett állapotnak megfelelően” kell visszaadnia, akkor azt rendezett és tiszta állapotban kell elhagynia. Az ablakokat nem kell lepucolni.

Adatvédelem

Bérbeadóként ne feledje, hogy a bérleti szerződés megszűnése és a fennálló követelések rendezése után törölnie kell a volt bérlője összes adatát. Az új általános adatvédelmi rendelet értelmében 2018. május 25-től köteles ezt megtenni. Ellenkező esetben bírságra számíthat.

Javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért kössön jogvédelmi biztosítást. További információkat az alábbi linken talál:

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü