A járulékok fizetése egy gépjármű biztosítónál akadálytalanul működik, és sok szabadságot ad a biztosítottnak. Alapvetően minden biztosítónál lehetősége van kiválasztani, hogy mely időközönként vonhatja le a biztosító a kontójáról a pénzét, illetve hogy ezt direkt Ön utalja-e át.

A nagyobb időközök természetesen magasabb számla összeget vonnak maguk után, azonban vonzó előnnyel bírnak a biztosított számára. A legtöbb biztosító kedvezményeket kínál abban az esetben, ha az ügyfél a gyakori pénzlevonások ellen dönt, és például a következő évi biztosítási járulék teljes összegét évente csak egyszer utalja át.

A gépjármű biztosítás mely fizetési módjai léteznek?

Majdnem minden biztosító egységesen állapítja meg, hogy a járulékok fizetése mikorra esedékes.

Szinte minden biztosító által kínált fizetései módok a következők:

Némely biztosító lehetővé teszi a negyedéves beosztású fizetési módot, ami háromhavonta történik. A járulékokat mindig előre kell fizetni, vagyis például az évente történő fizetési mód esetében a következő év járulékait januárban kell fizetnie.

Ez az eljárás nincs a biztosított kárára, ugyanis a gépjármű biztosítás mindig a teljes naptári évre érvényes, és egy szabályos, illetve a legtöbb különleges felmondással csak az év végére válik érvénytelenné.

A fizetési módok előnyei és hátrányai

A biztosító által kiállított minden egyes számlával együtt járnak az ügyintézési és postaköltségek, amelyeket a biztosítási vállalkozás természetesen szívesen kiiktatna. Ezért az évente egyszer történő számlakiállítás egyszerűbb eljárás, mint ha havonta kellene számlát küldeni, és annak az ügyfél által való kiegyenlítésére várni.

Ebből kifolyólag a biztosítottak annál több jutalomban részesülnek, minél nagyobb távolság van a fizetési időpontok között. A jutalom százalékos arányban kihat az évi járulékok összegére és egy vonzó kedvezménnyé alakul, amelynek pontos felszámítása biztosítónként változik. Általában az évi járulékok összege az évi fizetési módtól függően alakul, a féléves és havi fizetésre százalékos maluszt számolnak rá.

Ez az eljárási mód szinte azt vetíti előre, hogy az ügyfélnek az évente történő fizetés mellett kellene döntenie. Ez azonban sok háztartásban anyagi okok miatt nem lehetséges.
A gépjármű biztosítás teljes évi járulékainak összege hamar eléri a magas három vagy négy számjegyű összeget, így egy ilyen értékű járulékösszeg év eleji megállapítása meghaladhatja anyagi keretét.

Ajánlott tehát, hogy Ön, mint biztosított utánajár a valós információknak, és megérdeklődi, hogy az év bizonyos szakaszaiban milyen összegű járulékfizetést tud problémamentesen bevállalni. A havonta történő fizetési mód esetében a járulékok összértéke ugyan magasabb, de az egyes járulék részletek csak kétszámjegyű területen mozognak, ezért nem terhelik meg a számláját.

Kedvezmények egyes biztosítások fizetési módja után

Mint sok más kedvezmény, amelyet a német gépjármű biztosítók adnak, a fizetési mód alapján megállapított kedvezmények (plusz vagy mínusz költség) nincsenek egységesen szabályozva. A gépjármű biztosítások összehasonlításánál fontos ezt a szempontot figyelembe vennie, amely segít Önnek abban, hogy más árengedmények mellett bizonyos költségelőnyökből profitálhasson.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü