Információk a németországi egészségbiztosítási kötelezettségről

2009.01.01-től mindenkire érvényes az egészségbiztosítási kötelezettség Németországban. Előtte ez csak bizonyos kategóriákba tartozó személyekre, illetve a törvényes egészségbiztosító pénztárakra vonatkozott. Kiegészítésképpen létrejött az ún. magán egészségbiztosítási alapjárulék (PKV-Basistarif), amely alapvetően a törvényes egészségbiztosító pénztárak szolgáltatásai és alapelvei szerint működik.

Az egészségbiztosítás kötelezettsége a következő dátumoktól fogva érvényes:

Törvényes egészségbiztosítás: 2007.04.01

vagy

Magán egészségbiztosítás: 2009.01.01

Azoknak, akik nem kötöttek egészségbiztosítást, 2015-re visszamenőleg kötelező magán egészségbiztosítási járulékokat fizetniük. Az ez előtti járulékokat nem kell utólag befizetni. Azok a személyek, akik nincsenek egy magán egészségbiztosító pénztárnál se regisztrálva, a következő visszamenőleges fizetésekkel számolhatnak:

Biztosítás nélküli időszak:

01.02.09 – 30.04.09

A fizetendő összeg nagysága:

Egy havi járulék (maximum 639,38 Euro) minden nem biztosított hónap után

Biztosítás nélküli időszak:

2009.05.01-től

A fizetendő összeg nagysága:

A havi járulék hatodrésze minden következő hónap után (maximum 14 havi járulék)

Biztosítás nélküli időszak:

A biztosítási időszak ismeretlen vagy nagyon hosszú

A fizetendő összeg nagysága:

Maximum 5 nem biztosított év vevődik alapul (maximum 14 havi járulék)

A törvényes egészségbiztosító pénztárak azon személyektől, akik egészségbiztosítás kötelesek és 2007.04.01-től nincsenek biztosítva, megkövetelik a hiányzó járulékok kifizetését a nem biztosított időszak kezdetétől visszamenőleg.

A magán egészségbiztosítás szabályai ehhez viszonyítva tehát enyhébbek, mivel a hiányzó járulék fizetésének kötelezettsége csak 2009.02.01-ig megy vissza.

Egészségbiztosítási kötelezettség mindenki számára

Németországban alapvetően egészségbiztosítási kötelezettség érvényes mindenkire, függetlenül a szakmai vagy személyi kategóriáktól.

Az egészségbiztosítási kötelezettség szabályainak alapja az egyes egészségbiztosítási rendszerhez való besorolás. Azokra a személyekre, akik nem rendelkeznek érvényes biztosítással, ez a besorolás a két egészségbiztosítási rendszer valamelyikéhez való legutóbbi hovatartozás szerint érvényes. Így azoknak, akik korábban magán egészségbiztosítással rendelkeztek, ugyancsak magán egészségbiztosító pénztárat kell választaniuk. Akinek még soha nem volt egészségbiztosítása, ahhoz az egészségbiztosítási rendszerhez lesz besorolva, amelyhez a foglalkozása által tartozik (nyugdíjasok és diákok is). Az egészségbiztosítási kötelezettség alapján a saját céggel rendelkező személyek, szabadúszók és hivatalnokok a magán egészségbiztosítási rendszerhez tartoznak.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü