Még akkor is, ha legbelül már régen felmondott: egy bizonyos ponton muszáj felfednie szándékait. Méghozzá egy szakmailag és formailag is helyes felmondólevéllel és felmondóbeszélgetéssel. A következő pontokra kell figyelnie:

Felmondólevél

A rendeltetésszerű felmondás csak akkor érvényes, ha azt írásban nyújtják be, valamint keltezéssel és aláírással látják el. A szóbeli vagy e-mailben küldött felmondások érvénytelenek. Ha bizonytalan a megfogalmazást illetően, használhatja az alábbi, személyre szabható mintát. Használata a böngészőben könnyű: Egyszerűen kattintson a dobozra, és írja át a sablont.

Az alkalmazottaknak szóló felmondólevél ingyenes sablonként letölthető innen

https://karrierebibel.de/wp-content/uploads/2025/07/Kuendigungsschreiben-Vorlage-Muster-lang.pdf

TIPP: Ha jó viszonyban válnak el a főnökével, mindig köszönje meg az eddigi együttműködést, és – ha lehetséges – adja meg a felmondás okát (finoman jelezve). Ez azonban önkéntes kiegészítés. Még fontosabb, hogy MINDIG kérjen minősített referenciát. Erre a későbbi álláspályázatoknál még szüksége lesz.

Felmondási idő

A BGB 622. §-a szerint a felmondáskor a munkavállalóknak is be kell tartaniuk a törvényes felmondási határidőket. Eszerint az úgynevezett általános felmondási idő a hónap 15. napjához vagy a hónap végéhez képest négy hét. A munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben azonban hosszabb felmondási időben is megállapodhatnak.

A foglalkoztatás időtartamaFelmondási idő
0-6 hónap (próbaidő)2 hét, naponta
A 7. hónaptól4 hét, a hónap 15-től/végétől számítva

Ha azonban már meghozta a döntését, akkor úgy tisztességes, ha erről időben tájékoztatja a főnökét, hogy az megfelelő utódot tudjon keresni. Ha hamarabb kilépne a munkaszerződéséből, munkavállalóként joga van felmondani a munkaviszonyt felmondási idő nélkül is.

Felmondóbeszélgetés

Tiszteletből inkább személyesen adja be a felmondását, és előbb kezdeményezzen személyes beszélgetést a főnökkel. Lehet, hogy ő vette fel Önt, és ezzel lehetővé tette az eddigi munkáját. A felettesének tehát nem szabadna utolsóként értesülnie a lemondásáról, főleg nem pletykákon keresztül.

A hangnemnek tárgyilagosnak kell lennie. Nem kell igazolnia magát vagy bocsánatot kérnie. De nem szabad kiteregetni a szennyest, és verbálisan sem szabad elszámoltatni. Ez szakmaiatlan! Mindig őrizze meg a nyugalmát, és maradjon magabiztos bármilyen támadással szemben. Például kifejezheti magát a következőképpen:

Az elmúlt években nagyon jól éreztem magam. Lehetőségem volt sokat tanulni, gyakorlati ismereteket szerezni és új készségekre szert tenni. Ezért nagyon hálás vagyok. Most lehetőséget kaptam arra, hogy egy másik, a szakmai érdeklődésemnek megfelelő és a fejlődésemet elősegítő munkakörben dolgozzak. Alapos megfontolás után ezért úgy döntöttem, hogy megragadom az alkalmat, és lemondok az itteni posztomról. Szeretném most megbeszélni Önnel, hogyan tudom hasznosan megszervezni a vállalatnál hátralévő időmet, hogy a pozícióm átadása a lehető leggördülékenyebben menjen.

Ha a főnök rákérdez a pontos okokra, kitérő választ is adhat. De ne vádaskodjon és ne pletykáljon a kollégákról! Megengedhető, hogy valami ilyesmit mondjon: „A döntésemet a jelenlegi munkakörnyezetemtől függetlenül hoztam meg. Az új munka egyszerűen jobban tetszik nekem, és érdekes kihívásokat és perspektívákat kínál.”

Ezt a cikket a német biztosítási ügyvédek írták:

JOGVEDELMI BIZTOSITÁS KALKULÁTOR MAGYARUL

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü