Azok, akik nem vonják le biztosításukat az adóbevallás során, készpénzt ajándékoznak bizonyos körülmények között. Ugyanakkor nem minden biztosítás vonható le az adóból. A tárgyak vagyonbiztosítását, mint például a háztartási biztosítást az adóhatóság csak különleges esetekben ismeri el, és egyéb vagyonbiztosításokat, mint például az autó általános Kasko-biztosítását egyáltalán nem ismeri el. Mindenesetre ügyeljen arra, hogy biztosítási kötvényei szerepeljenek az adóbevallásban. Ez vonatkozik a kötelező biztosításokhoz, mint például a munkanélküliségi, a nyugdíj- és az ápolási biztosításra. A magánnyugdíj-biztosítás is feltétlenül szerepeljen az adóbevallásban. Ha az adóhivatal nem ismeri el a költségeket, akkor lehetősége van négy héten belül írásban fellebbezni.

Alapvetően a foglalkozási biztosítás esetén és az egyes magánbiztosítások esetén fizetett járulékok levonhatók a jövedelemadó-bevallásból. A foglalkoztatottságtól függő kötvényeket általában jövedelemmel kapcsolatos kiadásokként jelenítik meg, a magánbiztosítási járulékokat pedig a biztosítás típusától függően külön díjakként vagy elővigyázatossági költségekként vonják le. Az elővigyázatossági biztosítások esetén különbséget kell tenni az időskori elővigyázatossági kiadások és az úgynevezett egyéb elővigyázatossági kiadások között:

– Időskori elővigyázatossági költségek: járulékok a kötelező és magánnyugdíj-biztosításba
– Egyéb elővigyázatossági költségek: járulékok
– járulékok a kötelező munkanélküliségi biztosításhoz
– ápolási biztosítás
– egészségbiztosítás
– kiegészítő egészségbiztosítás, mint például fogászati kiegészítő biztosítások, de nem egyedi szolgáltatások, mint például főorvosi kezelés
– haláleseti biztosítás (bizonyos feltételek mellett, mint például kifizetések halálesetekkor)
balesetbiztosítás
– foglalkoztatási és rokkantsági biztosítás
– felelősségbiztosítás
– kockázati életbiztosítás
– tőkés életbiztosítás bizonyos feltételek mellett (ideértve a lejárat kezdetét és az első járulékfizetést 2005. január 1-je előtt)

Állampolgárok adólevonási törvénye: vonja le az egészségbiztosítás és az elővigyázatossági költségeit

2010-ben a szövetségi kormány bevezette az „Elővigyázatossági járulékok jobb adózásáról szóló törvényt”, más néven a Bürgerentlastungsgesetz (BEG). A törvény célja, hogy mentesítse a munkavállalókat az elővigyázatossági járulékoktól a jobb adóztatása révén. Az adólevonásban döntő jelentőséggel bír az elővigyázatossági költségek maximális korlátja, amelyet 2010 óta alkalmaznak és ez
• 1.900 euró a munkavállalók, nyugdíjasok és köztisztviselők számára, valamint
• 2.800 euró önálló vállalkozók számára
Ezen korlátozáson belül az egészségbiztosítás és a tartós ápolás-biztosítási járulékok költségeit kell alkalmazni. Ez nemcsak a kötelező egészségbiztosításra vonatkozik, hanem a magánbiztosításokra is. Az állampolgársági adólevonási törvénynek biztosítania kell az ellátások olyan szintjét, amely megfelel a törvényben meghatározott egészségügyi és hosszú távú gondozási biztosításnak, az úgynevezett alapvető egészségbiztosításnak. Ezért a magánbiztosítással rendelkező személyek általában csak az alapkamatot vonhatják le. A magán egészségbiztosítás további előnye, mint például az egyszobás szállás vagy a főorvosi kezelés, nem vonható le az adóból.

Az adóból levonható biztosítások:

– Törvényes nyugdíjbiztosítás
– Munkanélküliségi biztosítás
– Egészségbiztosítás
– Ápolási biztosítás
– Rokkantsági biztosítás
– Balesetbiztosítás
– Magán időskori ellátás (pl. Rister és Rürup szerződések)
– Gépjármű felelősségbiztosítás
– Felelősségbiztosítás
– Munkajogvédelmi biztosítás

Biztosítások, amelyek nem vonhatók le az adóból:

– Betegápolási napidíj biztosítás
– Kiegészítő ápolási biztosítás
– Háztartási biztosítás
– Kasko-biztosítás

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü