Mi a bevett szokás?

A munkaszerződésben tulajdonképpen a bruttó vagy a nettó fizetés szerepel? És egyáltalán mi a különbség?

A nap jogi kérdése:

A bruttó és a nettó fizetés közötti különbség igen jelentős lehet. Milyen összeget szoktak feltüntetni a munkaszerződésben? És mi a helyzet akkor, ha hiányzik a pontos számadat?

Válasz:

„Mennyi pénzt keresel?” Ez a kérdés valószínűleg minden munkavállaló számára ismerős. A válaszadás során nem mindig egyértelmű, hogy az összeg valóban a számlán landol-e. Vagy hogy a társadalombiztosítási járulékokat és a jövedelemadót előzetesen levonják-e. Ezért fontos, hogy tisztában legyen vele, milyen összeg szerepel a munkaszerződésében.

Bruttó fizetés és levonások

A munkáltatók számára különösen fontos, hogy tudják, bruttó vagy nettó fizetésről állapodtak-e meg a munkavállalóval. Ha a munkaszerződésben szereplő fizetés bruttó bérre vonatkozik, akkor a munkáltató ebből az összegből a kifizetés előtt levonja a munkavállaló jövedelemadó- és társadalombiztosítási járulékrészét. A munkavállaló ezután az így kapott nettó bért kapja meg a számlájára.

Nettó: egy az egyben a számlára

Ha viszont nettó bérben állapodott meg a főnökével, akkor ezt az összeget teljes egészében a számláján tudhatja. Ezen felül a munkáltatójának meg kell fizetnie az erre az összegre kiszámított adók és járulékok munkavállalói részét. Valójában a bruttó bére magasabb lesz, mint a munkaszerződésében szereplő összeg.

A jövedelemadó-osztály változása

A nettó bér megállapodásának megvannak a maga buktatói a munkáltató számára. A vonatkozó bírósági ítéletek szerint a munkáltatónak nincs jogorvoslati lehetősége, ha a munkavállaló jövedelemadó-osztálya megváltozik. A megállapított nettó bért kell megfizetnie. Ezt egy esetlegesen megnövekedett jövedelemadó esetén is meg kell fizetnie.

Ha nem áll semmi a szerződésben

A munkaszerződésben a munkabér általában bruttó bérként szerepel. Ha nincsenek különleges körülmények, a bíróságok a bért további megjelölés nélkül is bruttó bérnek tekintik. Ennek oka, hogy a munkavállalónak és a munkáltatónak mindig egyedileg kell megállapodnia a nettó munkabérben. A bizonyítás terhe a munkavállalóra hárul. Ha a munkaszerződésben a „bruttó” vagy „nettó” megjelölés feltüntetése nélkül szerepel a fizetés, az önmagában nem elegendő a nettó fizetésről szóló megállapodás feltételezéséhez.

Mit kell még feltüntetni a munkaszerződésben?

Természetesen a munkabér feltüntetése nem teszi teljessé a munkaszerződést. A munkáltatója nem köteles egy ilyen szerződést aláírásra benyújtani Önnek. De természetesen azért van értelme. Így már a kezdetektől fogva kiküszöbölhetők a vitás kérdések. Ezért a munkaszerződésben a munkáltató és a munkavállaló nevén és címén kívül mindig fel kell tüntetni a munkaviszony kezdetét és időtartamát, a munkavégzés helyét és a munka típusát. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá a munkaidőre és a szabadságra vonatkozó információkat. Végezetül pedig fontos a felmondási határidők meghatározása, és adott esetben a kollektív szerződés vagy az üzemi megállapodás érvényességére való hivatkozás.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü