A 2017. április 1-én hatályba lépett AÜG-reform első alkalommal korlátozta a munkaerő-kölcsönzési munkaszerződések kollektív szerződései alapján az egyenlőség elvétől való eltérést:

Legkésőbb az ugyanazon kölcsönbe vevőhöz való kikölcsönzés kilencedik hónapja után a kölcsönzött munkavállalónak ugyanazt a fizetést kell kapnia, mint a kölcsönző vállalat hasonló munkakörben foglalkozott alkalmazottjai. Amennyiben a kölcsönbe vevő vállalatra olyan kollektív szerződések vonatkoznak, amelyek úgynevezett ágazati pótlékokról is rendelkezik, akkor a pótlékok fokozatosan növekednek és fokozatosan közelítik meg az állandó munkavállalók díjazását – ilyenkor az egyenlő bánásmód elvétől legfeljebb 15 hónapig lehet eltérni.  További előfeltétel, hogy a 15 hónap után elért teljes bért (alapbér és ágazati pótlék) a munkaerő-kölcsönzési kollektív szerződésben az állandó munkavállalóknak adott kifizetéssel “egyenértékűnek” kell minősíteni, és hogy az ágazati pótlékok kifizetését legfeljebb hathetes betanulási időszak után el kell kezdeni, azaz nem lehet túlságosan kitolni.

Ezeket a rendelkezéseket az AÜG 8. paragrafusa tartalmazza, amely a következőképpen szól:

“A (2) bekezdés szerinti kollektív szerződés eltérhet az egyenlőség elvétől a bérbe vevőnek történő átengedés első kilenc hónapjában járó díjazás tekintetében. Kollektív szerződésben ettől való eltérés kizárólag akkor megengedett, ha

Az ilyen kollektív szerződés keretében a kollektív szerződés hatálya alá nem tartozó munkáltatók és munkavállalók megállapodhatnak a kollektív szerződések rendelkezéseinek alkalmazásáról. Ugyanazon vagy más kölcsönbe adó által azonos kölcsönbe vevőnek való átengedés időtartamát teljes egészében be kell számítani, ha a megbízások nem telt el több mint három hónap.”

Amint azt az AÜG 8. § (4) bekezdés 3. pontja is mutatja, itt ugyanaz a három hónapos és egynapos várakozási idő alkalmazandó, mint az AÜG 1. § (1b) bekezdése szerinti legfeljebb 18 hónapos leghosszabb megengedett kölcsönzési időszakra.  Mind a megbízási időszak, mind az egyenlőség elvétől való jogi eltérés időtartama újra kezdődik, ha a kölcsönzött munkavállalót legalább három hónapig és egy napig nem helyezték át ugyanarra a kölcsönvevőre.

A maximális kölcsönbeadási időszakhoz hasonlóan az egyenlőség elvétől való eltérés kilenc hónapos időtartamára is vonatkozik az AÜG új változatának 19. paragrafus (2) bekezdése, amely szerint a 2017. január 1. előtti kölcsönzési időszakokat nem kell figyelembe venni. Ennek eredményeként 2018. január 1-én merülhet fel első alkalommal az egyenlőség elvétől való eltérés kilenc hónapos maximális időtartamának megsértése.

Jogvédelmi biztosításunk további segítséget nyújt, ha kérdése van:

Kevin Ressler

biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü